Apa este o resursă care este prea des considerată de la sine înțeles, dar în realitate este o marfă prețioasă și limitată pe care nu ar trebui să o risipim, mai ales în casele noastre. Zilnic, fără să fim atenți, facem multe gesturi mici care, adunate, duc la o risipă semnificativă de apă. Ar fi nevoie de foarte puțin pentru a schimba obiceiurile și a evita consumul inutil: verificări periodice la conducte, dozatoare economisitoare de apă, mașini de spălat și mașini de spălat vase mereu încărcate la maxim, conștientizarea celor mici.
Fiecare picătură contează: chiar și reducerea timpului de duș cu câteva minute sau închiderea bine a robinetelor atunci când nu este nevoie, ne permite să economisim cantități mari de apă pe termen lung. Ca să nu mai vorbim de posibilitatea de a reutiliza apa , de exemplu cea folosită pentru spălarea legumelor și fructelor. Economisirea apei acasă nu înseamnă a renunța la confort, ci pur și simplu să acordați puțin mai multă atenție în timpul activităților zilnice normale și să luați câteva mici precauții.
10 reguli simple pentru a evita risipa de apă acasă
Câteva trucuri simple sunt suficiente pentru a reduce la jumătate risipa de apă menajeră, reducând impactul nostru asupra mediului și, de ce nu, și costul facturii! Așa că să învățăm să salvăm această resursă naturală limitată, încercând să nu o risipim și să o folosim cu conștientizare, începând de la casă.
- Închideți bine robinetele când nu aveți nevoie de apă: lăsați un robinet deschis când nu îl folosiți, chiar și parțial, este o risipă enormă. Câteva picături pe secundă înseamnă litri risipiti pe zi. Strângând bine robinetele după utilizare, această risipă este complet evitată.
- Folosim dozatoare care economisesc apa: robinetele si dusurile dotate cu limitatoare de debit reduc semnificativ consumul, distribuind cantitatea potrivita de apa chiar si prin scaderea presiunii. Economiile pot depăși 40-50% cu cheltuieli minime.
- Verificăm conductele și sistemele: chiar și scurgerile mici pot provoca pierderi de mii de litri într-un an. Verificările periodice și reparațiile la timp ne permit să identificăm și să blocăm deșeurile.
- Spălăm fructele și legumele într-un lighean. A deschide robinetul este o risipă: este suficient să speli fructele și legumele într-un lighean, refolosind apa pentru udare, de exemplu. La fiecare spălare se economisesc până la 10-15 litri.
- Recuperăm apa de ploaie: datorită sistemelor de colectare și colectare, apa de ploaie poate fi recuperată pentru a fi utilizată în scopuri non-casnice, de la udarea grădinii sau a plantelor până la spălarea mașinii.
- Facem doar mașini de spălat și mașini de spălat vase cu încărcătură completă: spălarea cu încărcături parțiale este o risipă uriașă. Pe lângă de două ori mai multă apă, consumi și de două ori mai multă energie și detergenți. Mai bine așteptați până când aveți încărcături complete.
- Preferăm dușul decât baia: un duș de 5 minute consumă aproximativ 75 de litri de apă; o baie consumă aproximativ 150. Chiar și economisirea a doar 1-2 minute de robinet deschis face diferența.
- Verificăm facturile și contorul: ne ajută să identificăm consumul anormal și pierderile. O creștere inexplicabilă a consumului poate indica defecțiuni ale sistemului.
- Învățăm respectul pentru apă de la o vârstă fragedă: copiii și adolescenții obișnuiți să economisească apă își vor menține aceste obiceiuri durabile chiar și ca adulți.
- Pentru fierul de calcat folosim apa de la dezumidificator sau balsam. Dezumidificatoarele și aparatele de aer condiționat colectează cantități mari de apă în timpul funcționării lor, care de obicei ajunge la scurgere. În schimb, această apă poate fi refolosită pentru a călca hainele. Avantajele sunt mai multe: se economisește apa potabilă, iar apa de la dezumidificator este perfectă pentru călcat, deoarece este la temperatura camerei și fără calcar, ceea ce va evita petele și dungile pe țesături. Pentru a reutiliza această apă, trebuie doar să puneți un lighean sub scurgerea dezumidificatorului sau a aparatului de aer condiționat și apoi umpleți rezervorul de fier.
Este nevoie de foarte puțin pentru a face diferența: puțină atenție și puțină previziune și economiile sunt chiar acolo, la doar o picătură distanță!