Culori unice și flori abundente: hortensiile sunt una dintre cele mai populare plante ornamentale pentru a înfrumuseța grădinile sau balcoanele.
Cu florile lor, iubite pentru eleganța lor, decorează grădinile celor mai frumoase vile, dar sunt potrivite și pentru cultivarea în ghivece.
Îngrijirea lor nu necesită prea mult timp și, de obicei, planta este foarte rezistentă și longevivă, dând înfloriri frecvente și crescând foarte repede.
Dar care sunt secretele hortensiilor sănătoase și colorate? Să aflăm împreună.
Apă
Hortensiile au nevoie de multă apă prin urmare, vara, udați des și aveți grijă să lăsați întotdeauna solul umed, mai ales dacă sunt în ghivece.
Odată ce au înflorit, nu mai au nevoie de prea multă apă, dar este totuși important să le udați cel puțin o dată pe zi.
În timpul iernii, totuși, acestea trebuie udate doar din când în când, când solul începe să se usuce.
Planta este foarte sensibilă la variațiile pH-ului solului în care își scufundă rădăcinile, prin urmare, pentru a evita modificările, preferați apa necalcaroasă. Ideal este apa de ploaie .
Alege apa la temperatura camerei si niciodata prea rece.
Clima si lumina
Flori abundente? Secretul este în lumină!
Contrar a ceea ce s-ar putea crede adesea, hortensiilor nu le place lumina directă: plasați-le în locuri luminoase din grădină sau balcon, dar nu în lumina directă a soarelui.
Temperatura ideală pentru hortensii este de 18 grade, prin urmare acestea suferă atunci când temperatura crește prea mult: lumina excesivă și căldura excesivă pot duce la îndoirea tulpinii.
Iarna, hortensiile tolerează destul de bine temperaturile reci. Dacă preferați, puteți aduce planta înăuntru, ținând-o lângă fereastră, dar departe de surse de căldură, precum calorifere sau sobe .
Tunderea
Dacă hortensiile tale sunt tinere, tăierea lor este de prisos.
De obicei tăierea trebuie făcută anual începând de la vârsta de trei ani. Cea mai bună perioadă este toamna devreme, dar depinde de soi.
Pentru a le tăia corect, folosiți foarfece sterilizate pentru a îndepărta ramurile neproductive și vechi, care sunt adesea uscate și slabe. Lăsați cel puțin doi muguri pentru fiecare ramură.
În plus, ramurile uscate mai vechi de 5 ani trebuie îndepărtate de la bază, pentru a aera planta și a preveni apariția ciupercilor, mucegaiurilor sau a diferitelor animale mici.
Sol
Pentru hortensiile tale, alege un sol bogat în turbă și bine drenat. Alege un sol alcalin pentru hortensii cu flori roz, un sol calcaros pentru hortensii cu flori albastre.
Curiozitate: culoarea florilor depinde de pH-ul solului. Dacă se schimbă aciditatea solului, se poate schimba și culoarea florilor tale: de aceea în trecut această plantă era considerată magică.
Dacă vrei ca florile tale roz să devină albastre, poți face solul mai acid prin fertilizarea cu zaț de cafea.
Alternativ, puteți îngropa un cui.
Va trebui să aveți răbdare pentru că solul își chimbă compoziția foarte încet, dar rezultatul final este garantat!
Îngrăşământ
Trebuie să vă fertilizați hortensiile foarte frecvent, mai ales în perioada imediat anterioară înfloririi.
Ideal este să le fertilizați o dată pe săptămână cu un compus bogat în potasiu care poate fi diluat direct în apa cu care vă udați planta.
Ghiveciul
Dacă alegeți să creșteți hortensii în ghivece, amintiți-vă că planta tinde să crească mult și că rădăcinile ei ocupă mult spațiu.
Prin urmare, alegeți ghivece de cel puțin 40 cm în diametru dacă hortensia este mică. Daca, in schimb, este de marime medie, alege ghivece de minim 60 cm in diametru.
Boli și dăunători
Hortensiile, ca multe alte plante , pot fi, din păcate, atacate de dăunători sau boli.
Daca planta pare deformata si florile sunt anormale, poate fi vorba de microplasme: in acest caz singurul remediu este eliminarea totala a partilor afectate.
Afidele sau acarienii, care atacă de obicei planta, pot fi îndepărtate mai ușor cu un remediu natural pe bază de săpun de Marsilia și apă pulverizată direct pe părțile afectate.
Prezența mucegaiurilor este, de asemenea, foarte frecventă și poate fi combătută cu un compus pe bază de două linguri de bicarbonat de sodiu și un litru de apă aplicat direct pe plantă.
În cele din urmă, se poate întâmpla ca planta dumneavoastră să fie atacată de cocenilă, care poate fi eliminată cu multe remedii naturiste. Una dintre cele mai eficiente, cea pe bază de săpun de Marsilia.