Gătitul într-o tigaie antiaderentă este foarte obișnuită și practică, deoarece vă permite să gătiți rapid și uniform mâncarea folosind puțină grăsime. Sunt și tigăi care se curăță rapid și alimentele nu se lipesc de fund. Uzura adăugată la greșelile făcute în utilizarea zilnică și întreținerea nu sunt bune prietene cu tigăile antiaderente care, în unele cazuri, încep să se deterioreze, pierzându-și efectul antiaderent.
Există câteva obiceiuri bune care, dacă sunt respectate, ajută la prelungirea performanței și a duratei de viață a tigăilor, astfel încât acestea să poată continua să gătească perfect peștele, cremă paste și sote legume.
În plus, este important să cumpărați și să investiți în tigăi de bună calitate: cele prea ușoare și ieftine nu garantează o gătire uniformă și nu sunt deosebit de potrivite pentru a rezista la temperaturile ridicate atinse în timpul gătitului.
Condiționare tigăi antiaderentă
Primul lucru de făcut după cumpărarea tigaii este să citiți cu atenție instrucțiunile producătorului de pe ambalaj, deoarece în unele cazuri este necesar să se efectueze condiționarea, adică o procedură care pregătește tigaia pentru prima utilizare. De obicei procedăm astfel: spălam tigaia cu un săpun delicat, o usucăm, o încălzim pe aragaz și, cu un șervețel, o ungem cu ulei. Excesul este uscat și depozitat în bucătărie. Fiți atenți pentru că nu toate tigăile necesită acest pas tigăile antiaderente Benedetta au un strat ceramic care nu necesită condiționare.
Folosim economizorul de tigaie
Obiceiul prost de a stivui tigăile una peste alta fără nicio protecție, adică fără o cârpă sau un protector pentru tigaie, ajută la scurtarea duratei de viață a tigăilor care vor deveni pline de zgârieturi. Chiar și un simplu prosop de hârtie, care trebuie așezat între o tigaie și alta, este suficient pentru a preveni deteriorarea.
Nu folosim oale ca recipiente
Mâncarea, odată gătită, trebuie scoasă din tigăi și așezată în recipientele potrivite pentru frigider. Într-adevăr, temperaturile scăzute ale frigiderului sunt inamicul învelișului tigaii care ar putea fi deteriorat. Cand a ramas sosul nu baga oala la frigider ci, odata ce sosul a ajuns la temperatura camerei, se toarna intr-un recipient si se tine la frigider. Nu trebuie să uităm că oalele sunt făcute pentru gătit și nu pentru depozitare!
Folosim ustensile din silicon, nailon si lemn
Când gătiți cu o oală sau tigaie antiaderentă, nu folosiți niciodată ustensile de oțel sau ascuțite. Folosim doar clești din lemn, silicon sau nailon, oală și linguri care nu vor zgâria stratul antiaderent.
Atenție la căldură
Reglarea corectă a căldurii este importantă: prima regulă este să nu se încălzească tigaia goală care ar risca să atingă o temperatură prea ridicată care ar compromite stratul. În consecință, flacăra trebuie să rămână întotdeauna în diametrul tigaii, fără a supraîncălzi marginile. Dacă iese fum din tigaie, înseamnă că stratul este deteriorat. În cele din urmă, este un obicei bun să turnați uleiul înainte de a porni aragazul.
Nu șocului termic
Trebuie să lăsați tigaia să se răcească înainte de a o spăla. Odata ce mancarea este gata, nu trebuie pusa niciodata sub apa rece deoarece socul termic deterioreaza invelisul.
Spalare
Oalele, tigăile și tigăile antiaderente nu trebuie spălate în mașina de spălat vase. Pot fi spălate rapid și fără efort manual în chiuveta de bucătărie, adăugând puțin detergent și curățând cu un burete neabraziv (partea moale a buretelui este în regulă). In felul acesta vom salva tigaia de caldura mare a masinii de spalat vase si de cei mai agresivi detergenti care, pe termen lung, pot strica efectul antiaderent.
Încrustații
Petele și incrustațiile persistente nu pot fi îndepărtate uscat. Fierbeți puțină apă cu săpun într-o tigaie antiaderentă. Alternativ, fierbeți cu apă și sare sau cu apă și o lingură de bicarbonat de sodiu. În acest fel, chiar și cele mai încăpățânate incrustații vor dispărea fără efort și fără a fi nevoie de frecare.