Cuptorul cu microunde este un instrument extrem de util în bucătărie, datorită capacității sale de a găti și reîncălzi alimentele rapid și ușor . Cu toate acestea, ca și în cazul tuturor aparatelor electrocasnice, este important să le folosiți corect pentru a le valorifica la maximum potențialul și pentru a evita deteriorarea sau pericolul. Deși cuptorul cu microunde vă permite să gătiți o mare varietate de feluri de mâncare, nu toate alimentele și obiectele sunt potrivite pentru a fi plasate în interiorul acestuia. Unele materiale, cum ar fi hârtia, aluminiul sau unele materiale plastice, de exemplu, pot reacționa în mod nedorit la căldură și radiațiile electromagnetice, dăunând cuptorului cu microunde sau eliberând substanțe toxice în alimente.
Pe lângă evitarea obiectelor care nu sunt concepute special pentru cuptorul cu microunde, este întotdeauna mai bine să folosiți recipiente adecvate și să gătiți numai alimente care sunt potrivite pentru acest mod de gătit, cum ar fi legumele decojite sau deja gătite, mai degrabă decât, de exemplu, ouăle întregi. Așadar, iată o listă scurtă de alimente și obiecte pe care să nu le puneți în cuptorul cu microunde.
1. Folie de aluminiu
Folia de aluminiu și aluminiul pot deteriora iremediabil cuptorul cu microunde, provocând: scântei datorită proprietăților reflectorizante, supraîncălzire și deformare și chiar incendii și explozii. Mai bine folosiți recipiente adecvate, pentru a păstra eficiența cuptorului cu microunde și pentru a evita deteriorarea ireversibilă a interiorului.
2. Tacâmuri și ustensile metalice
Ustensilele și tacâmurile din metal pot provoca scântei și arcuri electrice, precum și incendiu și daune ireparabile. Toate acestea se pot întâmpla deoarece metalul reflectă undele electromagnetice și le poate concentra, provocând descărcări și supunând cuptorul la așa-numitele supratensiuni. În schimb, este mai bine să folosiți recipiente și vase din sticlă, ceramică și plastic, care pot fi folosite în cuptorul cu microunde.
3. Ouă întregi
Nu trebuie să punem ouă întregi în cuptorul cu microunde, deoarece pot exploda și îl pot deteriora. Umiditatea din interiorul ouului ajunge rapid la 100°C, iar creșterea volumului îl poate face să se spargă. Carcasa se poate crăpa, stropind conținutul peste tot.
4. Fructe și legume cu coajă
Fructele sau legumele nedecojite nu trebuie introduse în cuptorul cu microunde, deoarece s-ar putea supraîncălzi și le pot deteriora. De fapt, coaja concentrează undele electromagnetice și căldura excesivă poate strica alimentele. Mai bine să gătiți fructe și legume deja curățate sau tăiate.
5. Ardei și ardei iute în coajă
Poate părea ciudat, dar aceste legume pot provoca unele daune în cuptorul cu microunde, deoarece coaja ardeilor concentrează undele electromagnetice și le reflectă provocând scântei și arcuri electrice. Toate acestea duc la deteriorarea și funcționarea defectuoasă a aparatului.
6. Struguri
Coaja subțire a strugurilor concentrează valurile, le reflectă și provoacă supraîncălzirea rapidă a strugurilor, care poate chiar exploda, provocând daune considerabile chiar și la cuptorul cu microunde. Prin urmare, chiar și în ceea ce privește legumele cu coajă subțire, este mai bine să le gătiți deja tăiate și decojite, folosind recipiente speciale potrivite pentru cuptorul cu microunde.
7. Tavi din polistiren
Căldura de la cuptorul cu microunde face ca polistirenul să se topească rapid . Odată dizolvate, lichidele și spumele se pot scurge: sunt foarte dăunătoare și chiar riscă să ia foc. Deși ni se pare practic pentru mâncare și băutură, căldura și undele electromagnetice în cele din urmă topesc și deformează acest material. Este întotdeauna mai bine să alegeți recipiente speciale din sticlă, ceramică sau plastic pentru microunde.
8. Spanacul și alimentele cu frunze verzi
Dacă vrem să ne bucurăm de spanac , pătrunjel , busuioc și alte ierburi aromatice , este indicat să le gătim sau să le încălzim în alte moduri decât cuptorul cu microunde. De fapt, acest aparat tinde să emită o căldură foarte concentrată care, combinată cu puțina apă prezentă în aceste alimente, le face să se usuce și să-și piardă rapid aroma, savoarea și consistența. Prin urmare, este mai bine să fierbeți spanacul pentru scurt timp și să adăugați ierburile aromatice în preparatele gata de servit, folosind căldura reziduală în loc să le expuneți direct la cuptorul cu microunde.
9. Recipiente și plicuri din hârtie
Daca vrem sa reincalzim resturile de cu o zi inainte sau sa ducem fara riscuri vasele, este important sa evitam intotdeauna sa folosim recipientele lor originale de hartie direct in cuptorul cu microunde. De altfel, aceste materiale au tendința de a se supraîncălzi foarte repede în contact cu căldura și radiațiile electromagnetice, cu riscul de a lua foc și de a distruge complet alimentele. Prin urmare, este mai bine să transferați întotdeauna resturile în vase, boluri sau recipiente potrivite pentru cuptorul cu microunde, pentru a proteja gustul, textura și aroma alimentelor, precum și curățenia și siguranța cuptorului.
Cuptorul cu microunde este un aliat valabil in bucatarie, simplu de folosit, practic de curatat . Important este să rețineți că nu toate alimentele, băuturile și obiectele pot fi plasate în interior.