Mulți dintre noi ne dorim copaci ornamentali cu creștere rapidă tocmai pentru că ne dorim ca grădinile noastre sa învie in culori de verde foarte rapid și să ne ofere umbră. Astazi ne-am propus să facem un ghid cu cei mai ușor de crescut copaci ornamentali pentru umbra și înfrumusețarea grădinii.
Copaci cu creștere rapidă, perfecti pentru cei cu puțină răbdare
Primavara si toamna sunt cele mai bune anotimpuri pentru a planta noi plante in gradina! Dacă și tu, ca mine, ai puțină răbdare, dar o mare dorință de a-ți vedea grădina crescând luxuriant, iată 10 copaci cu creștere foarte rapidă pe care îi poți alege și pune pe pământ. Treceți imediat la muncă: vă veți putea bucura de o grădină splendidă încă de primăvara viitoare! Alege dintre acești 10 copaci cu creștere rapidă pe cel care îți place cel mai mult și care se potrivește grădinii tale:
- Albizia (arbore de mătase)
- Arțar
- Mesteacăn
- Magnolia grandiflora
- Paulownia
- Plop ornamental
- Stejar rosu
- Salcie plângătoare
- Mesteacăn
Albizia sau arbore de mătase
Albizia julibrissin, o specie aparținând familiei Mimosaceae, mai este numită și Salcâmul Constantinopolului. Este un arbore ornamental folosit pe scară largă pentru a înfrumuseța grădini, atât publice, cât și private. Frunzișul său se dezvoltă într-o manieră expansivă și este alcătuit din frunze frumoase de foioase, compuse din multe frunze ovale, asemănătoare cu cele ale mimozei, de care este rudă. Florile sale sunt foarte decorative, colectate în inflorescențe raceme apicale: se caracterizează prin smocul gros de stamine lungi și roz. Luați în considerare că Albizia poate atinge o înălțime maximă de 12m, cu o coroană de 8m diametru.
Arțar
Arțarul este un copac cu creștere rapidă, cu un trunchi foarte zvelt și coroană groasă. Este foarte popular pentru frunzișul său, care este verde intens pe tot parcursul sezonului de primăvară și vară; toamna devine galben auriu până la roșu aprins, înainte de a se dezlipi complet odată cu sosirea vremii reci. Este unul dintre cei mai frumoși copaci de admirat în timpul „frunzișului” de toamnă. Extrem de decorativ, va arăta grozav în grădina ta. Dacă alegeți să plantați acest copac cu creștere rapidă, asigurați-vă că solul este bine drenat și fertil. Amintiți-vă că arțarul suferă de căldură: o poziție parțial expusă la soare este mai bună!
Mesteacăn
Betula alba, specie aparținând familiei Betulaceae este una dintre cele mai răspândite plante în grădinile nordice, nu numai pentru frumusețea sa, ci și pentru caracteristicile sale de rezistență la climatele reci și viteza de creștere. Este foarte apreciata pentru culoarea trunchiului sau, alb sidefat, care ii confera o anumita eleganta. Coroana este formată din frunze de culoare verde deschis, ovate-triunghiulare și foioase deschise. Primăvara se formează inflorescențele, amento lungi galben-verzui. Luați în considerare că un mesteacăn atinge o înălțime de până la 20 m cu o coroană de 7 m în diametru.
Magnolie
Magnolia grandiflora, specie aparținând familiei Magnoliaceae, este un arbore veșnic verde utilizat pe scară largă în grădinile mari, tocmai datorită creșterii sale viguroase. Se caracterizează printr-o coroană groasă, compusă din frunze frumoase ovale și piele, de o culoare verde lucioasă pe pagina de sus, ruginită pe cea inferioară. Frumusețea frunzișului său este sporită de flori parfumate, formate din petale mari albe, care se deschid în perioada primăvară-vară. Rădăcinile acestei plante sunt, de asemenea, foarte viguroase: de aceea, acordați atenție oricăror podele din grădină care ar putea fi ridicate de dezvoltarea rădăcinilor. Rețineți că această plantă poate ajunge până la 30m înălțime.
Paulownia
Paulownia tomentosa sau P.imperialis, specie aparținând familiei Scrophulariaceae, este un arbore maiestuos, de mare valoare ornamentală, mai ales prin frumusețea florilor sale parfumate, de culoare albastru-lavandă, în formă de trompetă, adunate în panicule apicale, care se deschid primăvara, încă înainte frunzele plantei. Un adevărat spectacol, care colorează toată coroana acestui copac în violet. După înflorire, apar frunze mari, în formă de inimă. Odată ce florile au căzut, se dezvoltă păstăi lungi care conțin semințe rotunde, negre. Rețineți că Paulownia poate crește până la 15 m înălțime, cu un baldachin de 8 m în diametru.
Plop
Dintre copacii cu crestere foarte rapida puteti alege si plopul. Tocmai pentru că are o creștere foarte rapidă, Plopul este folosit într-o gamă largă de scopuri: este utilizat pe scară largă în producția de hârtie și în producția de lăzi de fructe de exemplu. Creste-l in gradina ta pentru a avea putina umbra si a obtine un efect decorativ placut: aceasta planta are o coroana curgatoare si foarte frumoasa, chiar si atunci cand este acoperita cu smocuri pufoase care zboara in aer odata cu vantul; sunt semințele sale și, din păcate, mulți dintre noi suferim de prezența lui dacă suntem alergici.
Stejar rosu
Quercus rubra este un arbore cu creștere foarte rapidă, cu o tulpină impunătoare, acoperită cu o scoarță cenușie, care crește până la 30 de metri înălțime. Frunzele de culoare verde închis au margini cu lobi ascuțiți; ei ating frumusețea maximă toamna, înainte de a cădea, când devin roșii aprinse. Plantați acest copac în sol adânc, bine drenat și asigurați-vă că îl amplasați departe de alte plante care i-ar putea afecta dezvoltarea. Stejarul roșu iubește soarele și umbra puțin mai puțin: plasează-l într-o zonă bine luminată a grădinii tale.
Salcie plângătoare (copacul cu cea mai rapidă creștere)
Salix babylonica, specie aparținând familiei Salicaceae, este una dintre cele mai elegante plante pentru grădină, caracterizată printr-o coroană groasă și curgătoare, formată din ramuri semilemnoase și lungi care cad în jos, mișcate de vânt, motiv pentru care se numește „plângătoare”. Au frunze lungi, subțiri, de culoare verde deschis. Salcia plângătoare poate atinge o înălțime maximă de 12m și același diametru al coroanei. Salcia este copacul cu cea mai rapidă creștere din România.
Tei pitic
Cu o coroană groasă și rotunjită, Tilia cordata este un arbore cu creștere foarte rapidă, care tolerează bine poluarea, un motiv în plus să-l crești în grădina ta din oraș, unde se găsește cu ușurință în mobilierul urban, căile mărginite de copaci și parcurile publice. Tulpina acestei plante crește până la 25 de metri înălțime! Frunzele au o formă unică de inimă și o culoare verde strălucitoare. Florile sunt discrete din cauza dimensiunilor lor mici, dar foarte parfumate. Așezați acest copac de grădină cu creștere rapidă în plin soare în grădina dvs.
Cum să plantezi copaci tineri?
Perioadele cele mai potrivite pentru plantarea unui copac sunt toamna și primăvara, când plantele tinere sunt încă în repaus vegetativ și degerăturile s-au domolit. Este foarte important sa alegi cea mai buna pozitie pentru planta din gradina ta, cu cea mai potrivita expunere, insorita sau nu. Recomand, atunci când plantezi noua ta plantă, să iei mereu în considerare dimensiunea pe care o va atinge în timp: de îndată ce o cumperi de la pepinieră, dimensiunea ei mică te-ar putea înșela, dar, în câțiva ani, va ajunge la dimensiuni considerabile! Așadar, înainte de a cumpăra, încercați să vă imaginați cum va arăta în spațiul din grădină când va crește.
În primul rând, săpați groapa, care trebuie să fie suficient de largă și adâncă pentru a găzdui globul de rădăcină a plantei achiziționate, într-un ghiveci sau fără ghiveci. Folosiți o sapă pentru a face gaura fără prea mult mult efort In fundul gaurii nu uitati sa asezati un strat de material drenant, cum ar fi argila expandata. Drenajul este foarte important pentru aceste plante! Apoi un strat de pamant universal amestecat cu ingrasamant: recomand ingrasamant organic precum gunoi de grajd. Apăsați bine pământul și udați cu generozitate.
Aceștia sunt doar câțiva dintre copacii cu creștere rapidă din care poți alege pentru a-ți face grădina să înflorească. Cu puțină răbdare și adoptând măsurile de precauție potrivite, îți vei putea vedea planta crescând în perfectă sănătate: în câțiva ani va ajunge la dimensiunea unui copac adevărat, cu o coroană groasă și întinsă! Dacă cunoașteți și alți copaci de grădină cu creștere rapidă sau doriți să aflați mai multe despre plantarea lor, lăsați un comentariu: vă răspund cu plăcere.
Două reguli comune
Toate speciile indicate au nevoie de două atenții deosebite pentru irigare și tăiere.
Irigare : plantele care tocmai au fost plantate trebuie tratate cu atenție, deoarece în perioada secetoasă de vară, care poate începe în mai în anumiți ani, trebuie furnizați 80-100 litri de apă la fiecare 2 săptămâni în primul an de Din al treilea an se recurge la udare de urgenta, adica se da apa in momentul in care planta da primele semne de suferinta, indicate de frunze moi, nu foarte pieloase si mai pendule decat de obicei.
Tunderea: este o tehnica de aplicat doar in faza de reproducere si trebuie sa vizeze formarea unei coroane echilibrate cu ramurile bine dispuse in jurul tulpinii, ca o spirala. Ulterior, plantele nu mai trebuie tăiate decât pentru a elimina ramurile moarte și este indicat ca operația să fie efectuată de personal expert capabil să recunoască zona „gulerului” situată la baza ramurilor care trebuie să fie întotdeauna. respectate pentru a permite plantei să se vindece bine și rapid.