Ce este mucegaiul, cum se formează mucegaiul în casă, care sunt comportamentele de urmat și sistemele de combatere a acesteia.
Ce este mucegaiul?
Mucegaiurile sunt colonii de microorganisme, ciuperci și spori. Aceste microorganisme sunt capabile să colonizeze multe medii diferite, de la pereți la hârtie, de la lemn la piele, astfel încât pot fi găsite în casă, în special în medii mai umede și cu lumină solară mai puțin directă. Se știe că peste 300 de tipuri de mucegai trăiesc și prosperă în medii casnice sau în clădiri ocupate, unde pot provoca chiar tulburări grave.
De ce se formează mucegai în casă?
Mucegaiul se răspândește prin spori, emiși de microorganisme, care călătoresc în aer și aterizează pe suprafețe unde va fi apoi creată noua colonie de mucegai. Pentru ca mucegaiul să poată prinde rădăcini este suficient să existe apă, deci un procent destul de mare de umiditate în aer – peste 60% – și să existe chiar și un strat minim de substanță nutritivă cu care mucegaiul se va hrăni apoi reproduce si colonizeaza alte medii: alimentele, hartia, lemnul, chiar si un strat de praf asezat pe un perete sunt suporturi ideale pe care mucegaiurile le vor exploata pentru a se hrani si reproduce.
De ce este mucegaiul periculos?
Excluzând daunele cauzate suprafețelor atacate, care pot fi grave până la obligația de a arunca articole de îmbrăcăminte, cărți și mobilier, mucegaiul reprezintă un pericol grav pentru sănătatea umană: sporii pe care mucegaiul îi folosește pentru a se reproduce sunt dispersați în aer, unde plutesc, sunt ușor inspirate de oameni în medii contaminate, moment în care pot provoca daune grave.
Nu numai că sunt alergeni puternici capabili să-i sensibilizeze pe cei care îi respiră, provocând alergii respiratorii și rinită alergică, sau stare generalizată de rău, precum oboseală, migrene, piele uscată, tulburări de somn sau dispoziție, dificultăți de menținere a atenției și concentrării. În cele mai grave cazuri, subiecții deja debiliți pot suferi leziuni foarte grave din cauza unor mucegaiuri, în special din genul Aspergillus, care sunt chiar capabile să provoace moartea.
Riscuri datorate prezenței mucegaiului pe pereți.
Mulți oameni cred că prezența mucegaiului pe pereți este o problemă pur estetică. Nu este cazul, dacă există mucegai pe pereți, se volatilizează și în aer, și ajungem să-l respirăm, cu pagubele consecutive.
Iată daunele pe care mucegaiul le poate provoca sănătății celor care o respiră zi și noapte.
- Toxicitate: sporii de mucegai eliberează toxine periculoase care sunt dăunătoare sănătății celor care îi respiră. Aerul din interiorul unei case în care este prezent mucegai este contaminat de substanțe chimice care sunt perceptibile și mirosului, prin mirosul tipic de mucegai. Unele mucegaiuri sunt deosebit de periculoase pentru sănătatea umană.
- Carcinogenitate: la fel cum multe ciuperci sunt otrăvitoare pentru oameni, mucegaiul poate fi, de asemenea, otrăvitor. Unele mucegaiuri pot fi atât de periculoase încât sunt cancerigene. Riscul ridicat se datorează în principal expunerii continue la spori care apare la respirația aerului contaminat de prezența mucegaiului.
Efectele mucegaiului asupra sănătății noastre:
Efectele secundare pe care prezența mucegaiului în casă le poate avea asupra sănătății noastre pot fi temporare, care pot fi rezolvate prin încetarea expunerii la agentul în sine, în timp ce expunerea prelungită poate duce la efecte cronice.
Efecte temporare: sunt efectele care apar după o expunere mai scurtă, acestea se rezolvă prin eliminarea cât mai curând posibil a prezenței sporilor pentru a înceta imediat expunerea. Simptomele sunt:
- iritație/roșeață și lacrimare a ochilor;
- iritație a căilor nazale;
- iritarea tractului respirator;
- tuse;
- dureri musculare;
- febră;
- iritație și mâncărime ale pielii;
Efecte cronice: dacă nu se acționează la timp și prezența mucegaiului este ignorată, efectele temporare pot duce la patologii cronice care nu mai pot fi rezolvate prin încetarea expunerii la spori, ci trebuie tratate medical (ceea ce ne scutește de capacitățile). Principalele evenimente sunt:
- astm și infecții cronice ale tractului respirator;
- pneumonie;
- rinită;
- debutul alergiilor
Prevenirea mucegaiului și eliminarea mucegaiului:
Mucegaiul nu este o simplă pată pe perete și nu este suficient să o curățați prin îndepărtarea petei întunecate pentru a scăpa de ea. Mucegaiul este o ciupercă, adică ceva viu, chiar dacă este curățat de la suprafață, se va reforma în continuare prin sporii prezenți în interiorul peretelui. Te-ai păcălit deja crezând că ai scăpat de el, dar după un timp mucegaiul a revenit, nu? Iată soluția definitivă.
Cum să scapi definitiv de mucegai
Tintiti sursa: umiditatea
Mucegaiul este cauzat în principal de umiditate. Dacă îndepărtați mucegaiul, dar nu reduceți umiditatea, amânați inevitabilul: vor apărea mucegaiul negru și alte ciuperci. Prin urmare, pe lângă faptul că vă întrebați „cum să îndepărtați mucegaiul”, ar trebui să vă întrebați și „cum să reduceți umiditatea”.
2. Tratați mucegaiul
Cum să tratezi mucegaiul? Dacă este deja prezent, ar trebui să vă faceți griji să îl eliminați. Există mai multe moduri de a face acest lucru, poate fi convenabil să achiziționați un spray anti-mucegai care vă va ajuta să îl îndepărtați cu ușurință.
3. Curățați și ventilați
Este important să curățați suprafețele și materialele care sunt predispuse la mucegai, cum ar fi cărțile, mobilierul și îmbrăcămintea. În plus, ferestrele trebuie deschise în mod regulat pentru a circula aerul în casă și în încăperi precum mansarde, dormitoare și bucătării. Ventilatoarele trebuie utilizate în încăperi mici și umede, cum ar fi bucătăriile și băile.
4. Prevenirea este soluția
Cheia pentru oprirea mucegaiului și a altor efecte nocive este să controlați umiditatea din casa dvs. După cum am menționat deja, locurile umede sunt sursa de mucegai. Este ușor să scapi de excesul de umiditate cu un dezumidificator. Va deveni cel mai bun aliat al tău, scăzând umiditatea pentru a obține climatul perfect în casa ta. Cu nivelul potrivit de umiditate, îți vei păstra casa ferită de efectele negative ale umidității în exces.
Cum să previi dezvoltarea mucegaiului
După cum s-a menționat deja, dacă s-a format deja mucegai, singura soluție este intervenția cu panouri și/sau strat de netezire, totuși este important să se mențină obiceiurile care să evite formarea mucegaiului. Iată care sunt obiceiurile bune pentru a evita mucegaiul în casa ta:
- aerisiți: mucegaiul se formează mai ușor dacă aerul stagnează. Vă recomandăm să difuzați cel puțin 5-10 minute pe zi. Când este posibil, deschideți două ferestre opuse pentru a crea curentul care permite o mai mare circulație a aerului;
- uscare: după duș, dacă nu puteți lăsa aerul din baie să iasă, este o idee bună să uscați punctele în care s-a format cel mai mult condens. Întinde covorașul de duș afară;
- luminează: mucegaiul se teme de lumină și proliferează mai mult în întuneric. Lăsarea cât mai multă lumină naturală în încăperi, în special în cele cu cel mai mare risc de mucegai, ajută semnificativ la combaterea acesteia;
- nu aerisiti: cand afara este umiditate puternica sau pe timp de ploaie este mai bine sa nu aerisiti deoarece acest lucru ar permite umiditatii sa patrunda in casa;
- verifica: sa nu existe infiltratii de apa, in special de la tocurile ferestrelor, dupa ploi abundente. Dacă există apă, cel mai bine este să o uscați imediat;
- îndepărtați: mobilierul de pe pereți. Așezându-le pe perete, mucegaiul se va forma exact în spatele lor, mai ales dacă sunt pereți perimetrali;
- Poziționați rufele în încăperi ventilate, eventual mai puțin supuse mucegaiului. Nu uscați hainele peste calorifere, acest lucru ar provoca o prezență puternică a umidității în aer;
- reglați temperatura casei astfel încât diferența de temperatură dintre camere să nu depășească 3°C. Schimbările puternice de temperatură favorizează formarea condensului, care apoi provoacă mucegai.