Home Fresh
  • Lifestyle
  • Casa
  • Gradina
  • Retete
  • Sfaturi practice
  • Lifestyle
  • Casa
  • Gradina
  • Retete
  • Sfaturi practice
No Result
View All Result
Home Fresh
No Result
View All Result

Cum să plantezi cartofi in gradina

by Denisa Eanos
aprilie 21, 2024
in Gradina
0
Cum să plantezi cartofi in gradina
794
SHARES
3.8k
VIEWS
Share on FacebookPin

Plantarea cartofilor este o idee bună. De fapt, rezultatul poate fi abundent pentru o lucrare relativ simplă. Este însă necesar să alegeți un loc de cultură potrivit, să găsiți tuberculii potriviți și să vă dedicați îngrijirea necesară, precum și adaptarea la un anumit tip de cultură. Explicatii si sfaturi mai jos in articol.

Când să plantezi cartofi: alege perioada ideală

Când să plantezi cartofi: alege perioada ideală

Cartofii sunt plantați când riscul de înghețuri severe a trecut. În funcție de regiune, această perioadă se întinde de la sfârșitul lunii februarie în zonele sudice până la începutul lunii mai în zonele montane reci.

Conform unei vechi tradiții țărănești, cartofii se plantează începând cu 19 martie, ziua Sfântului Iosif. Este de fapt o referință temporală bazată pe faptul că în această perioadă a anului, condițiile climatice sunt ideale. Temperatura solului trebuie să fie de cel puțin 10°C. 

În general, puteți începe să plantați cartofi între sfârșitul lunii martie și începutul lunii iunie în regiunile din nordul Italiei, din februarie până în mai în centru, în timp ce în sud și în regiunile mai calde, pe lângă semănatul clasic de primăvară recomandat intre februarie si martie, se poate practica si semanatul de toamna, plantand cartofi intre septembrie si octombrie pentru a-i creste in perioada mai rece.

Pentru a avea cartofi foarte devreme, alegeți soiuri timpurii care se culeg în 3 luni , precum „ Primura ”, „ Monalisa ” și „ Favorita ”. Prin semănatul eșalonat vei putea beneficia de cartofi timpurii pentru o perioadă mai lungă de timp. 

Tipul ideal de teren

Cel mai bun sol este solul de grădină bun, ușor, cu un conținut bun de humus, într-o poziție aerată (câmp deschis) și însorită. Nu plantați în sol prea umed. 

În rotația culturilor, acestea sunt plantate după o legumă pretențioasă care a primit o aprovizionare semnificativă de îngrășământ și compost în sezonul precedent. Când plantați cartofi, distribuiți în sol un îngrășământ bogat în potasiu, care este necesar pentru creșterea tuberculilor și nu folosiți îngrășăminte azotate.

De asemenea, este de preferat să nu plantați cartofi pe un teren unde au fost cultivați în ultimii 4 ani. Procedând astfel, veți evita răspândirea bolilor sau a paraziților care pot persista în stare latentă.

Alegeți dintre diferiți cartofi de sămânță

Pe piață sunt disponibili diferiți tuberculi pentru plantare, cu dimensiuni cuprinse între 25 mm și 50 mm . Alegeți de preferință tuberculii în funcție de numărul de lăstari sau de ochi pe care îi au, deoarece fiecare dintre ei va da viață unei tulpini care va produce 2 până la 4 tuberculi.

Tuberculii încolțiți

Tuberculii încolțiți

Cartofii de sămânță sunt adesea vânduți când au încolțit deja, în cutii și gata de plantat. Trebuie să aibă lăstari scurti, de 1 până la 2 cm lungime, groși, bine colorați pentru a asigura o creștere rapidă și regulată.

Există și tuberculi dispuși în interiorul cutiilor într-un singur strat, cu lăstarii îndreptați în sus, pentru a asigura o mai mare regularitate a germinării.

Tuberculi neîncolțiți 

Tuberculi neîncolțiți

Mai ieftin, acești tuberculi se vând în pungi sau cutii de carton; au fost depozitate la temperaturi scăzute pentru a preveni germinarea. Așadar, este la latitudinea consumatorului final, grădinarul, să le germineze punându-le la lumină și la o temperatură moderată, ideal 5 până la 8 °C, timp de o lună, înainte de a le planta.

Plantați tuberculi din cultura anului precedent

Pot fi plantați tuberculi din recolta din anul precedent?

Auzim adesea că nu ar trebui să plantezi cartofi din propria cultură pentru că degenerează. În realitate, plantarea cartofului este o formă de tăiere, deoarece tuberculul nu este altceva decât o parte din tulpina subterană care este umflată și plină de rezerve de amidon.

Ca toate butașii, va da viață unei plante cu aceleași caracteristici ca și planta care a produs-o. Prin urmare, puteți să plantați cartofi din anul precedent, dacă nu au primit tratamente anti-germinative, și să continuați să-i plantați an de an. Contrar a ceea ce spun oamenii, cartoful nu degenerează.

Singura diferență față de plantele care vin de pe piață este că acestea din urmă sunt certificate ca sănătoase și lipsite de viruși , o certitudine pe care nu o poți avea cu propriii cartofi. Cu toate acestea, unii cultivatori selectează cei mai buni tuberculi și replantează cu succes aceiași cartofi în fiecare an. 

Cum să plantezi cartofi

Plantarea în brazdă

Cum să plantezi cartofi

În pământ cultivat, săpați o brazdă de aproximativ 15 cm adâncime cu ajutorul unui plug manual , o sapă de inimă sau o sapă mică. Asezati tuberculii pe fundul brazdei la 30/40 cm distanta unul de altul, eventual cu lastarii in sus.

Închideți brazda cu sapa sau grebla, îndepărtând orice moștenire prea tare sau pietre mari. Dacă plantați în mai multe rânduri, distanțați brazdele la aproximativ 70 cm. Pentru soiurile cu recoltare timpurie, puteți opta pentru o plantare mai densă. Spre deosebire de alte legume, este inutil să compactați solul și udați după plantare, deoarece solul în această perioadă are o rezervă suficientă de apă pentru ca cartofii să germineze.

Săparea brazdelor nu este obligatorie: puteți decide să așezați cartofii unul câte unul într-o groapă săpată în pământ cu o sapă , o lopată sau chiar un jardinier de bulbi înainte de a-l acoperi. 

Sfaturi pentru a planta bine cartofii:

  • Manipulați tuberculii cu grijă pentru a nu rupe lăstarii fragili.
  • Puteți folosi un șir pentru a desena linii drepte.
  • Cartofii merg bine cu leguminoase (fasole, mazăre și fasole).

Ce este crestatul de cartofi

Ce este crestatul de cartofi

Împământarea nu este cu adevărat o fază a plantării propriu-zise, ​​deoarece se realizează câteva săptămâni mai târziu , dar este o operațiune esențială. Constă în readucerea pământului în jurul plantei odată ce aceasta a ajuns la 15/20 cm înălțime, formând o movilă mică, la aproximativ 6 săptămâni de la plantare, dar evident depinde de condițiile climatice.

În cazul cartofilor plantați în rând, pe linia cartofului se va forma deci o împământare continuă. Puteți continua folosind o sapă, o sapă sau un plug. O crestere buna trebuie sa aiba pana la urma o inaltime de aproximativ 20 cm fata de inter-rand.

Obiectivul tamponării este de a:

  • încurajează apariția tulpinilor subterane la baza tulpinilor aeriene;
  • protejeaza tuberculii superficiali de lumina zilei care ii face verzi, deci nepotriviti pentru consum;
  • păstrați tulpinile verticale, cel puțin pentru soiurile care au tendința de a se îndoi.

Plantarea cartofilor în paie

O metodă originală: plantarea cartofilor în paie

Se definește ca cultivare sub mulci sau cu tehnica „mulcire”, deoarece pot fi folosite și alte materiale de acoperire, altele decât paiele, precum fânul, frunzele moarte, legumele macerate… Avantajul este că nu necesită nici o prelucrare a solului. sol, sau numai la suprafață, deoarece rizomii vor fi superficiali și nu îngropați. Nici măcar împământarea nu este necesară și recoltarea este facilitată: va fi suficient să îndepărtați paiele pentru a colecta cartofii.

Dacă te hotărăști să adopti această metodă, fă-o când solul este suficient de cald, primăvara: învelișul va împiedica de fapt razele soarelui să pătrundă în sol și deci să-l încălzească. Alegeți de preferință un soi timpuriu: „Primura” sau „Charlotte”.

Pe pământ moale, aranjați plantele de cartofi îngropându-le la jumătate în rânduri eșalonate la fiecare 30 cm. Apoi, acoperiți întreaga parcelă cu paie sau fân, până la o grosime de 15 cm. Cand plantele au crescut bine, adauga inca un strat de 10 cm de paie, lasand mereu libere frunzele superioare. Cu toate acestea, această metodă nu este recomandată în prezența voleilor în grădină: bine ascunși sub paie, se vor hrăni zilnic cu tuberculi. Dacă aveți o cantitate mare de compost, chiar dacă nu este complet descompus, folosiți-l în loc de paie. Performanța se va îmbunătăți doar.

Denisa Eanos

Denisa Eanos

Sunt Denisa si sunt pasionată de tot ce ține de grădinărit, amenajari exterioare și gătit în aer liber.

Related Posts

Ce legume sau plante si flori să plantezi în martie
Gradina

Ce legume sau plante si flori să plantezi în martie

În funcție de zonă, de expunere și de ceea ce doriți să semănați sau să plantezi, martie este în general prima lună a grădinarului. Puteți semăna în interior sau într-o...

by Denisa Eanos
februarie 26, 2025
Cum să ai grijă de un copac si de ce este important să tratezi un copac deteriorat?
Gradina

Cum să ai grijă de un copac si de ce este important să tratezi un copac deteriorat?

Diverse tipuri de atacuri pot provoca răni copacilor, în special pomilor fructiferi. Lemnul, lipsit de scoarța sa, poate fi deci atacat de agenți patogeni, în special de ciuperci, dacă arborele...

by Denisa Eanos
februarie 22, 2025
Calendarul lunar de semănat pentru ianuarie 2025
Gradina

Calendarul lunar de semănat pentru ianuarie 2025

Pentru locuitorii de vară, iarna nu este un moment pentru relaxare: vacanțele sunt incitante, desigur, dar trecerea de la masă la canapea începe rapid să obosească. În plus, trebuie avut...

by Denisa Eanos
ianuarie 15, 2025
10 greșeli frecvente la alegerea semințelor
Gradina

10 greșeli frecvente la alegerea semințelor

Ți se întâmplă asta: ai selectat cu grijă plante pentru grădina ta, ai crescut răsaduri frumoase, puternice, cu trepidație, tandrețe și dragoste , și dintr-o dată... ceea ce a crescut nu a fost deloc...

by Denisa Eanos
ianuarie 15, 2025
Cum să faci mai ușoară îngrijirea grădinii tale. Instrucțiuni pentru un „leneș”
Gradina

Cum să faci mai ușoară îngrijirea grădinii tale. Instrucțiuni pentru un „leneș”

Citind încă o instrucțiune pentru cultivarea oricărei culturi, puteți fi îngrozit de cât de multe probleme sunt necesare. De fapt, se dovedește că multe plante sunt destul de tolerante la...

by Denisa Eanos
ianuarie 15, 2025
11 legume cele mai ușor de cultivat de-a lungul anului
Gradina

11 legume cele mai ușor de cultivat de-a lungul anului

Începerea propriei grădini de legume poate fi un hobby plin de satisfacții și delicios. Dar alegerea legumelor potrivite poate face diferența între o recoltă bogată și o experiență frustrantă. Dacă...

by Denisa Eanos
ianuarie 13, 2025

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

  • solutie impotriva afidelor paduchi de plante

    Paduchi de plante: remedii naturale și eficiente împotriva lor

    2597 shares
    Share 1039 Tweet 649
  • Știți care sunt cele mai rezistente plante de exterior? 10 plante de exterior care nu se tem de frig (sau chiar de caldura)

    2431 shares
    Share 972 Tweet 608
  • Erbicid natural pentru buruieni: top 5 erbicide naturale

    3426 shares
    Share 1370 Tweet 857
  • Cum să crești floarea de ceară și toate secretele pentru a o face să înflorească

    2189 shares
    Share 876 Tweet 547
  • Scapă de melci și dăunătorii plantelor cu aceste ingrediente naturale

    1623 shares
    Share 649 Tweet 406
  • Oțetul în grădină: 11 utilizări uimitoare ale oțetului

    878 shares
    Share 351 Tweet 220

Navigate

  • Home
  • Contact

Arhiva

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • august 2023
  • iulie 2023

Articole pe categorii

  • Casa
  • Frumusete
  • Gradina
  • Lifestyle
  • Plante si Flori
  • Retete
  • Sfaturi practice

HomeFresh

No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Casa
  • Gradina
  • Retete
  • Sfaturi practice

HomeFresh