Plantarea răsadurilor determină dezvoltarea lor viitoare. Trebuie să aibă loc în afara perioadelor de îngheț, în aer liber sau într-o seră. De la adăugarea de compost și urzici pentru a îmbogăți solul până la țăruși și adăugarea de mulci, iată pașii pentru a crește cu succes roșii.
Plantarea: o fază crucială pentru succesul în creșterea tomatelor.
Roșia se numără printre legumele preferate de consumatori, dar numai prin creșterea propriilor plante și cu recoltarea fructelor coapte îi puteți aprecia pe deplin aroma.
Plantarea răsadurilor în grădină este o operațiune foarte importantă, deoarece va afecta dezvoltarea corectă a plantei și producția de roșii.
În timp ce tehnica de bază este mai mult sau mai puțin aceeași pentru grădinari, amatori sau profesioniști, există câteva variații minore, dar sfaturile oferite aici ar trebui să vă permită să creșteți cu succes roșii.
Aptitudini
Plantarea roșiilor este la îndemâna tuturor. Această fază importantă în producția acestei legume nu necesită cunoștințe sau abilități speciale.
Timpul realizării
15 minute/hartă
Numar recomandat de persoane
1 persoană
Fazele de construcție
- Unde și când să plantezi
- Pregătirea solului
- Plantarea răsadurilor
- Instalarea bretelelor
Plantați corect roșiile
1. Unde și când să plantezi
Așteptați întotdeauna până când ați lăsat în urmă orice risc de îngheț înainte de a planta roșii în grădină. Cea mai mică temperatură sub îngheț vă va distruge răsadurile. In general, rosiile pot fi plantate in perioada aprilie-mai (asigurand putina protectie in caz de inghet neasteptat) si este posibila amanarea acestei operatii pana in iunie in locurile mai reci.
Cu toate acestea, dacă plantarea are loc în interiorul unei sere, puteți avansa data cu 3 săptămâni. Alegeți o locație însorită pe un teren care nu a conținut roșii sau cartofi de cel puțin patru ani la rând.
2. Pregătirea solului
Roșia este o plantă lacomă. Solul trebuie să fie bogat în humus și substanțe nutritive. Începeți prin a săpa găuri de 20 cm pe fiecare parte și 30 cm adâncime cu lopata sau cazma . Faceți o grămadă mică cu solul excavat. Scoateți aproximativ jumătate din pământ din această grămadă și adăugați același volum de compost pe care îl faceți sau compost organic bun pe care l-ați achiziționat.
Amesteca cele doua ingrediente cu mana sau cu o spatula. Acest amestec va servi pentru a închide gaura.
Pregătiți un spațiu între găuri de 60 cm. Dacă doriți să plantați mai multe rânduri paralele, lăsați un spațiu de cel puțin 80 cm pentru a vă plimba în jurul lor.
3. Plantarea răsadurilor
Pregătiți răsadurile
Alegeți de preferință plante rezistente, a căror tulpină este cel puțin la fel de groasă ca un creion. Înmuiați vasul timp de 20 de minute pentru a umezi bine globul de rădăcină și pentru a-l face să iasă mai ușor.
Scoateți cele 3 sau 4 frunze de la baza plantei, pentru a elibera o porțiune din tulpină de cel puțin 20 cm deasupra gulerului
Plantarea răsadurilor
Puneți o mână de pământ amestecat cu compost în fundul găurii și puneți baza roșii. Primele frunze trebuie să fie la nivel de pământ. Cu cât roșia este îngropată mai mult, cu atât va fi mai sănătoasă, deoarece pe partea îngropată a tulpinii se vor forma rădăcini care vor contribui la furnizarea de nutrienți a plantei.
Dacă gaura nu este suficient de adâncă pentru răsad, nu ezitați să o aranjați astfel încât să îngropați cea mai lungă porțiune posibilă a tulpinii. Partea aeriană se va îndrepta însă în câteva zile. Umpleți apăsând ușor pământul în jurul bazei, pregătind o mică brazdă în jurul plantei pentru a primi apa de irigare.
Mulcirea și udarea
Udati imediat si din abundenta, turnand cam jumatate de udatoare per planta, chiar daca solul este umed. Furnizați mulci pentru a reduce frecvența udării și pentru a preveni uscarea rapidă a solului între două udari (pe care roșiile nu le pot tolera), precum și pentru a încetini creșterea buruienilor. Puteți folosi paie, coji de in, coji de cacao sau chiar tărâțe de hrișcă.
4. Legați plantele de țăruși
Micul este un țăruș de care se leagă tulpina plantei pe măsură ce crește. Poate fi drept sau spiralat, din metal, plastic, lemn sau bambus. Partea care iese din sol trebuie să măsoare între 1,30 și 1,70 m, în funcție de înălțimea definitivă a plantei.
În climatele blânde și în sere, răsadurile pot crește mult mai înalte. Introduceți țărușul suficient de adânc încât să nu se îndoaie sub greutatea fructului, lipindu-l la mai mult de 5 cm de tulpină pentru a nu deteriora rădăcinile plantei.
Unii grădinari introduc țărușul înainte de a pune răsadurile de teamă să nu rănească rădăcinile: este cazul plantelor în ghivece mari, unde rădăcinile au un diametru mai mare.
Sfaturi pentru cultivare: adăugați sau nu urzici
Ei vă vor sfătui adesea să puneți frunze de urzică în fiecare gaură de transplant de roșii , deoarece pe măsură ce se descompun vor elibera în sol substanțele minerale pe care le dețin în cantități mari. Frunzele (cam o mână) trebuie tocate și așezate în fundul găurii. Se acoperă apoi cu puțin pământ și se plantează planta de tomate, acoperind groapa cu un amestec de pământ și pământ.