10 plante de exterior care nu se tem de frig (sau chiar de caldura). Știți care sunt cele mai rezistente plante de exterior?
Nu le este frică de căldură sau frig, rezistă la schimbările de temperatură și pot fi cultivate atât în ghivece, cât și în grădină. Vorbim despre cele mai rezistente plante de exterior , capabile să tolereze tot felul de condiții climatice, nu foarte pretențioase din punct de vedere al îngrijirii, ideale pentru cei care nu au mult timp de dedicat grădinăritului dar nu intenționează să renunțe la o notă verde. in gradina sau pe terasa.
Cele mai rezistente plante de exterior
De la iasomie falsă, un arbust cățărător care produce flori albe frumoase, până la Iedera, puternică și rezistentă, trecând cu arbustul veșnic verde Abelia și Asterul stufăș, iată topul nostru de top zece dintre cele mai rezistente plante de balcon și grădină.
Falsa iasomie
Iasomia falsă sau Rhyncosperm este un arbust cățărător veșnic verde din familia Apocynaceae care produce flori albe frumoase. Nu se teme de căldură sau frig, dar este mai bine să-l așezați în locuri însorite dacă doriți să obțineți înfloriri abundente.
- Solul ideal trebuie să fie fertil, compact și bine drenat.
- Udarea trebuie să fie regulată și abundentă în timpul înfloririi puține în aprilie și septembrie, foarte puține iarna.
- Fertilizarea trebuie făcută o dată pe săptămână, din martie până în septembrie.
Iederă
Printre cele mai rezistente plante de exterior se numara si iedera comuna, o vesnic cataratoare care poate fi cultivata atat in ghivece cat si in gradina, foarte puternica si rezistenta. Datorită rădăcinilor sale agățate se dezvoltă rapid și compact, motiv pentru care este adesea ales pentru a acoperi pereții, balustradele și pereții joase. Tolerează bine frigul, căldura excesivă puțin mai puțin.
- Iedera comună trebuie plasată într-un loc umbrit sau luminos, evitând întotdeauna soarele direct.
- Udarea vara trebuie să fie regulată (o dată sau de două ori pe săptămână) pentru a menține solul umed, mai ales dacă este în ghiveci.
- Fertilizarea trebuie practicată în perioada vegetativă, care se desfășoară din aprilie până în septembrie, aproximativ la fiecare 15 zile.

Abelia
Abelia este un arbust veșnic verde din familia Linneaceae caracterizat prin tulpini destul de lungi și puțin ramificate roșiatice. Produce flori albe pestrițe cu roz și are frunze mici, ovale. Perfect pentru realizarea gardurilor vii, împodobirea teraselor sau balcoanelor și ușor de cultivat atât în ghivece, cât și în grădină.
- Abelia trebuie plasată într-o zonă în plin soare, dar ferită de vânturi.
- Rezistă la diverse condiții climatice dar aveți grijă la iernile excesiv de aspre, timp în care este mai bine să o țineți la adăpost sau să o protejați prin realizarea unui mulci bazal cu frunze amestecate cu turbă.
- În ceea ce privește solul, idealul este un amestec de sol, material organic și nisip grosier.

Asterii
O plantă rustică cu un obicei tufăs, Asterul aparține familiei Asteraceae și există câteva sute de specii. Produce flori frumoase și tolerează bine cele mai reci temperaturi, supraviețuind până la -20 de grade.
- Solul ideal este ușor și bine drenat, cu un pH neutru sau ușor alcalin.
- Asterul trebuie plasat în locuri însorite.
- Udarea trebuie să fie regulată primăvara și vara, astfel încât solul să fie mereu umed, mai ales dacă este cultivat în ghivece.
- Fertilizarea trebuie efectuată la fiecare 20 de zile primăvara și vara.

Echinacea
O plantă erbacee perenă, Echinacea este una dintre cele mai rezistente plante de exterior. Produce flori frumoase de margarete purpuriu sau violet . Rezistă la căldură dar și la temperaturi sub zero.
- Solul ideal trebuie să fie bine drenat și fertil , deși poate prospera în toate tipurile de sol.
- Planta trebuie plasată în plin soare , fie că este cultivată în ghiveci sau în pământ.
- Echinacea nu necesită prea multă udare pentru a supraviețui, deoarece rezistă bine la secetă, dar umezirea ei favorizează adesea înflorirea abundentă. Totuși, atenție la stagnarea apei!
Oleandru
Printre cele mai rezistente plante de exterior, Oleander nu poate lipsi : este una dintre cele mai rezistente plante de exterior, are frunze lungi de un frumos verde inchis cu forma conica, iar florile sale de vara sunt deosebit de bogate si colorate. Planta este rustică și rezistentă, dar tinde să sufere puțin sub 2° deoarece preferă climatul cald și temperat. Așa că iarna încercați să-l protejați cu un mulci pe bază de frunze uscate și să-l acoperiți cu un cearșaf respirabil.
- Oleanderul trebuie să fie plantat în plin soare , dar la adăpost de vânt.
- Solul ideal este bogat în humus și bine drenat.
- Udarea trebuie să fie frecventă și regulată, mai ales în primii 2 ani.

Weigela
Weigela sau Veigelia este o plantă arbustivă caracterizată prin frunze de foioase, dintre care există numeroase soiuri, printre care Weigela Brystol Ryby cu flori roșii rubin, Weigela Florida, cu flori roz, Weigela Alexandra, cu flori roșii violet. Înflorește între mai și iunie și mai puțin abundent vara și este perfectă pentru decorarea teraselor și balcoanelor, creând paturi de flori și chenar. Rezistă bine atât căldura, cât și frigul.
- Weigelia ar trebui să fie plantată într-un loc expus la soare.
- Nu ai nevoie de un sol anume pentru a-l crește deoarece tolerează toate tipurile de sol, chiar și pe cele mai uscate.
- Doar uda-l cu moderatie, crescand putin frecventa in perioadele cele mai calduroase.

Sedum
Sedum rezistă la căldură mai mult decât la frig, dar îl poți crește și afară, acordând atenție tipului de sol, care trebuie să fie bine drenat . În acest fel va rezista chiar și la temperaturi scăzute. Alternativ, este posibil să-l plantați într-un ghiveci și să-l îndepărtați numai în timpul sezonului rece. Iată câteva sfaturi pentru a-l crește.
- Sedum ar trebui să fie plantat într-un loc însorit.
- Solul ideal este solul universal amestecat cu puțin nisip.
- Udarea trebuie să fie regulată vara și mai puțin frecventă în alte anotimpuri.
- Fertilizarea trebuie efectuată în mod regulat din primăvară până în toamnă.
Rogoz
Carex este o plantă rustică nepretențioasă care aparține familiei Cyperaceae . Tolerează bine căldura și rezistă, de asemenea, la frig, atâta timp cât temperaturile nu coboară sub 8 grade.
- Carex trebuie să fie plantat într-un loc însorit.
- Udarea trebuie să fie regulată primăvara și vara.
- Solul ideal este acid, bine drenat și bogat în materie organică, dar planta se adaptează și la un sol mult mai sărac.
- Fertilizarea cu îngrășământ lichid bogat în potasiu și fosfor trebuie efectuată primăvara.
Astilbe
Frumos la vedere datorită florilor sale inconfundabile, ușor de cultivat și nu foarte pretențios. Vorbim despre Astilbe , un vesnic verde cu un obicei stufoasa care poate fi cultivat atat in ghivece cat si in gradina in scop ornamental. Poate atinge 30-40 cm înălțime dar există și specii de pitici mai mici și altele care pot ajunge la 100-120 cm. Nu se teme absolut de îngheț, dar suferă puțin de căldură și de aceea, pentru a preveni deteriorarea lui vara, trebuie așezat într-un loc umbrit.
- Astilbe ar trebui să fie plantat departe de lumina directă a soarelui, deoarece căldura arzătoare îl poate face să sufere. Nicio problemă cu frigul însă.
- Se poate planta în orice tip de sol , dar ideal sunt moale, bine drenate și bogate în materie organică.
- Udarea trebuie să fie regulată, mai ales în perioadele mai calde, în timp ce iarna se poate evita umezirea acesteia.
- Fertilizarea trebuie efectuată aproximativ la fiecare 10 zile începând din primăvară.
iedera este cea mai rezistenta