Uneori, iodul ajunge pe pielea feței sau a corpului sau pe unghii. Trebuie spălat rapid, astfel încât să nu rămână urme. Principalul lucru este să cunoașteți procedura pentru a acționa într-o astfel de situație.
Ce trebuie să faceți mai întâi dacă iodul ajunge pe pielea feței sau a corpului
Iodul este un antiseptic eficient folosit pentru tratarea rănilor și arsurilor. Cu toate acestea, uneori lasă pete pe piele care sunt greu de spălat. În acest scop, se folosesc mijloace improvizate.
Dacă pete de iod rămân pe piele sau provoacă disconfort, se recomandă consultarea unui dermatolog.
Recomandări de bază despre cum să eliminați rapid iodul de pe piele:
- Se recomandă clătirea rapidă a pielii cu apă curentă. Nu amânați această procedură. Cu cât vă puteți spăla mai devreme pielea, cu atât procedura de curățare va fi mai ușoară.
- Folosind săpun. Puteți folosi săpun pentru copii sau de rufe. Această metodă este una dintre cele mai ușoare și mai sigure.
- Folosind un burete moale sau un tampon de bumbac. Principalul lucru este să faceți totul cu atenție pentru a nu deteriora pielea. Nu este nevoie să freci pielea prea tare.
- Utilizarea agenților de albire. Peroxidul de hidrogen și sucul de lămâie vor fi eficiente. Aplică produsul pe pete și lasă câteva minute, apoi clătește bine cu apă.
Puteți face acești pași imediat pentru a scăpa de pete mai repede.
Pielea fiecărei persoane este unică, așa că reacția la metodele de mai sus poate varia.
Cum poți elimina iodul din piele acasă: TOP 20 de remedii disponibile
Puteți elimina petele de iod folosind produsele disponibile acasă. Spălarea regulată nu va fi eficientă, deoarece iodul este absorbit rapid în piele.
1. Cremă uleioasă, scrub cosmetic sau demachiant
O modalitate blândă este să aplicați o cremă bogată pe pată cu iod și să frecați ușor. Crema se lasa 20 de minute, dupa care se spala cu apa.
2. Ulei vegetal obișnuit
Produsul conține multă grăsime, care dizolvă iodul care a pătruns în straturile superioare ale pielii. Utilizarea uleiului vegetal este sigură pentru adulți și copii . Se frecă cu grijă în piele și se așteaptă până când pata începe să se deschidă. Apoi se spală cu săpun.
3. Alcool medical sau produs pe bază de alcool
Un tampon de vată este umezit în alcool. Apoi se aplică pe suprafața dorită a corpului sau a feței. Pata devine rapid palida.
Trebuie să fii atent: alcoolul usucă pielea.
4. Sifon
Această metodă nu este potrivită pentru curățarea zonelor cu piele foarte delicată:
- față ;
- gât;
- zona decolteului.
Metoda este recomandată pentru spălarea mâinilor sau a picioarelor. Frecați sifon pe pată, lăsați timp de 15 minute, apoi spălați-vă mâinile sau picioarele. Dacă este necesar, repetați procedura.
5. Sare de mare sau de masă și miere de albine
Ambele produse sunt eficiente dacă sunt utilizate corect.
Folosind sare, pregătiți o baie. Se adaugă sare în apă. Apoi mâinile sunt coborâte în baie. Este nevoie de câteva minute pentru a obține efectul dorit.
Temperatura apei nu trebuie să depășească 37 de grade pentru a evita arsurile.
O altă opțiune este să folosești un scrub cu miere. Amesteca putina miere si sare de masa pana se omogenizeaza. Scrub-ul se aplica pe piele si se maseaza usor. Lăsați-l câteva minute și apoi clătiți cu apă curentă.
6. Amoniac
Motivul principal pentru utilizarea produsului: conține alcool. Folosiți un tampon de bumbac înmuiat în amoniac pentru a freca zona cu pata, apoi așteptați câteva minute. Apoi clătiți cu apă curentă. După procedură, aerisește camera , deoarece mirosul de amoniac este înțepător.
Produsul nu este potrivit pentru copiii cu pielea uscată, deteriorată. Nu vă frecați fața cu amoniac.
7. Peroxid de hidrogen
Produsul se aplica pe vata si se aplica pe piele timp de cateva secunde. Ștergeți ușor pata și zona din jurul ei. În multe situații, nu rămân urme de iod: peroxidul îndepărtează eficient îngălbenirea. Produsul este sigur, de aceea este recomandat pentru utilizare de către copii și femeile însărcinate. Asigurați-vă că spălați zona tratată cu apă.
8. Săpun de rufe sau pastă de dinți
Spălați bine pielea cu săpun. Lucrurile de uz casnic nu miroase prea frumos, dar vor fi eficiente. O perie rigidă poate ajuta și ea, dar nu doriți să frecați prea tare.
O altă opțiune este să aplicați pastă de dinți pe zonă și să o lăsați să acționeze câteva minute înainte de a clăti cu apă curentă.
9. Suc de lămâie sau acid
Lămâia luminează pielea. Stoarceți o cantitate mică de suc pe un șervețel și ștergeți pata cu iod. O altă opțiune este să folosiți o felie de lămâie : frecați zona cu ea până când pata este spălată.
Metoda este bună pentru mâini și unghii. Nu este indicat sa il folosesti pe fata: pielea este prea delicata si se poate deteriora usor.
10. Amidon de cartofi
Pudra se aplică pe zona dorită. Apoi așteptați puțin și apoi clătiți cu apă curentă.
Puteți folosi și cartofi . Se curăță, se taie în jumătate și o jumătate se aplică pe zona contaminată a pielii. Puteți freca cu grijă pielea cu cartofi pentru a evita roșeața.
11. Acid ascorbic
Câteva tablete ale medicamentului sunt dizolvate în 100 de mililitri de apă plată. Se amestecă până la un amestec asemănător unei paste. Se aplică pe zona pătată și se lasă timp de 5 minute. Apoi clătiți cu apă curentă. Metoda este nedorită pentru zonele cu piele delicată . După procedură, pielea curată și uscată este lubrifiată cu o cremă bogată cu efect de hidratare.
12. Cu lapte
Ei fac o compresă. Umeziți un tampon de bumbac cu lapte și aplicați-l pe zona de contaminare. Deasupra se pune o cârpă pentru a asigura vata. Păstrați compresa timp de 20 de minute pentru a obține efectul dorit. În acest timp, nu vor rămâne urme de iod: moleculele sale vor fi distruse. În același timp, starea pielii se va îmbunătăți și va deveni moale. Laptele este un produs sigur, așa că metoda este potrivită chiar și pentru pielea delicată .
Este recomandabil să folosiți lapte obișnuit cu o perioadă de valabilitate scurtă.
13. Suc de castraveți sau pătrunjel
Ambele băuturi luminează pielea și distrug moleculele de iod. Utilizarea lor este eficientă. Înmuiați un tampon de bumbac în suc de castraveți sau pătrunjel (trebuie să fie proaspăt) și apoi aplicați-l pe o zonă a corpului. Așteptați puțin și apoi spălați-l.
Pentru cel mai bun efect, luați pătrunjel și castraveți și măcinați-le într-un blender. Amestecul se aplică pe zona contaminată, se lasă timp de 30 de minute și se spală cu apă.
14. Folosind o coajă de banană
Dacă pata de iod este proaspătă, o coajă de banană va funcționa bine . Fructul conține amidon, care absoarbe soluția de iod. Aplicați o coajă de banană pe zona de contaminare.
15. Demachiant de ojă cu acetonă
Aplicați produsul pe un tampon de bumbac și ștergeți ușor pata. Acetona va decolora urmele de iod. Metoda nu este potrivită pentru zonele cu piele delicată. Această opțiune este potrivită pentru îndepărtarea urmelor de iod din unghii, dar în acest caz nu va mai rămâne lac de gel , deoarece va fi și șters.
16. Clorhexedină
Produsul se vinde in farmacii si este ieftin. În același timp, va fi util. Înmuiați un tampon de vată în clorhexedină, apoi frecați zona dorită și așteptați puțin. Apoi clătiți cu apă curentă.
Alte modalități simple de a elimina petele de iod închis de pe piele, ușor și rapid
Există și alte metode de a scăpa de urmele de iod. Adesea este important să acționezi urgent: nu este timp să aștepți, deoarece în timp, iodul este absorbit mai profund și va fi mai greu să scapi de el.
- Utilizarea produselor speciale
Producătorii oferă geluri și creme speciale care vizează eliminarea urmelor de iod. Produsele contin substante speciale care ajuta la eliminarea urmelor. Când le utilizați, asigurați-vă că urmați instrucțiunile. Prin concentrarea asupra acesteia, riscurile nedorite sunt eliminate. - Spălare
Dacă s-au acumulat articole mici, le puteți spăla manual. Acest proces are ca scop eliminarea urmelor de iod. Spălarea mâinilor este un proces simplu, dar care necesită timp. Cu toate acestea, nu vor exista pete pe piele după eveniment. Este recomandat să spălați lucrurile în apă caldă .
Pentru spălare, utilizați numai pulbere destinată procedurilor manuale. În caz contrar, poate apărea iritație.
- Utilizarea alcoolului tare
Unul dintre remediile eficiente este vodca. Cu toate acestea, poate fi înlocuit cu alt alcool puternic. Aceste băuturi conțin alcool, așa că vor fi eficiente. - Spălarea vaselor
Dacă există vase murdare, le puteți spăla. Procedura va fi utilă nu numai pentru restabilirea ordinii, ci și pentru eliminarea urmelor de iod.
O altă opțiune este să aplicați demachiant pe mâini. Apoi va trebui să frecați zonele cu probleme.
Detergenții conțin substanțe care pot dizolva chiar și petele încăpățânate . Din acest motiv, lichidul va face față urmelor de iod.
- Săruri de baie
Puteți spăla iodul de pe piele făcând o baie cu săruri speciale. Vaporii de apă fierbinte ajută la deschiderea porilor pielii. Acest lucru vă va permite să eliminați iodul fără probleme. - Peeling cosmetic
Dacă iodul a fost absorbit în stratul superior al pielii, va trebui să îl exfoliați. Peelingul moale va fi util. Produsul este fabricat din zahăr, zaț de cafea și sare de mare fină. Acestea vor fi componentele principale. În plus, puteți folosi uleiuri esențiale și vegetale, produse din lapte fermentat. Un alt peeling eficient este făcut din miere și sare de mare.
Scrubul se aplică pe zona pătată și se frecă. Particulele de piele moartă se vor desprinde și pata va deveni mai ușoară.
Procedura nu numai că va elimina urmele de iod, dar va îmbunătăți și starea pielii datorită substanțelor benefice.
- Exfoliant pentru piele
Exfoliantul cu vitamine nu numai că va scăpa de urmele de iod, dar va oferi mâinilor tale catifelare și catifelare. Puteți pregăti singur scrubul. Un kiwi se curăță de coajă și se înmoaie într-un blender. Adăugați o lingură de miere. Produsul este frecat în piele. Acest scrub va fi util și poate fi folosit chiar și pe față .
Exfoliant cu vitamine curăță porii pielii și o strânge.
Cum să nu eliminați iodul de pe piele
Dacă trebuie să eliminați problemele cu petele de iod, utilizați numai produse aprobate și sigure. Metodele radicale nu sunt potrivite, deoarece nu vor face decât să înrăutățească situația și pot provoca roșeață și iritație gravă.
Dacă se folosesc soluții chimice caustice, acestea trebuie să fie blânde. Soda, alcoolul și acidul natural slab (de exemplu, acidul citric) sunt potrivite.
Substanțele chimice de uz casnic moderat agresive îndepărtează rapid petele de iod, dar sunt dăunătoare pielii mâinilor și picioarelor. Nu este potrivit pentru tratarea feței, gâtului și decolteului.
Următoarele produse nu pot fi utilizate:
- kerosen;
- benzină;
- înălbitori;
- curățători de sticlă.
Amintiți-vă că unele remedii sunt periculoase și nu pot decât să înrăutățească situația. Dacă pielea devine roșie și mâncărime după contactul cu produsul, spălați bine produsul. Dacă este necesar, consultați un medic.
Ce trebuie să faceți dacă iodul ajunge pe păr și pe scalp
Iodul este vizibil pe părul deschis la culoare, dar nu și pe părul întunecat. Cu toate acestea, curățarea trebuie efectuată pentru a nu usca foliculul de păr. În caz contrar, starea părului tău se va înrăutăți.
Principalele etape ale spălării iodului de pe păr și scalp:
- Frecați uleiul pentru bebeluși în scalp și ungeți-l puțin mai târziu.
- Folosește ceva pentru a- ți izola părul (prosop, geantă). Așteptați până la 20 de minute.
- Spălați-vă părul și scalpul cu șampon.
- Aplicați agent de clătire și clătiți din nou părul.
Uneori își spală părul cu șampon, balsam și balsam: acest lucru poate fi suficient.
Trucuri de viață și recomandări pentru îndepărtarea în siguranță a urmelor de iod de pe pielea umană
Când încercați să spălați iodul de pe piele, urmați aceste reguli:
- Procedura se efectuează imediat după ce a devenit clar că petele de iod vor rămâne. Dacă este mai puțin absorbit în piele, va fi mai ușor de îndepărtat.
- Petele sunt șterse cu mare atenție. Nu freca prea tare. Acest lucru poate duce la iritații și piele uscată.
- Nu utilizați produse la care poate apărea o reacție alergică (în primul rând, acest lucru se aplică mierii și pudrei de spălat).
- După procedură, pe piele se aplică o cremă hidratantă.
Luarea în considerare a unor astfel de recomandări crește șansele ca procedura să fie foarte eficientă.
Cum să-ți speli iodul de pe degete și cum să-l ștergi de pe unghii
Iodul de pe unghii provoacă îngălbenirea. Uneori este nevoie să ștergeți iodul de pe plăcile unghiilor , cuticulele și pielea degetelor.
Pentru a face acest lucru, utilizați următoarele mijloace:
- suc de lămâie;
- demachiant de ojă (deși va trebui să îndepărtați manichiura, nu doar petele de iod);
- acetonă;
- tincturi de alcool.
Produsele lichide se aplică pe un tampon de bumbac și se spală cu grijă. Dacă se folosește o lămâie întreagă , mai întâi tăiați-o în 2 părți și ștergeți murdăria sau înfige unghiile în pulpă și ține-ți mâinile așa.
După procedură, asigurați-vă că vă spălați mâinile cu săpun și aplicați cremă protectoare.
Cum să eliminați arsurile cu iod de pe piele
Arsurile chimice cu iod duc la simptome nedorite:
- roşeaţă;
- umflătură;
- apariția veziculelor, ulcerelor.
Inițial, va trebui să clătiți rapid zona care a intrat în contact cu iodul. Reziduurile de iod sunt îndepărtate cu grijă. Va trebui să clătiți bine zona arsă timp de câteva minute sub jet de apă. Apoi aplicați o compresă rece sau gheață pe zona arsului și acoperiți zona cu un pansament steril pentru a preveni infecția.
Apoi va trebui să utilizați agenți anti-arsuri.
Vă puteți acorda doar primul ajutor. Pe viitor, este important să consultați un medic și nu să vă automedicați.
Intrebari frecvente:
- Cât timp rezistă iodul pe piele?
De obicei, produsul nu rămâne mult timp pe piele. În câteva ore, semnele dispar de la sine. Uneori, galbenul rămâne câteva zile. Dacă petele de iod rămân mult timp, procesul de îndepărtare a acestora este accelerat folosind produse speciale sau de uz casnic. - Ce să faci dacă pata de iod nu dispare?
Dacă remediile convenționale nu sunt eficiente, gelurile și cremele speciale vă vor ajuta. Se pot cumpăra de la farmacie. - Cum să îndepărtezi petele de iod de pe pielea delicată?
În acest caz, sunt folosite numai mijloace mai moi. De exemplu, crema pentru copii este potrivită. Dacă este necesar, procedura se efectuează de mai multe ori. Este important de reținut că, în cazul pielii delicate și sensibile, alegerea produselor este limitată. - Pot medicamentele să provoace dezvoltarea unei reacții alergice?
Uneori, produsele provoacă alergii. Se recomandă efectuarea unui test special înainte de a le folosi. Aplicați o cantitate mică de mediu pe o zonă mică de piele și așteptați câteva minute. Dacă apar semne de alergie, întrerupeți utilizarea produsului și consultați un medic. - Este uleiul potrivit pentru îndepărtarea petelor de iod de pe față?
Uleiul este potrivit pentru acest scop. Folosesc diferite uleiuri: măsline, floarea soarelui, arbore de ceai. Aplicați uleiul pe un tampon de bumbac și ștergeți ușor pata. Apoi clătiți-vă fața cu apă caldă. Se recomandă aplicarea cremei hidratante la sfârșitul procedurii.