Analizați cu atenție alimentele cultivate în mod natural înainte de a le adăuga în dieta dvs. Mâncarea organică este mai sănătoasă, nu-i așa? Cel puțin, asta se crede larg. Dar care este adevărata afacere? Există avantaje și dezavantaje ale alimentelor organice? Da, alimentele organice sunt lipsite de substanțe chimice care sunt potențial dăunătoare sănătății. Cu toate acestea, un preț mai mare îl poate face inaccesibil tuturor. Să facem o scufundare mai profundă și să învățăm despre alimentele organice, beneficiile și dezavantajele sale. Continuați lectură.
Ce este mâncarea organică?
Alimentele ecologice se referă la culturile care sunt cultivate fără pesticide, fără iradiere, fără îngrășăminte, fără OMG și fără utilizarea altor materiale sintetice dăunătoare. Chiar și animalele din agricultura ecologică sunt hrănite cu surse organice lipsite de hormoni de creștere sintetici sau antibiotice . Astăzi, puteți găsi rafturi de magazine pline cu gustări organice și cereale, împreună cu legume, fructe, lapte și carne obișnuite.
Stephanie Cerins, un blogger, a împărtășit experiența ei pozitivă cu consumul de alimente organice. Ea a decis să treacă la o dietă cu 99% alimente organice când a aflat că unele alimente sunt modificate și cultivate, dând un exemplu despre modul în care unii oameni de știință au adăugat gene de pește de cod la o plantă de roșii, astfel încât aceasta să crească în climatele reci. Ea scrie: „Inima mea a fost atât de neplăcută cu ideea de a mânca alimente modificate genetic, încât m-am angajat să mănânc doar alimente organice care au genele pe care Dragostea Universală le-a introdus acolo.” Ea a subliniat, de asemenea, importanța alegerii alimentelor organice pentru a-și proteja corpul de substanțele chimice și cum are un gust mai bun.
Sfat rapidEtichetele alimentelor ecologice pot fi de 4 tipuri: 100% organic, organic (produs din cel puțin 95% produse organice), realizat cu organic (produs din cel puțin 70% produse organice) și ingrediente organice specifice (produs din mai puțin de 70% produse ecologice).
Aici vă prezentăm avantajele și dezavantajele alimentelor organice pentru a vă simplifica decizia de a alege sau de a vă abține de la ele:
Să aruncăm o privire la diferitele avantaje ale consumului de alimente organice:
1. Fara substante chimice
Spre deosebire de agricultura convențională, fermierilor ecologici li se interzice utilizarea îngrășămintelor sintetice, aditivilor chimici sau conservanților în produsele lor. Ca atare, alimentele pe care le consumi nu au reziduuri chimice care să vă dăuneze organismului. Și sunteți, de asemenea, ferit de pesticidele otrăvitoare care prezintă probleme grave de sănătate.
Sfat rapidÎn loc de îngrășăminte chimice, fermierii organici folosesc materie organică, cum ar fi compost, gunoi de grajd, făină de pene sau făină de sânge pentru a stimula creșterea culturilor.
2. Eco-Friendness
Agricultura ecologică este un avantaj pentru mediul nostru care se deteriorează și poate promova bunăstarea animalelor și practicile agricole durabile. Deoarece nu merge pe principiul creșterii dimensiunii culturii, are un impact mai bun asupra mediului și complicații mai mici pentru sol și atmosferă. De asemenea, economisesc apa pentru viitorul nostru. În fermele ecologice, există o diversitate crescută a culturilor.
3. Valori nutritive ridicate
În comparație cu agricultura convențională, produsele ecologice sunt depozite bogate de minerale. Agricultura ecologică crește potența și beneficiile solului. Ca atare, aceste beneficii îți sunt transmise ori de câte ori mănânci aceste produse.
4. Gust mai bun
Agricultura ecologică induce un gust mai bun în alimente. Cu aporturi nutriționale mai bune și utilizarea redusă a pesticidelor și a substanțelor chimice, fermele ecologice cresc acest gust considerabil. Vă puteți bucura de mere și fructe de pădure dulci în mod natural. Vă puteți bucura de mere și fructe de pădure dulci în mod natural.
5. Zero grăsimi hidrogenate
Mănâncă organic și uită de bolile de inimă! Da, produsele ecologice sunt lipsite de orice grăsime hidrogenată. Acest lucru, la rândul său, reduce riscul de apariție a bolilor legate de inimă. De asemenea, vă pregătește să faceți față cu ușurință provocărilor programelor de viață agitate – datorită conținutului său ridicat de antioxidanți.
6. Organic este sănătos și pentru nenăscut
Cercetările au demonstrat că pesticidele și îngrășămintele nocive ale alimentelor neorganice pot traversa placenta si pot dăuna copiilor nenăscuți. Toxinele din astfel de alimente pot cauza probleme grave de sănătate pentru ei. De fapt, greutatea mai mică la naștere, autismului și malformațiile congenitale în unele cazuri sunt atribuite acestor substanțe chimice. Deci, cu alimente organice, bebelușul tău nenăscut este protejat de astfel de tulburări. Și avem pregătită o generație mai sănătoasă!
Un studiu de cohortă francez a fost realizat pe 33.256 de participanți, din 2014 până în 2019, pentru a studia corelația dintre consumul de alimente organice și riscul de diabet de tip 2. Dieta a fost observată în incremente de 5% ca chintile, utilizând rapoarte de risc multivariabile. Cei cu un consum mai mare de alimente organice au prezentat un risc cu 35% mai mic de diabet de tip 2. În plus, fiecare creștere de 5% a arătat un risc cu 3% mai mic.
Contra alimentelor organice:
Să aruncăm o privire asupra diferitelor dezavantaje ale alimentelor organice:
7. Niveluri ridicate ale prețurilor
În agricultura ecologică, produsul este de obicei mai scăzut din cauza lipsei îngrășămintelor sintetice. Ca atare, acestea tind să fie mai scumpe decât alimentele neecologice. Chiar și costurile generale sunt mai mari în agricultura ecologică. Toți acești factori le fac mai grele pentru buzunar.
8. Se strică repede
Acesta este cel mai alarmant fapt legat de alimentele organice. Iese destul de repede de pe rafturi. De fapt, alimentele organice sunt produse fără conservanți artificiali sau iradiere. Prin urmare, acestea tind să fie stricate mai repede decât alimentele neorganice procesate.
9. Contaminarea de către E. Coli
Această bacterie găsită în tractul intestinal al animalelor reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. S-a dezvăluit că chiar și siguranța alimentelor ecologice este în pericol din cauza contaminării cauzate de aceasta. Unele dezvăluiri alarmante au fost făcute în studii recente că alimentele organice nu sunt de fapt mai bune decât alimentele convenționale în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate și nutriție.
10. Greu de găsit
Uneori, este posibil să nu puteți găsi alimente organice la un magazin din apropiere . Această disponibilitate limitată se datorează practic nefezabilității agriculturii ecologice în fiecare regiune. De asemenea, deoarece alimentele ecologice au o durată de valabilitate mai mică, nu vă puteți aștepta întotdeauna să le procurați din zone îndepărtate unde se face agricultura ecologică.
Cu aceste avantaje și dezavantaje ale alimentelor organice, dacă ar trebui să alegeți alimente organice sau nu, depinde oricum de alegerea dvs. personală!
Infografică: avantaje și dezavantaje ale consumului de alimente organice
Alimentele etichetate „ecologice” sunt produse în ferme care aderă la liniile directoare pentru agricultura ecologică. Popularitatea alimentelor organice a crescut în ultimii ani – și pe bună dreptate. Ele oferă diverse avantaje sănătății umane. Cu toate acestea, dacă intenționați să mergeți pentru ele, trebuie să fiți și conștienți de posibilele lor dezavantaje. În următorul infografic, am enumerat avantajele și dezavantajele alimentelor organice.
Cererea de alimente organice este în creștere în zilele noastre, deoarece oamenii au devenit mai conștienți de sănătate și au început să țină cont de considerente etice. Dar există avantaje și dezavantaje ale alimentelor organice de care ar trebui să fii conștient înainte de a consuma alimente organice. Este adevărat că alimentele organice sunt lipsite de substanțe chimice, ecologice, au valoare nutritivă ridicată, au gust și calitate mai bune, sunt lipsite de grăsimi hidrogenate și sunt benefice pentru gravide. Cu toate acestea, se strică rapid, este mai predispus la infecția cu E.coli și are niveluri de preț ridicate în comparație cu cealaltă gamă de alimente. În plus, este și greu să găsești peste tot alimente organice. Sperăm că articolul vă va ajuta să luați o decizie conștientă.
întrebări frecvente
Traiesti mai mult daca mananci organic?
Nu există dovezi științifice care să demonstreze că alimentele organice pot crește speranța de viață. Cu toate acestea, consumul unei diete sănătoase poate ajuta la menținerea sănătății generale și la reducerea riscului de boli.
Cum îți afectează alimentele organice corpul?
Alimentele organice au niveluri de antioxidanți comparativ mai mari decât alimentele cultivate în mod convențional. Studiile au descoperit că antioxidanții ar putea reduce riscul apariției unor cancere și a anumitor tipuri de boli cardiovasculare și neurodegenerative cronice.
Poți să slăbești mâncând organic?
Da. Alimentele organice sunt bogate în fibre și nutrienți – vă vor ține apetitul sub control, ținându-vă sătul. Prin urmare, aportul de alimente organice în mese vă poate ajuta să pierdeți în greutate în mod sănătos.
Recomandări cheie
- Alimentele organice sunt lipsite de substanțe chimice și au valoare nutritivă ridicată și gust mai bun.
- Alimentele ecologice au zero grăsimi hidrogenate, ceea ce reduce riscul afecțiunilor legate de inimă.
- Agricultura ecologică este benefică pentru sol și atmosferă și crește diversitatea culturilor
- Costul său mai mare, alterarea rapidă și potențiala contaminare cu E. coli fac dificilă adăugarea acestora în dieta noastră obișnuită.
- Lipsa conservanților artificiali sau a iradierii reduce durata de valabilitate a alimentelor organice.