Există câteva trucuri care ne permit să economisim bani în bucătărie , atât la cumpărături, cât și atunci când gătim. Până acum trebuie să fim atenți nu doar la costul energiei , ci și la ceea ce alegem să aducem la mesele noastre pentru a nu risipi mâncare sau bani. Uneori este doar de bun simț, în timp ce alții trebuie să facă pași mici pentru a economisi resurse: vei vedea că treptat va deveni un obicei! Am vrut să adun aici toate sfaturile și trucurile pentru a economisi bani în bucătărie: de la cumpărături până la folosirea mașinii de spălat vase.
Lista săptămânală de cumpărături
Înainte de a pleca din casă pentru a merge la supermarket sau la piață, nu uitați să vă luați o jumătate de oră pentru a vă gândi și a scrie planul săptămânal cu meniul de prânz și cină. In acest fel vom avea imediat la dispozitie lista de cumparaturi cu tot ce ne trebuie cu adevarat in bucatarie. Nu numai că vom fi super organizați, dar vom avea la dispoziție o listă motivată care ne va permite să evităm risipa.
Când compilați lista noastră, amintiți-vă întotdeauna să preferați fructele și legumele proaspete și de sezon. De asemenea, este foarte important să citiți originea: transportul îndelungat al produselor are un impact negativ asupra mediului și, de asemenea, asupra costurilor!
Gătim în cantități mari
Contracararea facturilor și a energiei scumpe este posibilă! Încercăm să pregătim cantități mari de alimente dintr-o singură mișcare , pentru a le păstra apoi la frigider și a le consuma după 2-3 zile. Alternativ le putem pune la congelator și le putem folosi când este necesar. Un exemplu? Dacă pregătim ragù pentru prânzul de duminică, gătiți-l în cantități mari și păstrați-l la congelator. Acelasi lucru facem si pentru chiftele, supe si supe catifelate . Vom economisi timp și gaz!
Preferăm gătitul cu microunde și abur
Cuptorul cu microunde gătește și se încălzește într-un timp foarte scurt. Cei mai mulți dintre noi îl folosim doar pentru încălzire, dar putem folosi cuptorul cu microunde pentru a găti paste, orez, cartofi, legume și deserturi! Cu gătitul cu abur , pe de altă parte, putem găti mai multe feluri de mâncare în același timp: doar tăiați totul la aceeași dimensiune și lăsați alimentele care se gătesc mai lent în partea de jos (lângă sursa de abur).
Să folosim friteuza noastră cu aer
Friteuza cu aer este un aparat foarte simplu de folosit si care, de asemenea, ne economiseste timp si energie. Este ideal pentru prepararea mâncărurilor pentru 2-3 persoane și în plus, prin prăjirea fără ulei, ne permite să ne gătim alimentele cu un conținut foarte scăzut de grăsimi. Pentru a profita la maximum de friteuza cu aer, sa o folosim si pentru a inlocui cuptorul atunci cand vrem sa gatim alimente in cantitati mici.
Nu folosim tigăi prea mari în mod inutil
Apa este o resursă fundamentală, este la fel de important să nu o irosim în timp ce gătim. Rețineți că nu trebuie să fie nevoie de mai mult de 700 ml de apă pentru a găti 100 de grame de paste . Prin urmare, nu folosim oale uriașe umplute aproape până la refuz, pentru că am crește risipa de apă și gaz. Cu cât capacitatea este mai mică, cu atât mai puțin oțel și apă de încălzit și mai puțină energie vom folosi pentru a face acest lucru.
Gătim leguminoasele într-o oală sub presiune
Pentru leguminoasele uscate alegem oala sub presiune . Tot in acest caz este mai bine sa le gatim in cantitati mai mari decat este necesar, dar le putem si congela fara probleme. Amintiți-vă: este important să le înmuiați mai mult de 12 ore și să le gătiți într-o oală sub presiune pentru a reduce la jumătate timpii de gătire . Ideea in plus? Alegem linte roșie decorticată: nu trebuie să fie înmuiată și gătită rapid.
Gatim pastele cu focul stins
Gătitul pastelor prin oprirea gazului este o modalitate excelentă de a economisi la factură. Această tehnică se numește gătire pasivă: apa nu trebuie menținută la fiert, doar că este suficient de fierbinte pentru a găti pastele. Odată ce pastele au fost turnate în oală și au revenit la fierbere pentru câteva minute, stingeți aragazul și acoperiți cu capacul pentru timpul indicat pe ambalaj. Cele mai potrivite formate pentru acest tip de gătit sunt cele goale, care permit apei să treacă înăuntru. Pentru un rezultat bun ar trebui să alegem tipuri de paste care nu durează prea mult să se gătească.
Nu aruncăm apa de gătit
Apa pe care o folosim pentru a găti pastele poate fi refolosită în multe feluri. Datorită amidonului și sărurilor minerale pe care le conține, apa de gătit poate fi folosită pentru multe utilizări. Il putem folosi la abur sau pentru a pregati legume pentru tocanite, supe si supe catifelate. În plus, odată răcit, poate fi folosit pentru aluatul unor produse dospite precum focaccia și pizza.
Alegem aragazul de dimensiunea potrivită pentru gătit
Oalele și tigăile trebuie așezate pe arzătoare de dimensiunea corectă. Motivul? Să ne imaginăm o tigaie mare pe un aragaz mic: durează mult mai mult timp pentru a încălzi tigaia și gătirea alimentelor, așa că vom crește consumul de energie. În același timp, arzătorul nu trebuie să fie cu mult mai mare decât oala: rețineți că arzătoarele trebuie să acopere două treimi din fundul oalei pentru a nu pierde căldură .
Mâncăm vegetarieni de cel puțin două ori pe săptămână
Preferând o dietă vegetariană de cel puțin două ori pe săptămână , reducem consumul de carne și pește. În acest fel, costul alimentelor și al energiei sunt reduse, reducând durata de gătit. Spatiu destul de mult pentru pesto pentru a asezona pastele , salate de leguminoase si omlete !
Folosim corect frigiderul si congelatorul
Pentru a nu risipi energie și a economisi bani, folosirea corectă a aparatelor noastre este mai importantă decât credeți. De exemplu:
- Nu deschidem ușile prea des , pentru a preveni împrăștierea frigului acumulat și frigiderul să consume mai mult.
- Punem mancarea in frigider si congelator doar cand este la temperatura camerei si nu fierbinte. În caz contrar, temperatura aparatului nostru ar crește, forțându-l să lucreze mai mult (și, în consecință, irosind energie). În plus, creșterea temperaturii frigiderului pune în pericol integritatea alimentelor pe care le păstrăm proaspete.
- Pentru a funcționa bine, frigiderul trebuie să fie plin , dar nu înghesuit .
- Decongelam regulat congelatorul.
- Reglam termostatul frigiderului : daca este setat la o temperatura mai rece decat este necesar, ar putea consuma mult mai multa energie inutil. Frigiderul trebuie setat intre 2,5°C si 4,5°C, iar congelatorul intre -18°C si -15°C.
Pregătim conserve, gemuri și marmelade de casă
Cumpărarea fructelor și legumelor de sezon ne va permite să economisim considerabil la produsele gata preparate și să putem păstra gustul și aromele alimentelor autentice pentru o lungă perioadă de timp. Spațiu amplu, așadar, pentru producția de casă de gemuri , sosuri , conserve și murături !
Folosim mașina de spălat vase, dar fără deșeuri!
Mașina de spălat vase este un aliat excelent și ne permite să economisim timp și apă. Iată câteva sfaturi care ne permit, de asemenea, să economisim la factură:
- Este mai bine încărcat complet ! Mașinile de spălat vase folosesc aceeași cantitate de apă și energie la încărcare completă și la jumătate. Amintiți-vă: jumătate de încărcare nu înseamnă jumătate de consum!