A face din balcon un loc plăcut și primitor este o chestiune de metodă. Decorarea unui balcon presupune mai multe etape, de la alegerea mobilierului pana la alegerea pardoselii si a diverselor accesorii de amenajare. Flori, o zonă de relaxare, iluminare ambientală: câteva sfaturi pentru a-ți decora balconul.
Diferite stiluri de decorare a balcoanelor
Decorarea unui balcon înseamnă neapărat alegerea materialelor și culorilor potrivite. Elementul principal al balconului rămâne mobilierul de grădină. Acesta din urmă este cel care dă „avansul” decorului dumneavoastră în funcție de material: lemn exotic (cum ar fi tecul), fier forjat , plastic țesut sau metal. Bazat pe mese și scaune, puteți pune bazele unui balcon personalizat .
Balcon contemporan
Mobilier cu forme moderne și pătrate, LED-uri și spoturi pentru iluminarea meselor și fețe de masă cu modele geometrice.
O canapea de grădină cu pernele sale va fi foarte eficientă.
Balcon în stil casă de familie
Fier forjat, perne de in (ecru, alb, visiniu), bucate vechi precum o carafa colorata cumparata de la o targa de vechituri sau farfurii cu margini in relief.
Balcon în stil marin
Mobilier lejer (de preferință alb), decorațiuni naturale din lemn sau scoici, o ghirlandă de bile de bumbac albastru, gri și alb.
Îndrăznește să folosești covorașe pe podea, un prosop de plajă așezat pe grătar. Aici, o sticlă plină cu nisip , acolo o barcă plutitoare găsită pe o plajă…
Balcon Zen
Mobilier din lemn , plante de bambus, pietricele într-un colț, o mică fântână de piatră și un Buddha auriu așezat cu mândrie pe o masă de consolă.
Adăugați o ghirlandă de bile de hârtie , o lampă de ulei și, de ce nu, acoperiți pergola cu caprifoi .
Balcon etnic
Mobilier din lemn închis la culoare sau fier forjat, perne colorate, o oglindă indiană din lemn de trandafir sprijinită într-un colț, o perdea multicoloră cu brodat indian atârnată pe un perete etc.
Tendința actuală este mix and match. În practică, diferite elemente sunt alese și amestecate pentru a crea un univers variat și original. De exemplu, pentru a mobila balconul cu o nota de „in” poti combina scaune nepotrivite (scaunele de restaurant sau cele din plastic de tip Philippe Stark) in jurul unei mese din lemn si marmura si apoi sa recreezi continuitatea cu culorile pernelor si accesoriilor (fete de loc, sfesnice etc.).
Ce pardoseală să alegi pentru un balcon frumos
Pentru a vă decora balconul, trebuie să alegeți dacă lăsați podeaua așa cum este sau o acoperiți. Natura podelei balconului depinde de investiția pe care doriți să o faceți și de dorința dumneavoastră de a vă ocupa de întreținere. Principalele materiale care pot fi găsite pe un balcon sunt:
- betonul brut;
- pardoseala (din lemn);
- gresia;
- iarba sintetică.
Dacă locuiești într-o închiriere, nu poți risca să faci prea multe transformări majore. Va trebui să vă concentrați asupra materialelor suportate care pot fi îndepărtate pentru a restabili balconul la starea inițială.
În ceea ce privește întreținerea, betonul brut trebuie spălat doar o dată sau de două ori pe an și măturat în mod regulat.
Iarba sintetică, care îți permite să adaugi o notă de verde balconului tău, este foarte frumoasă din punct de vedere estetic, dar nu foarte ușor de spălat sau de aspirat . În scop informativ, cu cât imitația de iarbă este mai fidelă (cu fire subțiri și moi), cu atât prețul pe m² este mai mare.
Gresia este o varianta interesanta pentru a da un efect de finisat balconului , cu conditia ca acestea sa fie curatate regulat si sa fie evitate obiectele.
Cauți o idee care să îmbine decorul și simplitatea? Gândește-te doar la un covor fără franjuri sau din fibre vegetale pentru a acoperi podeaua. Va dura un sezon întreg și poate fi curățat și depozitat iarna.
Pardoseala ofera un decor pe litoral si avantajul de a fi usor de montat.
Acoperirea pereților balconului
Vrei să creezi un balcon unic? Pereții tăi pot fi transformați cât ai clipi pentru a crea o încăpere suplimentară după gusturile tale, de exemplu prin crearea unui perete verde cu plante cățărătoare.
Aplică un autocolant de perete cu ceva scris sau atârnă câteva litere.
Instalați o oglindă mare cu vitralii pe balcon – o idee grozavă pentru a da o impresie de perspectivă.
Creați un decor de perete cu jardiniere suspendate (cutii fixate pe perete), pentru a găzdui plante perene, lumânări etc.
Agățați un șir de lumini în jurul ușii sau lăsați-l să atârne vertical.
În cele din urmă, încercați jardinierele de balcon, pandantivele și clopoțeii de vânt. Alege o umbrelă dreptunghiulară sau o velă de umbră, ideală pentru a te simți în vacanță în timpul unei pauze de cafea sau al unei mese . Deci, care este decorul tău preferat pentru balcon?