Toți proprietarii de pisici sunt de acord că întreținerea cutiei de gunoi nu este ușoară. Totuși, din lene sau neglijență, unii se aventurează chiar să amâne această curățare. Proastă idee! Pentru că, pe lângă mirosurile respingătoare, o cutie de gunoi prost întreținută poate provoca riscuri pentru sănătate, atât pentru felină în sine, cât și pentru oaspeții casei.
Ai nevoie de o mână de ajutor pentru a menține cutia de gunoi curată și pentru a asigura un mediu sănătos? Uitați de opțiunile chimice, micile noastre sfaturi de casă vor face trucul perfect!
Pregătiți un mediu sigur
Înainte de a începe curățarea, sunt necesare câteva măsuri de precauție! Purtați întotdeauna mănuși, iar dacă sunteți sensibil la praf, este recomandată și o mască de protecție. „O bună protecție limitează expunerea la paraziți, precum toxoplasmoza, în special pentru persoanele vulnerabile”, explică Alexandre Cressiot, expert în curățenia casnică. Acest lucru vă permite, de asemenea, să preveniți riscurile de contaminare indirectă legate de excrementele animalului dvs. de companie.
Scoateți gunoiul zilnic
Este de la sine înțeles că întreținerea zilnică, chiar și ușoară și rapidă, rămâne cea mai bună modalitate de a menține așternutul igienic și fără mirosuri puternice. Folosiți o lopată mică specifică pentru a îndepărta cu grijă reziduurile de murdărie și excrementele, având grijă să nu le împrăștiați. Atenție însă, nu le aruncați direct la coșul de gunoi: asigurați-vă că puneți aceste deșeuri într-o pungă etanșă bine închisă pentru a conține mirosurile.
Info : expertul nostru recomandă „eliminarea zilnică a acestor deșeuri pentru a evita acumularea de bacterii, principala cauză a mirosurilor neplăcute”. Ca bonus, contribui la bunăstarea pisicii tale oferindu-i un mediu curat și sănătos.
Acordați prioritate curățării profunde săptămânale
O dată pe săptămână, luați ceva timp pentru a face o întreținere mai atentă. Goliți așternutul complet, turnați apă fierbinte în tavă cu puțin lichid de spălat vase și lăsați la macerat câteva minute. Nu este nevoie să folosiți substanțe chimice, acest remediu simplu acasă este foarte eficient. De fapt, apa fierbinte combinată cu lichidul de spălat vase va dizolva cu ușurință reziduurile încăpățânate. Apoi, folosește o perie pentru a freca cu grijă tava pentru a îndepărta orice urme rămase. Apoi, clătiți cu apă curată. Pentru un efect natural de deodorizare și antibacterian, cel mai bun aliat al tău este nimeni altul decât oțetul alb. Se diluează în apă (1 parte oțet la 2 părți apă) și se pulverizează soluția direct pe toată suprafața. Această curățare ecologică este ideală pentru neutralizarea tuturor mirosurilor enervante!
Pasul final: un strop de bicarbonat de sodiu
Odată curat și perfect dezinfectat, înainte de a pune așternutul la loc, mai rămâne un ultim lucru de făcut: presărați un strat subțire de bicarbonat de sodiu pe fund. Acest ingredient nu numai că va absorbi mirosurile persistente, dar va menține cutia de gunoi proaspătă mai mult timp. Cu toate acestea, Alexandre Cressiot te sfătuiește să-l folosești cu atenție: „Nu fiți grei cu bicarbonatul, turnați doar o cantitate mică pentru a nu irita tampoanele sensibile ale pisicilor.” Acest sfat va ajuta la prelungirea duratei de viata a asternutului, pastrand in acelasi timp un miros placut.
Alegerea gunoiului: un impact deloc de neglijat
Este important să înțelegeți că nu toate așternuturile sunt egale. Unele sunt mult mai potrivite pentru îmbunătățirea calității mediului felinei tale. De exemplu, așternuturile aglomerate sunt mai ușor de curățat, deoarece formează o grămadă solidă în jurul urinei și fecalelor. În timp ce așternutul vegetal absoarbe mai bine mirosurile. „Un așternut bine ales îmbunătățește întotdeauna confortul pisicii tale și simplifică considerabil întreținerea!», precizează Alexandre Cressiot.
Gata cu bătaia de cap, datorită acestor soluții simple și sigure, litiera pisicii tale va rămâne curată mult timp. Pe lângă o bună igienă, poți scăpa cu ușurință de mirosurile sufocante care umplu întreaga cameră. Dar, amintiți-vă: cheia este întreținerea regulată.