Usturoiul, ceapa, cartofii și salata verde sunt câteva dintre legumele de plantat în martie. Odată ce ai pregătit grădina, și în funcție de temperatură și umiditate, te poți concentra pe ceea ce vrei să crești. Distanța dintre rânduri, plante, randament… urmați sfaturile noastre pentru îngrijirea grădinii!
Martie: 4 săptămâni pentru a vă planta propriile legume
Iată o selecție de nouă legume principale de plantat în această perioadă. Este important de reținut că liste precum cea propusă mai jos sunt pur orientative și că mediul înconjurător (clima, higrometria, etc.) este întotdeauna de luat în considerare pentru lucrările de grădină. Grădinarul începător trebuie așadar să-și urmeze bunul simț pentru a evita eșecurile și pentru a-și pregăti grădina de legume cu mult înainte de orice cultivare.
Se plantează în prima jumătate a lunii martie
Usturoi
Usturoiul se înmulțește din păstăi care se numesc bulbi . Pentru a o planta, aveți nevoie de:
– Creați rânduri cu un spațiu de 30 cm;
– Introduceți păstăile în pământ, având grijă să le acoperiți bine cu pământ. Vârful abia ar trebui să iasă de la suprafață;
– Distanțați păstăile la cel puțin 10/15 cm unul de celălalt.
Sparanghel
Sparanghelul nu este foarte pretențios: poate fi plantat în orice climat și tip de sol, dar este vulnerabil la excesul de umiditate. Cu toate acestea, are nevoie de spațiu : este nevoie de 10 m² de teren pentru a recolta 5 kg de sparanghel pe sezon. O cultură de sparanghel nu trebuie îndepărtată la sfârșitul sezonului. Trebuie lăsat în pământ și poate fi productiv timp de zece ani . Pentru a planta sparanghel, trebuie să: – Săpați brazde de 15 până la 25 cm adâncime, în funcție de natura solului;
– Spațiază fiecare rând de la 120 la 180 cm;
– Distanțați plantele la 40 până la 60 cm;
– Împingeți bine rădăcinile în fundul brazdei;
– Acoperiți rădăcinile cu pământ.
Conopidă
Conopida are nevoie de sol foarte fertil și de un aport regulat de umiditate pentru a se dezvolta. Prin urmare, este de așteptat o utilizare constantă a îngrășămintelor. Pentru cultivare, cel mai bine este să favorizați plantele frumoase și să eliminați plantele care au încă muguri în interiorul lor. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să le revizuiți vizual. Pentru a planta conopida, aveți nevoie de:
– Desenați linii de 60 până la 80 cm lungime; – Transplant la stadiul de frunze 3-4;
– Spați plantele la 10 până la 12 cm unul de celălalt.
şalote
Salota este bulbul cel mai putin dificil de crescut. Pentru a asigura o bună conservare după recoltare, îngrășământul nu trebuie să conțină material organic. Tehnica de cultivare este identică cu cea a usturoiului descrisă mai sus. Cultivarea în sol umed se realizează pe o axă înaltă de 5/10 cm. Acest lucru vă permite să evitați excesul de umiditate și, prin urmare, putrezirea becului.
Cultivarea în sol uscat se realizează pe pământ . În timpul creșterii plantei, solul poate avea un exces de umiditate din cauza diverșilor factori (ploaie, udare excesivă etc.). În acest caz, plantele trebuie îndepărtate. Fiecare plantă de eşalotă va produce între 5 şi 12 bulbi.
Salată verde
Salata verde se cultivă în sol suficient de bogat în humus (între 3 și 5% minim). Există diferite soiuri de salată verde, care trebuie adaptate sezonului de vegetație. Pentru cultivare, trei sfaturi:
- Plantați plante robuste fără a interveni;
- Acoperiți plantele ușor slăbite înainte de cultivare, adică îndepărtați părțile superioare ale frunzelor;
- Aveți grijă să nu îngropați gulerul.
Ceapă
Tehnica de cultivare a cepei este similară cu cea a eșalotei și usturoiului. Pentru a o planta, aveți nevoie de:
- Desenați linii în funcție de spațiul disponibil, distanțați-le între 20 și 25 cm;
- Plantați planta la 4 cm adâncime;
- Spați becurile la 10 cm unul de celălalt.
Se plantează în a doua jumătate a lunii martie
Varză
Varza este potrivită pentru climatele reci și ploioase . Cultivarea are loc în sol fertil și adânc. Când planta ajunge la stadiul de frunze 6-8, este timpul să plantezi. Plantele care au propriul lor mugur sunt de preferat. Înainte de cultivare, este recomandabil să acoperiți planta cu compost , adică să o scufundați într-un amestec specific de argilă pregătit de grădinar. Această tehnică vă permite să încurajați reluarea creșterii plantei și să asigurați o mai bună înrădăcinare . După cultivare, trebuie să:
- Păstrați planta la umbră cu o ladă inversată;
- Udă cu generozitate;
- Mulci în jurul plantei.
Cartofi
Cultivarea cartofilor este ușor. Este potrivit pentru curățarea terenului după operațiuni de recuperare. Pentru a le planta, trebuie să: – Desenați linii de 45 cm;
– Sapa gropi cu o jardiniera de bulbi sau o sapa; – Asezati becul in orificiu, la 1 sau 2 cm sub suprafata;
– Spați fiecare bec 35 cm; – Nu apăsați pământul;
– Protejați cultivarea cu o peliculă de mulcire sau un tunel.