Utilizarea unui erbicid este uneori esențială. Pe lângă noile erbicide „organice” disponibile recent pe piață, există numeroase produse naturale, ușor de găsit pentru combaterea buruienilor, deși nu toate sunt inofensive pentru mediu.
Bicarbonat
Pentru a fi mai precis, ar trebui să vorbim despre bicarbonat de sodiu. Biodegradabil, eficient și ușor de aplicat deoarece este suficient să-l răspândești pe plante, bicarbonatul este folosit mai ales pe suprafețe mici, precum terase, goluri de pavaj și alei de acces.
Pentru a-l folosi, întindeți-l pe plantele de eliminat. Apoi udați cu un pulverizator și plantele tinere vor fi arse. De asemenea, se pot dilua 2 linguri de bicarbonat pe litru de apa si se pulverizeaza pe buruienile de eliminat.
Foarte eficient asupra răsadurilor, bicarbonatul are un efect redus asupra plantelor care sunt deja bine înrădăcinate.
Utilizați-l doar ocazional, deoarece, ca toate sărurile, acțiunea sa asupra mediului nu este neutră.
Apa clocotita si apa de gatit
Apa de gătit din legume, cartofi, orez și paste poate fi turnată pe plante nedorite în timp ce fierbe. Metoda este eficientă pentru eliminarea buruienilor, dar poate fi folosită numai pe pavaje cu pietriș sau pe căile de acces.
Apa de gătit pentru cartofi sau paste, încărcată cu amidon , pare a fi mai eficientă decât apa fierbinte singură. Cu toate acestea, amidonul rezidual din apa de gătit lasă o peliculă inestetică, iar unii preferă să folosească apă clocotită pură.
Cu toate acestea, evitați să folosiți această apă dacă este sărată.
Macerate de legume
Extractele unor plante (numite macerate) sunt folosite ca erbicid.
Maceratul de urzică poate servi atât ca îngrășământ, cât și ca erbicid! Acest lucru poate părea surprinzător, deoarece este cel mai bine cunoscut pentru calitățile sale fertilizante. În realitate, totul ține de dozare. Conținutul său ridicat de azot ar otrăvi plantele dacă ar fi folosit pur și, în același timp, ar polua și solul cu nitrați ! Prin urmare, maceratul de urzică nu trebuie folosit în cantități mari.
Maceratul de urzici este disponibil în comerț, dar este foarte ușor de făcut cu urzici proaspete.
Se prepară exact ca maceratul de angelica. Trebuie pulverizat pe părțile aeriene ale plantelor, fără a fi diluat.
Oțet alb
Poate fi un erbicid eficient și este, de asemenea, ingredientul principal al numeroaselor erbicide care au apărut pe piață în ultimii ani. Deși este garantat că este inofensiv pentru oameni (gândiți-vă doar la cornișii murați), utilizarea lui în cantități excesive nu este lipsită de dezavantaje, deoarece este foarte acid și distruge microorganismele din sol; Din fericire, se degradează rapid în sol.
Este un erbicid de contact, adică distruge părțile pe care este pulverizat . Folosiți un pulverizator, umezind bine frunzișul. Cel mai bine este aplicat plantelor tinere, dar pot fi necesare mai multe aplicații pentru a depăși plantele mai rezistente. Oțetul alb va fi și mai eficient dacă este folosit în plin soare.
Există multe rețete, care diferă în dozajul lor. Unii îl folosesc pur, alții mai mult sau mai puțin diluat, alții îl amestecă cu sare. În plus, pentru a face această diluție mai aderență la frunziș, se recomandă adăugarea de detergent organic de vase sau săpun negru (o lingură pe litru).
Înălbitorul
Este un biocid puternic care ucide bacteriile.
Prin urmare, este absolut normal ca efectul său să nu fie apreciat deloc de microorganismele din sol. Evitați absolut.
Frasin de lemn și tei
Unul sau altul sau ambele sunt folosite pe gazon pentru a distruge mușchi.
Bogate în calciu , aceste produse fac solul mai puțin acid, creând condiții nefavorabile vieții mușchilor.
Sare
Iată un bun exemplu de produs dăunător pentru mediu deoarece, deși naturală, sarea face solul steril.
Odată saramura sărată a fost aruncată în curți. Întrucât a trebuit să scăpăm oricum de acea sare, am putea la fel de bine să o folosim ca un herbicid! Acum, lucrurile vii sunt foarte sensibile la salinitatea mediului și a solului . Chiar dacă este folosit pe zone necultivate, poate fi transportat pe apă în zone îndepărtate de locul unde a fost dispersat și ajunge în acvifere.
Așa că nu-l folosiți niciodată pe terenuri cultivate sau dacă există riscul de ploaie.
Unsoare
Am păstrat cel mai bun produs dintre toate pentru final: cel mai eficient, cel mai puțin poluant și complet gratuit.
Cea mai bună plivire se face manual, rupând plantele cu mâna sau cu ajutorul unui instrument .