A te întâlni cu probleme de umiditate în casa ta nu este deloc plăcut și nu este bun pentru sănătatea noastră (în special pentru gât și sistemul respirator).
Dar creează și pete urâte pe pereți, care sunt greu de eliminat și uneori revin mai des decât ne-am dori.
Dar de ce se formează umiditatea în casa noastră? Și cum putem rezolva problema, eliminând-o în mod natural și rapid?
De ce se formează umiditate în casă?
Să începem de la început: care sunt cauzele din spatele formării umidității în casă?
- Scurgeri de apă: un robinet cu scurgeri sau o scurgere de apă din mașina de spălat rufe sau mașina de spălat vase se poate transforma în umiditate.
- Infiltrații: dacă există mici crăpături în pereții casei sau dacă s-a efectuat o izolație incorectă, se poate scurge apa, ceea ce la rândul său provoacă probleme de umiditate.
- Condens abur: daca incaperile nu sunt ventilate corespunzator, in cazuri de umiditate (de exemplu in baie, dupa un dus fierbinte indelungat) aburul se condenseaza si formeaza picaturi de apa pe ferestre, pereti si tavane, producand pete pe termen lung de umiditate.
- Construcție slabă a fundației: Dacă fundația casei este în contact cu apa, aceasta din urmă se poate ridica din cauza capilarității, iar umiditatea poate pătrunde în pereți.
- Obiceiuri zilnice: gătitul, spălatul și uscarea rufelor și folosirea băii sunt activități casnice care pot produce exces de umiditate.
Cum să măsori umiditatea din casă?
Pentru a măsura nivelul de umiditate din casa dvs. trebuie să utilizați un higrometru.
Este un instrument capabil să detecteze procentul de umiditate relativă, adică raportul dintre densitatea vaporilor dintr-o anumită masă de aer și valoarea maximă pe care această masă de aer o poate conține la o anumită temperatură și presiune.
Există diferite tipuri de higrometru, dar cel mai convenabil este higrometrul digital. Acest lucru vă permite să citiți umiditatea prezentă în mediu direct de pe afișaj.
Există și câteva aplicații pentru smartphone-uri utilizate pe scară largă pentru măsurarea umidității, care sunt capabile să vă ofere informații atât despre umiditatea prezentă în casă, cât și despre temperatură și presiunea atmosferică.
Procentul de umiditate ideal din casă: exemplu de tabel
Iată un tabel simplu, furnizat de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a vedea rata de umiditate ideală în comparație cu temperatura internă dintr-o locuință.
În general, cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât nivelul de umiditate tolerabil este mai mare.
Eliminare umiditate din casă: 8 sfaturi practice
Plantele
Iedera, floarea inaripata, feriga, chamaedorea sunt plante de apartament excelente utile pentru reducerea umiditatii din aer.
Printre plantele care absorb umiditatea ne amintim, de exemplu:
- Aloe vera: pe lângă diversele sale utilizări curative și cosmetice, această plantă este capabilă să capteze cu ușurință excesul de apă din aerul din jurul ei, ajutând la scăderea semnificativă a nivelului de umiditate al încăperii. Pentru a-și maximiza efectele, nu uitați să plasați planta de aloe acolo unde poate primi lumina indirectă a soarelui.
- Orhidee: plante apreciate de obicei pentru florile lor elegante colorate, orhideele sunt de fapt și iubitorii de umiditate, ideale pentru a fi amplasate în zone în care riscul de condens este mare.
- Ferigi: acestea sunt plante mici, caracterizate prin frunze de un verde strălucitor. Pe lângă faptul că este un obiect de mobilier elegant, ferigile au o mare capacitate de absorbție, nu necesită îngrijire specială și supraviețuiesc la orice temperatură.
- Bambus (sau varianta sa pitică): perfect pentru o cameră fără ferestre, bambusul crește luxuriant chiar și atunci când este slab iluminat.
Gumă arabică
Amplasat in cele mai umede incaperi, guma arabica. Acesta este capabil să absoarbă umiditatea și, în plus, eliberează și un miros delicios, eliminând astfel mirosurile neplăcute.
Sare grunjoasă
Cauți un dezumidificator natural?
Încercați să umpleți un recipient rezistent la temperaturi ridicate cu 300 g de sare grunjoasă. Lăsați-l să se răcească la frigider pentru cel puțin 2 ore și puneți-l în cameră: va începe să adune apă timp de 2 sau 3 zile. Apoi, aruncați apa și uscați recipientul cu sare la cuptor, astfel îl puteți folosi din nou.
Alternativ, puteți folosi o sticlă de plastic tăiată în jumătate. Dupa ce ai lasat-o la frigider 8/10 ore, aseaz-o in zona cea mai umeda a casei si asteapta cateva zile: sarea se va umezi.
Var
Varul colectează și umezeala! Pune 300 g într-un recipient perforat pentru a dezumidifica 40 m2. Aveți grijă când îl manipulați, protejați-vă pielea și ochii.
Umiditate și mucegai în casă: ce să faci?
O consecință directă a umidității prea mari este formarea mucegaiului, pe care poți încerca să-l învingi cu aceste două remedii, primul util și pentru țesături.
1) Bicarbonat, sare și peroxid de hidrogen
Se amestecă 700 ml apă, 2 linguri de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de apă oxigenată și 2 linguri de sare fină într-un recipient cu o sticlă de pulverizare: se agită și se pulverizează pe suprafețele pătate, frecând cu o perie neabrazivă și apoi uscând cu un uscător de păr sau o cârpă.
2) Sare și lămâie
Ce se întâmplă dacă mucegaiul este mai blând și mai puțin rezistent?
Utilizați sare fină cu jumătate de litru de suc de lămâie. Veți obține o soluție perfectă pentru a trece pete de mucegai.
Sfaturi pentru a evita umiditatea excesivă
După ce am analizat toate aceste trucuri și remedii, să vedem acum cum putem preveni problema și prevenim formarea umidității excesive (cu petele de mucegai care rezultă) în casă.
- Asigurați o bună ventilație: încăperile trebuie aerisite timp de aproximativ 10 minute de două ori pe zi, mărind ventilația în bucătărie și baie.
- Evitați uscarea rufelor în casă: este mai bine să uscați rufele în aer liber sau într-o cameră specială cu sistem de ventilație.
- Nu închideți orificiile de ventilație: este important ca orificiul de ventilație (de obicei ventilatorul situat în bucătărie) să fie întotdeauna liber și să permită schimbul constant între exterior și interior.
- Țineți întotdeauna sub control scurgerile și infiltrațiile: este necesar să faceți o verificare din când în când, mai ales după tulburări grave; și este, de asemenea, o idee bună să verificați corpurile de fixare, care pot necesita o izolație mai adecvată.
- Foloseste dezumidificatorul: este un aliat excelent pentru imbunatatirea calitatii aerului din locuinta si scaderea nivelului de umiditate.
Acum știi cu adevărat toate metodele de a combate petele umede și de a preveni formarea lor în viitor. Ține fiecare cameră sub control și vei vedea că umiditatea nu va mai fi un inamic atât de temut. Și dacă chiar nu poți scăpa de ea, încearcă anumite produse sau apelează la un specialist!
Temperatura și umiditatea: condițiile de mediu adecvate în casă
Nivelul de umiditate din locuință depinde și de temperatură și afectează confortul interior perceput de oameni și nu trebuie să fie prea scăzut sau prea ridicat. În general, temperatura internă ar trebui să fluctueze între 20° și 21°, iar umiditatea nu trebuie să fie niciodată mai mică de 40% sau mai mare de 60%. Măsurarea este în procente deoarece umiditatea relativă indică cantitatea de apă conținută în aer față de cantitatea maximă posibilă de vapori de apă.
Pentru a afla umiditatea din casa ta, poti achizitiona un higrometru, care este un dispozitiv care masoara umiditatea relativa. Dacă valorile sunt excesive, sănătatea spațiilor este compromisă, cu generarea de mucegai și probleme de sănătate respiratorie. Chiar dacă este un inamic insidios, există o veste bună, întrucât controlul nivelului de umiditate din locuință este posibil și cea mai bună soluție depinde tocmai de originile problemei, văzute mai sus.