Cand vrem sa pregatim in casa conserve precum dulceturi, conserve, sosuri etc. trebuie sa facem un pas foarte important pentru conservarea acestora din urma si anume sterilizarea borcanelor. Este un pas foarte fundamental pentru a elimina ciupercile și bacteriile, astfel încât conservele noastre să dureze cât mai mult posibil. Astăzi vedem patru metode diferite de sterilizare a borcanelor și a capacelor acestora: fierberea într-o oală, sterilizarea în cuptor, în cuptorul cu microunde și în mașina de spălat vase. Recomand de fiecare data cand faceti noi conserve este foarte important sa folositi mereu capace si garnituri noi. Să vedem împreună cum să sterilizăm borcanele!
STERILIZARE ÎN OALĂ

Sterilizarea borcanelor in oala este metoda cea mai clasica si cea mai folosita. Mai întâi, luați o oală destul de mare cu laturile înalte, puneți borcanele noastre înăuntru și acoperiți-le complet cu apă rece. Ne lasam borcanele sa fiarba aproximativ 20 de minute, dupa primele 10 minute adaugam si capacele (noi). Odată trecut timpul, scoateți borcanele, puneți-le cu capul în jos pe o cârpă curată și lăsați-le să se răcească complet. Odată rece, folosiți borcanele imediat.
Această procedură poate fi folosită și pentru sterilizarea borcanelor umplute, precum gemuri, marmelade sau sucuri de fructe. După ce ați creat vidul, lăsați-le să fiarbă aproximativ 20-30 de minute scufundate complet în apă.
STERILIZARE LA CUPTOR

Sterilizarea în cuptor este o procedură foarte ușoară și rapidă. Mai întâi ne spălăm bine borcanele și obținem capace noi. Aprindem cuptorul la 120°, e temperatura potrivita pentru a nu sparge borcanele, punem borcanele la cuptor, le puteti pune si pe o tava de copt, fara sa le lasati sa se atinga. Dati-le la cuptor pentru aproximativ 5 minute si apoi opriti cuptorul si lasati-le sa se raceasca in interior aproximativ 20 de minute punand si capacele. Odată rece, folosiți borcanele imediat.
STERILIZARE ÎN MAȘINA DE SPĂLAT VASE

Sterilizarea în mașina de spălat vase este o metodă foarte simplă și rapidă. Puneți borcanele și capacele în mașina de spălat vase și selectați programul de temperatură ridicată, odată terminat scoateți-le din mașina de spălat vase și lăsați-le să se usuce pe o cârpă curată. Odată rece, folosiți borcanele imediat.
STERILIZARE ÎN CUPTORUL CU MICROUNDE

Sterilizarea in cuptorul cu microunde este si ea o metoda rapida si practica, singura diferenta fiind ca nu poate fi folosita pe capace. Pentru sterilizarea la cuptorul cu microunde, umpleți borcanele cu puțină apă, puțin mai puțin de jumătate, porniți cuptorul cu microunde și lăsați-le până la fierbere. Când apa clocotește, scoate-le, golește-le de apă și lasă-le să se răcească cu capul în jos pe un prosop curat. Odată rece, folosiți borcanele imediat.
Sper din tot sufletul că acest articol vă va fi de folos, vă rog, dacă aveți întrebări, lăsați-le în comentarii!