Insecticide naturale pentru plante: iată ghidul nostru pentru a elimina în mod natural paraziții din plantele tale de pe balcon sau din grădina de legume.
Ce sunt și pentru ce sunt?
Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de îngrijirea grădinii de flori, grădinii de legume sau a balconului și sunt interesați de soluții precum pesticidele naturale. Cu toate acestea, nu întotdeauna cu cunoștințele și metodele de management adecvate.
Adesea, culturile potrivite nu sunt alese pentru tipul de sol sau pentru gradul de expunere la soare și uneori momentul îngrășământului și irigarii este greșit, alteori se efectuează tăieturi aleatorii și incorecte.
Acum, nu trebuie să fii agronom pentru a avea o grădină, ci trebuie să urmezi anumite proceduri, să te informezi prin reviste și site-uri de specialitate și, dacă este cazul, să ceri sfaturi de la cei care au tradus aceeași pasiune într-un loc de muncă.
Cel mai important capitol este legat de alegerile care trebuie făcute în caz de boli și paraziți:
- nu te lasa dus de cap si nu lua ca optim prima sticla verde de la supermarket.
- diagnosticați imediat problema: chiar bazându-vă pe un grădinar expert, aducându-i niște frunze „bolnave” ale plantei, sau într-o pepinieră. Cu siguranta vor putea oferi toate informatiile necesare, identifica parazitul si tratamentele utile pentru eradicarea lui.
Cele mai usor pesticide de gasit pe piata sunt produsele sintetice, eficiente dar categoric toxice: omoară absolut orice: chiar și animalele mici și insectele utile pentru protejarea grădinii și nu doar paraziții propriu-zis.
Este întotdeauna mai bine să optezi pentru compuși potriviti pentru agricultura ecologică, unii nu inofensivi, dar cu siguranță cu mai puține contraindicații, și mai ales mai puțin persistente în mediu, precum infuzia de usturoi, maceratul de urzică, săpunul moale de potasiu și piretrul.
Când sunt utilizate corect, aceste extracte pot fi ușor diluate în apă.
- Ele poluează mai puțin deoarece sunt fabricate din compuși naturali și biodegradabili
- Acestea efectuează o acțiune stimulativă asupra plantelor, care creează „anticorpi” utili pentru a preveni reapariția paraziților.
Pesticide naturale pentru plante: care să folosiți și cum
Mai jos vă propunem cele mai frecvente, cu problema relativă de rezolvat:
Săpun moale de potasiu. Un săpun vegetal pe bază de potasiu și fără sodiu, diluat în apă împreună cu ingredientul activ. Se pulverizează pe frunze pentru a îndepărta ușor afidele, mierea sau chiar orice mucegaiuri cu funingine.
Extract sau macerat de coada-calului: un fungicid excelent, la fel ca și sulful și cuprul.
Bicarbonat de sodiu. Diluat în apă, se folosește împotriva mucegaiului, botritei și mucegaiurilor în general.
Urzica: eficienta impotriva acarienilor sub forma de macerat.
Macerat de tutun. Un insecticid excelent, deși se pare că poate fi dăunător și pentru unele insecte benefice.
Ulei esențial de pin. Este folosit în principal împotriva coșenilei, larvelor de lepidoptere și împotriva tripsului.
Azadiractin. Acesta este ingredientul activ conținut în uleiul de neem. Este folosit în agricultura ecologică împotriva afidelor și coșenilei, excelent și ca fungicid radical și stimulent de creștere.
Usturoi
Usturoiul are o funcție antibacteriană, anti-afidă, anti-acarieni; ideal împotriva mucegaiului, mucegaiului gri și ruginii. Cum se utilizează?
Se prepara o infuzie cu 75g de usturoi tocat in 10 litri de apa si apoi se aplica direct pe plante si sol fara a o dilua.
Chiar și cățeii de usturoi pot fi îngropați direct pe baza plantelor de protejat.
Bere
Berea poate fi folosită pentru a face capcane excelente pentru melci. Cum se utilizează?
Se procedează cu îngroparea paharelor până la margine și apoi umplerea lor cu aproximativ 2 cm de bere, dintre care melcii sunt foarte lacomi; în cel mai scurt timp vei ajunge cu un pahar plin de melci.
Cenușa de lemn
Cenușa de lemn, pesticid natural, este folosită ca îngrășământ și ideală pentru combaterea fluturelui de varză, a alticului și a melcilor.
Procedăm cu pudrarea frunzelor de varză și ridichilor pentru a ține la distanță fluturii, în timp ce dacă este distribuită uniform în jurul plantelor tinere combate prezența melcilor.
Soluții de origine animală pentru control biologic
Soluțiile vegetale li se alătură apoi cele de origine animală. Ne referim la viruși și bacili (cum ar fi bacillus turingensis), eliberați pe plante pentru a le face să acționeze ca o apărare împotriva insectelor dăunătoare.
Antagoniști excelenți sunt și alte specii de insecte, una mai presus de toate buburuzele. Capcanele cu feromoni sunt mai elaborate, din material plastic, cu o momeală bazată pe hormonii sexuali ai insectelor care urmează să fie prinse. Au o acțiune foarte specifică, atrăgând doar insectele cu care vrem să luptăm.
In sfarsit, si numai daca este absolut necesar, se pot admite insecticide si antifungice, diluate in doza corespunzatoare, evitand perioadele de inflorire, zilele cu vant sau cu ploi iminente.
Dar, mai întâi de toate, vă sugerăm să obțineți informații în cel mai corect mod de la cineva care este un expert precum grădinarul dvs. de încredere, evitând primele câteva ori bricolajul, care ar putea deteriora mai degrabă decât să ajute la rezolvarea problemei.