Care este cea mai bună mașină de tuns iarba? Cum să o aleg? Cum să ascuți o lamă? Ce tip de ulei sa folosesti? Cum se prepară amestecul? Cum să reparați și cum să curățați mașina de tuns iarba? În acest ghid veți găsi toate răspunsurile la întrebările despre utilizarea, întreținerea și alegerea mașinii de tuns iarba.
Mașina de tuns iarba electrică: care este cea mai bună?
Este dificil să alegi ce parte să iei, având în vedere că nevoile și nivelul de satisfacție sunt subiective. Nu este sigur că cea mai bună mașină de tuns iarba electrică pentru o grădină de 200 m² este potrivită și pentru o grădină de 700 m² și invers…
O mașină de tuns iarba trebuie aleasă ținând cont de diverse criterii: cel mai important este cel legat de suprafața de tăiat, aceasta fiind strict legată de lungimea lamei. Numeroase site-uri web oferă o selecție a celor mai bune mașini de tuns iarba electrice și pentru a vă ușura alegerea, niciuna dintre acestea nu oferă aceleași modele… ceea ce spune ceva!
Cum să curățați o mașină de tuns iarba?
În timpul curățeniei majore sau înainte de depozitarea iarnă a mașinii de tuns iarna, va trebui să:
- Curățați elementul de tăiere și îndepărtați reziduurile de cosit sub carcasă.
- Folosind un pistol de suflare și un compresor, suflați pe motor și pe zonele de evacuare a gazonului tăiat.
- Curățați întreaga mașină de tuns iarba cu o mașină de spălat cu înaltă presiune: elementul de tăiere de sub carcasă, rezervorul de colectare, motorul, ghidonul, roțile etc. Apoi nu uitați să porniți mașina de tuns iarba și să o lăsați timp de aproximativ zece minute.
- Suflați mașina de tuns iarbă a doua oară cu pistolul de suflare pentru a evacua apa stătătoare.
- Lubrifiază părțile mecanice în mișcare (rulmenți, cabluri etc.).
Dacă este vorba doar de curățare după tundere, pur și simplu curățați elementul de tăiere cu o perie de sârmă și apoi clătiți cu apă. Dacă nu aveți o mașină de spălat cu înaltă presiune, puteți folosi un furtun de înaltă presiune instalat pe un furtun de grădină.
Cum se repară o mașină de tuns iarba?
La această întrebare s-ar putea răspunde în moduri diferite, deoarece mașina de tuns iarba termică are un motor care are mai multe părți interconectate. În general, o defecțiune a mașinii de tuns iarba provine dintr-o problemă de aprindere sau de carburare și, printre cele mai frecvente defecțiuni, aceasta se poate datora:
- La o defecțiune a bujiei care nu mai scoate scântei : mașina de tuns iarba nu mai pornește cu lansator sau se aprinde greșit când motorul pornește. Camera de ardere poate fi inundată cu benzină (benzina care ajunge nu este arsă).
- La capacul slab conectat la firul de aprindere și/sau la bujie : mașina de tuns iarba nu mai pornește cu lansator sau se aprinde greșit când motorul pornește. Camera de ardere poate fi inundată cu benzină (benzina care ajunge nu este arsă).
- Baterie descărcată : Pornirea electrică nu mai funcționează, dar mașina de tuns iarbă pornește cu lansator și funcționează bine.
- La un fir electric slăbit : Pornirea electrică nu mai funcționează, dar mașina de tuns tuns tuns pornește cu lansator și funcționează bine.
- Un furtun sau o duză înfundate : benzina nu mai ajunge în camera de ardere sau nu mai ajunge în cantitate suficientă, mașina de tuns iarba nu mai pornește sau se oprește după pornire și/sau se aprinde greșit.
- Filtrul de aer murdar : benzina nu mai ajunge (sau nu mai ajunge în cantitate suficientă) în camera de ardere, mașina de tuns iarba nu mai pornește sau se oprește după pornire și se aprinde greșit.
- Diafragmele carburatorului trebuie schimbate : benzina nu mai ajunge in camera de ardere sau nu mai ajunge in cantitate suficienta, masina de tuns iarba porneste si functioneaza slab, oprindu-se cand accelerezi.
Mai jos vă oferim trei tutoriale pentru repararea mașinii dvs. de tuns iarba .
Mașina de tuns iarba: cum se întreține
Ce tip de amestec să folosești pentru mașina de tuns iarba?
Fără a intra în prea multe detalii, un motor cu ardere poate fi în 2 timpi sau în 4 timpi și, în funcție de tip, se numește amestec sau nu:
- Motor în 2 timpi : uleiul și benzina sunt deja amestecate în rezervor, combustibilul este un amestec;
- Motor în 4 timpi : uleiul și benzina se găsesc în două rezervoare separate și se amestecă în motor, combustibilul este benzină.
Dacă aveți manualul de utilizare al mașinii de tuns iarba , aruncați o privire la el, veți găsi instrucțiunile producătorului pentru crearea amestecului:
- tipul de benzină și ratingul octanic recomandat de producător;
- tipul de ulei;
- proporţie.
În caz contrar, pentru a face amestecul pentru mașina de tuns iarba trebuie să luați benzină fără plumb 95 sau 98 octanică și să o amestecați 2% cu ulei sintetic sau 4% cu ulei mineral. Compuneți amestecul într-un recipient dedicat pentru a se agita după amestecarea lubrifiantului și a benzinei. Pentru a face acest lucru corect și pentru a asigura funcționarea optimă a mașinii de tuns iarba, trebuie să:
- Turnați amestecul în rezervorul mașinii de tuns iarba printr-o pâlnie echipată cu filtru.
- Amestecul nu se va păstra mai mult de 2 luni (se face de fiecare dată cantități mici).
- Uleiul sintetic costă puțin mai mult, dar oferă o lubrifiere mai bună.
- Combustibilul E85 nu este recomandat, de fapt este chiar descurajat.
- SP95 și SP95-E10 sunt cei doi combustibili recomandati cu tărie de producători.
Dacă mai aveți îndoieli, căutați pe Internet contactele de asistență tehnică ale mărcii dvs. de mașină de tuns iarba și cereți sfaturi cu privire la alegerea și proporțiile de benzină și ulei pentru a alcătui amestecul.
Cum funcționează o mașină de tuns iarba?
Pe scurt, o mașină de tuns iarba are un motor care învârte o lamă de oțel ascuțită cu mai mult de 50 de rotații pe secundă și este folosită pentru a tăia iarba.
Lama rotativă – situată sub motor și sub carcasa mașinii de tuns iarba – tunde iarba, în timp ce mișcarea aerului creată aspiră firele tăiate de iarbă, transportându-le către rezervorul de colectare sau un canal de expulzare. Aceeași rotație este capabilă să-și transmită forța unei curele care permite cositoarei să se deplaseze înainte; în acest caz mașina de tuns iarba se numește autopropulsată.
Motorizarea poate fi:
- motor termic in 2 sau 4 timpi pentru cele mai puternice masini de tuns iarba si tractoare de gazon;
- Electric, cu cablu sau cu baterie, motorul funcționează pe principiul rotor-stator.
Cum se folosește o mașină de tuns iarba?
Înainte de a tunde iarba, trebuie să eliminați orice obiecte prezente (jucării pentru copii, jucării pentru animale de companie etc.). În plus, trebuie să respectați legea și orice alte reglementări (zone peisagistice și ansambluri de locuințe) privind zilele și orele permise pentru cosire . Mașina de tuns iarba trebuie să fie în stare bună și să funcționeze corespunzător și nu trebuie să constituie un pericol. Pentru a-l folosi ai nevoie doar de:
- Pregătiți mașina de tuns iarbă pentru pornire. Dacă este o mașină de tuns iarba electrică , obțineți un prelungitor, conectați-l și apoi apăsați butonul pornit/oprit pentru a porni după efectuarea verificărilor ilustrate mai sus. Dacă este o mașină de tuns tuns termic, umpleți cu combustibil și ulei, apoi trageți de lansator sau rotiți cheia înainte de a începe să cosiți. Dacă mașina dvs. de tuns tuns are un demaror sau o pompă, porniți-o sau porniți-o pentru prima călătorie.
- Reglați înălțimea de tăiere la o poziție definită în funcție de înălțimea gazonului și de rezultatul pe care doriți să-l obțineți. Pârghia este situată pe partea laterală a carterului, lângă o roată din spate.
- În funcție de modelul de mașină de tuns iarba și de rezultatul pe care doriți să îl obțineți, scoateți/ introduceți rezervorul de colectare și/sau activați ejectarea laterală și/sau opțiunea de mulcire (iarbă măcinată și lăsată pe loc ca îngrășământ).
- Reglați viteza înainte dacă mașina de tuns iarba este autopropulsată și are mai multe viteze.
- Porniți mașina de tuns iarbă în funcție de modul de pornire: buton pornit/oprit, lansator, pornire electrică . Apoi începeți să cosiți acționând pârghiile de pe ghidon.
Dacă mai aveți îndoieli, căutați pe Internet contactele de asistență tehnică pentru marca dvs. de mașină de tuns iarba și solicitați manualul de utilizare.
Ce tip de ulei ar trebui să folosești pentru mașina ta de tuns iarba?
În primul rând, este necesar să se facă distincția între motoarele în 2 timpi și 4 timpi.
Daca vorbim despre uleiul de adaugat in benzina pentru a face amestecul, pentru motorul in 2 timpi poti alege intre ulei mineral, ulei semisintetic si ulei sintetic. Uleiul sintetic este cel mai recomandat și oferă cea mai bună lubrifiere.
Vorbind în loc de ulei pentru motoarele în 4 timpi, alegerea este mai largă între:
- Ulei SAE 30 , cel mai comun, utilizabil începând de la 5°C;
- Uleiul 10W-30 , utilizabil de la -18 la 38°C, se îmbunătățește pornirea pe vreme rece, dar consumul de ulei poate crește semnificativ începând de la 27°C;
- Ulei sintetic 5W-30 , utilizabil de la -30° la 40° C, îmbunătățește pornirea reducând în același timp consumul de ulei;
- Ulei 5W-30 , utilizabil sub 5° C, mai eficient pe vreme rece, dar nu prea folosit pentru mașinile de tuns iarba.
În general, uleiul trebuie schimbat la fiecare 25 de ore. Dacă mai aveți îndoieli, căutați pe internet contactele de asistență tehnică pentru marca dvs. de mașină de tuns iarba și cereți sfaturi cu privire la alegerea uleiului de utilizat.
Cum să ascuți lama mașinii de tuns iarba?
Ascuțirea lamei de tuns iarba se poate face în diferite moduri . Cu toate acestea, înainte de a-l ascuți, va trebui să îl dezasamblați și să obțineți cel puțin o pilă plată.
De asemenea, il poti ascuti cu o polizor de banc sau o polizor echipata cu un disc cu clapete si o menghina care va fi de mare ajutor in mentinerea lamei blocata in timpul ascutirii . Mai jos veți găsi un videoclip care vă va explica cum se face, în timp ce în ghidul Cum să păstrați o mașină de tuns iarba și lama acesteia, veți găsi toate bunele practici de urmat.
Ce mașină de tuns iarba să alegi?
Atunci când alegeți o mașină de tuns iarba va trebui să vă bazați pe o serie de criterii: cel mai important este suprafața de tuns. Pornind de la aceste date, puteți defini:
- tipul de motor;
- puterea;
- lățimea pasului sau lungimea lamei;
- sistemul de avansare;
- înălțimea de tăiere și numărul de poziții;
- varianta de mulcire; etc.