Dacă vă vopsiți în mod regulat părul, trebuie doar să cunoașteți regulile de bază pentru îngrijirea acestuia, care vă vor ajuta să-i mențineți frumusețea și sănătatea. Este important să vă puteți pregăti părul pentru vopsire și apoi să îl îngrijiți corespunzător.
Trebuie să-mi spăl părul înainte de a mă vopsi?
Facem programare la coafor pentru a ne vopsi părul, pentru că asta ne-a spus inima noastră astăzi, sau alergăm la cel mai apropiat magazin să cumpărăm vopsea de păr. În acest moment, n-ar strica să te întorci și să te gândești ce fel de look ar trebui să porți la salonul de înfrumusețare: cu părul murdar sau cu părul perfect curat. S-ar părea că nu există nicio diferență, dar aceasta este o mare concepție greșită, pentru că multe depind de acest pas.
Merită să lămurim că în această chestiune, profesioniștii sunt împărțiți în două tabere , primul susținând cu voce tare că vopseaua „se potrivește” perfect numai pe părul perfect spălat, dar al doilea spun cu deplină încredere că sebumul servește ca protecție pentru capetele pielii de efectele negative ale chimiei. Pe care ar trebui să-l crezi? Este o întrebare dificilă, pentru că, la fel ca în primul și al doilea caz, există un anumit sens și bun simț. Dar totuși, în această dispută, victoria ar trebui acordată primei „tabăre”, care este „PENTRU” să vă spălați părul cu ambele mâini.

Afirmația că sebumul protejează părul și scalpul de substanțele agresive conținute în vopselele de păr este depășită și nu este deloc relevantă în acest moment . Trăim în secolul 21, când industria frumuseții se îmbunătățește aproape în fiecare zi. Experții dezvoltă noi vopsele de păr blânde care conțin deja uleiuri de îngrijire. Aici, desigur, vorbim despre linii profesionale de vopsele de păr. Când mergeți la un colorist profesionist, cu siguranță nu trebuie să vă faceți griji cu privire la faptul că acesta va aplica incorect vopseaua pe piele și, prin urmare, o va dăuna. În acest caz, desigur, este mai bine să nu economisiți bani și să mergeți numai la profesioniști cu înaltă calificare în domeniul lor, ale căror mâini „nu vor tremura” în timpul muncii.
Cel mai adesea, eșecul acestei proceduri nu constă în colorarea părului curat sau murdar, ci în ceva complet diferit, de exemplu:
- tehnica de colorare selectată incorect ;
- vopseaua rămâne mult timp pe păr;
- coloranți de calitate scăzută;
- lipsa îngrijirii adecvate a părului imediat după vopsire.
Ei bine, în general, imaginea a devenit mai clară; nu părul gras vă va ajuta să vă protejați părul în timpul vopsirii, ci vopsea de înaltă calitate și, desigur, mâinile unui colorist profesionist.
De ce nu ar trebui să vă spălați părul înainte de a vă vopsi
Deoarece există o versiune conform căreia nu este necesar să vă spălați părul imediat înainte de vopsire, este mai bine să înțelegeți care este avantajul acestei teorii. Deci, de ce este mai bine să refuzați să vă spălați părul înainte de o procedură de înfrumusețare care este solicitată astăzi, să aflăm chiar acum:

- Se presupune că grăsimea care se formează pe scalp servește ca un fel de protecție împotriva efectelor negative ale coloranților. Există o teorie conform căreia vopseaua pătrunde mai adânc în părul curat, uscându-l și distrugând structura. În același timp, după ceva timp, părul devine plictisitor, apar în mod vizibil vârfurile despicate. Dacă vorbim direct despre scalp, dacă este sensibil, atunci fără un strat protector de sebum, pe el poate apărea roșeață, mâncărime și, ca urmare, mătreața este destul de posibilă.
- Vopseaua „se așează” neuniform pe părul curat, spălat și scârțâit.
- După spălarea părului, șamponul, masca sau balsamul pot să nu fie complet clătiți; ele nu vor permite vopselei să se „așeze” frumos pe păr; se poate „prinde” în locuri inestetice.
- În special, nu este recomandat să vă spălați părul înainte de albirea părului . Această procedură agresivă va dăuna mai puțin părul dacă există o cantitate mică de sebum pe el.
În tot ceea ce trebuie să respectați moderația, nu trebuie să mergeți la un coafor-colorist cu 5 zile de păr nespălat, o cantitate excesivă de sebum va împiedica vopseaua să intre în păr. Aceasta înseamnă că, după ce vă spălați părul de 2-3 ori, vopseaua se va spăla pur și simplu de pe suprafața părului.
Sfatul maestrului colorist Elena Snegir: „Dacă nu te poți depăși și mergi la salon cu părul nespălat, încearcă să-ți speli părul cel puțin cu o seară înainte de procedură . Acest lucru ușurează pur și simplu munca maestrului, deoarece „lucrarea” cu părul proaspăt spălat este mult mai dificilă, deoarece devine sfărâmicioasă și mai puțin flexibilă.
Când ar trebui să vă spălați părul înainte de a vă vopsi?
Din nou, totul este destul de individual și va depinde de tipul și starea părului. Există fire de păr dense care, chiar dacă sunt uleioase, cu siguranță nu vor „absorbi” vopseaua. Există păr foarte deteriorat, subțire și uscat care ar putea beneficia de sebum, care va servi drept un fel de peliculă de protecție împotriva influențelor agresive.

Să vedem în ce cazuri este pur și simplu necesară spălarea părului înainte de vopsire :
- Vopseaua pătrunde în părul curat mai rapid și mai uniform , ceea ce vă permite să efectuați impecabil chiar și tehnici complexe de vopsire.
- Colorarea pe părul curat va apărea cât se poate de intensă și va rezista pe păr mult timp.
- Înainte de vopsire, nu ar trebui să existe produse de coafat, șampon, balsam , uleiuri etc. pe păr. Prin urmare, este mai bine să vă spălați bine părul cu șampon și să finalizați procedura.
- Părul proaspăt spălat după vopsire va străluci mult timp și vă va încânta cu culoarea sa bogată și uniformă.
Experții recomandă respectarea următoarelor reguli în timpul colorării pentru a asigura un efect „WOW” :
- colorează numai cu coloranți de înaltă calitate;
- urmați cu strictețe instrucțiunile;
- spălați-vă părul înainte de a vă vopsi fără a utiliza balsam, măști sau materiale de umplutură;
- nu vă pieptănați după ce vopseaua a fost deja aplicată;
- Începeți întotdeauna să colorați pictând rădăcinile.
Dacă părul tău este tern, uscat și casant, poate doriți să evitați vopsirea părului, deoarece nu poate decât să înrăutățească starea și nici măcar sebumul nu va ajuta.
Trebuie să-mi ud părul înainte de vopsire?
Anterior, când multe femei își făceau propria vopsire acasă, își umezeau părul cu apă pentru a economisi vopseaua. Umiditatea a umplut golurile din interiorul părului și s-a pierdut mult mai puțin vopsea. Dar, efectul după vopsire a fost plăcut pentru cea mai scurtă perioadă de timp posibilă, deoarece vopseaua a fost spălată din ce în ce mai repede după fiecare spălare a părului. Dacă merită, desigur, depinde de dvs. să decideți, dar în lumea modernă coloriștii nu recurg la această metodă.

Deoarece există acum un număr mare de vopsele de păr și fiecare dintre ele diferă în compoziție și aplicare, înainte de a aplica compoziția pe păr trebuie să citiți instrucțiunile. Dacă producătorul a indicat în instrucțiuni că părul trebuie udat în prealabil, este mai bine să urmați acest lucru.
Potrivit coloriştilor, vopselele profesionale nu necesită umezirea în prealabil a părului . Totuși, dacă există unele excepții, dacă nu vorbim despre o tehnică complexă de vopsire, ci despre o nuanță ușoară, atunci înainte de vopsire părul este încă spălat, stoars cu un prosop și apoi vopsit.
Cum să vă pregătiți pentru vopsirea părului
Te-ai hotărât să-ți schimbi culoarea părului? Începeți să vă pregătiți chiar acum:
- Inainte de a merge la coafor/colorist, spala-ti parul seara. Nu folosiți măști și balsamuri pentru păr hrănitoare sau hidratante.
- După ce vă spălați părul, aplicați numai protecție termică; nu trebuie să existe ulei , ser etc. pe păr.
Daca parul tau este cret in mod natural, este mai bine sa nu folosesti un fier de calcat imediat inainte de procedura. „Lipește” solzii de păr, care în timpul procedurii vor împiedica vopseaua să intre uniform în păr.
- De asemenea, nu ar trebui să existe styling sau coafuri complexe cu o zi înainte de a merge la salonul de înfrumusețare. Fixativul, spuma, spuma, gelul etc. vor interfera cu aplicarea uniforma a vopselei, ca urmare veti obtine pete chelie care pot fi corectate doar prin recolorare pe parul bine pregatit.
- Înainte de procedură, trebuie să vă pieptănați bine părul, așa că va fi convenabil ca specialistul să aplice compoziția uniform pe păr.
- Ar fi o idee bună să tăiați vârfurile uscate despicate înainte de a aplica compoziția pe păr ; ca urmare, după procedură, părul va arăta sănătos și bine îngrijit.
Există excepții de la regulă atunci când frizerii își spală părul imediat înainte de vopsire și nu îl usucă cu un uscător de păr. Acest pas este necesar pentru a curăța părul de excesul de praf și sebum.
Cum să-ți speli părul imediat după vopsire
Îngrijirea corectă a părului imediat după vopsire este, de asemenea, foarte importantă. Dacă nu respecți unele reguli, poți să-ți strici părul și să-ți ia mult timp pentru a-l reface.

Pentru a preveni acest lucru, urmați următoarea listă de proceduri:
- coloranții cu amoniac trebuie spălați întotdeauna cu șampon;
- după spălarea șamponului de pe părul vopsit, ar fi indicat să folosiți un balsam hrănitor, care se vinde cel mai adesea direct împreună cu vopseaua;
- Balsamul trebuie aplicat pe toată lungimea părului, uniform, fără a afecta rădăcinile. După 5-7 minute, trebuie spălat sub jet de apă la temperatura camerei;
- Experții recomandă evitarea folosirii șampoanelor agresive care vă spală părul până când scârțâie. După doar câteva proceduri, veți observa cum vopseaua este spălată de pe păr. Alegeți șampoane fără sulfați marcate „salvați culoarea” .
- Dacă folosiți pigmenți naturali (hennă sau basma) la vopsire, este mai bine să nu vă spălați părul timp de 2-3 zile, trebuie să lăsați vopseaua să se fixeze pe păr.
Sfatul maestrului colorist Emilia Zima: „Fetele, aveți grijă de părul dumneavoastră după vopsire, hrăniți-l cu măști și balsamuri profesionale. Pentru a vă păstra părul o culoare frumoasă și bogată pentru o lungă perioadă de timp, evitați să vă spălați părul cu apă fierbinte.”
Cum să speli corect părul vopsit, astfel încât vopseaua să dureze mai mult
Nu contează ce tehnică de vopsire și culoarea pe care o alegi pentru părul tău, îngrijirea corectă a părului după o călătorie la coafor trebuie planificată corespunzător. Să trecem prin regulile de bază care vor ajuta la prelungirea efectului colorării acasă:

- Se recomandă spălarea părului la 2-3 zile după vopsire. Încercați să nu efectuați această procedură des, deoarece cu fiecare dată buclele dvs. vor deveni din ce în ce mai plictisitoare.
- Evitați să vă spălați părul cu apă fierbinte. Temperaturile ridicate ale apei deschid solzii de păr, prin care vopseaua este spălată foarte repede. Încearcă să iei obiceiul de a-ți spăla părul cu apă caldă și de a-ți clăti părul cu apă rece pentru a închide solzii și a-ți face părul strălucitor și neted.
- Colorează-ți părul la 2-3 săptămâni după vopsire. Pentru a face acest lucru, puteți folosi șampoane speciale pentru nuanțare și balsamuri de păr, care vor adăuga simultan luminozitate părului și vor avea grijă de el. Amintiți-vă că este necesar să nuanțați doar blondul, ci și alte nuanțe .
- Nu-ți fie frică de siliconi în îngrijirea părului tău. Siliconul amodimeticonă va ajuta la păstrarea culorii inițiale a părului pentru o lungă perioadă de timp, fără a dăuna.
- Ascunde-ți capul de soare. Razele ultraviolete au un efect dăunător atât asupra aspectului, cât și asupra sănătății părului. Vopseaua se estompează și devine distorsionată. Purtați pălării atât vara, cât și iarna.
- Asigurați-vă că adăugați o mască profesională hrănitoare la îngrijirea dumneavoastră . Se recomanda a fi folosit de catre profesionisti de cel putin 1-2 ori pe saptamana. Ar trebui să mergi cu măști hrănitoare pe păr timp de 15 până la 30 de minute. Vă rugăm să rețineți că masca trebuie să fie concepută special pentru părul vopsit.
- Folosiți șampoane pentru părul vopsit; acestea neutralizează eficient mediul alcalin, netezesc solzii părului și nu spălă vopseaua. Nu trebuie să conțină alcooli sau sulfați.
- Încercați să utilizați șampon, balsam și mască în îngrijirea de la domiciliu de la aceeași marcă ca și vopseaua etichetată „pentru păr vopsit”.
- Dacă observi că culoarea părului tău a devenit plictisitoare și rădăcinile tale se subțiază, nu trebuie să alergi imediat la coafor pentru o reumplere de vopsea. Folosiți aerosoli speciali de colorare, șampoane uscate sau pudră specială de nuanță.
- Reduceți la minimum utilizarea gelurilor, spumei și spumei dacă părul este vopsitPe lângă partea estetică a acestei probleme, merită să ne amintim despre calitatea părului, care nu ar trebui să sufere în cursa pentru o culoare frumoasă.
- Urmând aceste reguli, nu vei păstra doar culoarea părului vopsit, ci și calitatea acestuia:
- La spălare, nu frecați părul; este suficient să spumați bine șamponul la rădăcini, fără a afecta întreaga lungime.
- Dacă părul tău se murdărește rapid, este mai bine să-l folosești a doua zi după spălare cu șampon uscat. Va scăpa de sebumul care a apărut pe scalp și va adăuga și volum rădăcină.
- La început, încercați să nu folosiți un uscător de păr, o placă de îndreptat sau un ondulator. După vopsire, părul tău este slab și vulnerabil; în primul rând, hrănește-l cu vitamine și microelemente sănătoase . Încercați să vă uscați părul la aer, evitând lumina directă a soarelui.
- Uitați să vă pieptănați părul când este ud. Părul umed poate fi aranjat folosind un pieptene cu dinți largi.