În panorama gastronomică, contrafacerea uleiului de măsline extravirgin este una dintre cele mai răspândite nu numai pentru vânzarea uleiului în tările producătoare de astfel de ulei, ci și pentru distribuție în întreaga lume. Problema constă tocmai în identificarea uleiului de măsline extravirgin necontrafăcut deoarece există adesea producători de ulei de măsline extravirgin fals.
Tipuri de uleiuri contrafăcute
Printre cele mai grave fraude pe care le putem aminti cu privire la uleiul de măsline găsim frauda la sănătate, care poate fi cea mai periculoasă, și frauda comercială, mai puțin periculoasă pentru sănătate, dar mai răspândită.
Să vorbim despre contrafacerile care atrage probleme de sănătate:
- Alterări sau modificări ale compoziției, cu variația ulterioară a caracteristicilor organoleptice sau depozitarea sau vânzarea incorectă a uleiului expirat;
- Ulei extras din materii prime de calitate inferioară;
- Adăugarea substanțe străine pentru a-i îmbunătăți aspectul.
Dacă în schimb dorim să definim contrafacerile comerciale, putem vorbi despre:
- Falsificări atunci când un ulei de măsline obișnuit este vândut, de exemplu, ca ulei de măsline extravirgin;
- Contrafacerea care face ca produsul să pară mai valoros decât este, de exemplu, acordându-i o denumire de origine pe care nu o are.
După ce am făcut această premisă generală, cele mai frecvente fraude la care trebuie să fiți atenți sunt:
- Amestecarea uleiului de măsline cu alte uleiuri vegetale mai puțin valoroase sau cu ulei de tescovină de măsline;
- Uleiuri de înlocuire: de exemplu, ulei de măsline vândut ca ulei de măsline extravirgin;
- Utilizarea necorespunzătoare a denumirii de origine protejată (DOP);
- Etichetare incorectă, înșelătoare.
Ulei de măsline contrafăcut: cum să-l detectăm
Haideți să vedem care sunt cele mai bune metode de a verifica dacă uleiul nu este contrafăcut.
Acordați atenție etichetei
Am scris deja în trecut despre cum să citiți eticheta, dar dacă vă confruntați cu o etichetă slab detaliată, nu mai cumpărați. Eticheta unui ulei de măsline extravirgin de origine controlată conține o mulțime de informații. Va trebui să găsiți date precum originea materiei prime, presarea măslinelor sau regiunea în care este produs și cultivat.
Apoi rețineți dacă este indicată data de expirare, care trebuie să fie de 18 luni de la producție. Dar datele care trebuie raportate pe etichetă, prin lege, sunt multe și detaliate. Aici adăugăm doar câteva la cele deja menționate: informații despre categoria uleiului și procesul de producție, condițiile de depozitare, denumirea companiei producătorului, lotul, declarația nutrițională și datele despre campania de recoltare.
Dacă unele dintre aceste date lipsesc sau sunt incomplete, este mai bine să cumpărați un alt ulei, deoarece etichetarea incompletă nu este conformă cu legea.
În plus, dorim să vă avertizăm împotriva formulărilor înșelătoare care nu ar trebui raportate, cum ar fi:
- „previne bolile cardiovasculare”;
- „ulei autentic”.
Acest lucru se datorează faptului că sunt expresii care pot duce la o achiziție pentru beneficii înșelătoare. Dar să trecem acum la alte date orientative pentru verificarea uleiului de măsline extravirgin.
Atentie la pret
Cu toții ne-ar plăcea să economisim, dar de multe ori să facem acest lucru pentru calitatea alimentelor nu este un lucru bun. Dacă găsiți pe raft un preț prea mic, sub 40 lei pe litru, este posibil ca calitatea să nu fie cea anunțată. Prin urmare, este mai bine să vă gândiți să economisiți la altceva sau cel mult să vă gândiți să folosiți puțin mai puțin, dar nu încercați să economisiți la prețul uleiului de măsline extravirgin.
Acordați atenție proprietăților organoleptice
Daca cumperi un ulei de masline extravirgin, acesta trebuie sa aiba caracteristici care sa-l deosebeasca de altele. Din acest motiv, dacă culoarea, gustul și mirosul nu sunt proprii, este posibil să fi dat peste o înșelătorie.
Să vedem care sunt caracteristicile uleiului de măsline extravirgin pe care le poți recunoaște imediat:
- Culoare intensa, de la galben-auriu la verde, aproape smarald (cel neextravirgin este mai deschis, mai putin intens);
- Mirosul de ulei de măsline extravirgin este inconfundabil și trebuie să percepi imediat mirosul măslinelor, proaspăt, care amintește de frunza de măslin frecată pe mâini;
- Aroma fructată, plăcută, trebuie să lase o ușoară senzație de amar în gură.
În mod clar, multe fraude pot fi urmărite doar printr-o analiză chimică atentă a produsului. Se verifică în principal aciditatea, care pentru un ulei extravirgin certificat nu trebuie să depășească 0,8 g la 100 g produs, precum și numărul de peroxizi care, dacă este prea mare, indică faptul că prelucrarea măslinelor a avut loc peste două zile de la colectia lor.
Pentru a verifica dacă a existat amestecare cu alte uleiuri, se efectuează și o spectrometrie ultravioletă, sau o analiză de steroli, care evidențiază particularitățile speciilor individuale de măsline și, prin urmare, poate dezvălui dacă au fost utilizate altele diferite de cele declarate.
Apoi, există întregul aspect al analizei senzoriale, realizată de un grup de degustatori instruiți și certificați, capabili să distingă proprietățile fructate ale unui anumit ulei și, prin urmare, să determine eventualele defecte pe care un consumator le-ar putea rata. Consumatorului îi rămâne sarcina de a ști să citească cu atenție eticheta.
ULEI DE MĂSLINE EXTRAVIRGIN CONTRAFĂCUT: CELE MAI RĂSPÂNDITE FALSIFICĂRI
În unele cazuri, cele mai incorecte companii vând ulei de semințe (floarea soarelui) în care s-a adăugat clorofilă și beta-caroten, substanțe care nu sunt totuși dăunătoare sănătății. Uneori este dezacidificat, albit si dezodorizat si apoi amestecat cu putin ulei de masline si vandut pe rafturile supermarketurilor.
Celălalt ulei necomestibil este uleiul de tescovină, adică reziduul de prelucrare a măslinelor, care pentru a fi comercializat ca ulei de gătit este rectificat prin adăugarea de produse chimice și amestecarea acestuia cu ulei de măsline extravirgin.