Ți-ai imaginat vreodată să trăiești într-o casă construită cu baloti de paie? Casele din paie sunt case ecologice, sigure, economice și ușor de construit în contexte rurale cu densitate scăzută a populației. Ele câștigă popularitate datorită durabilității și costurilor reduse, dar sunt chiar potrivite pentru toată lumea? Aflați toate avantajele, dezavantajele și dacă acestea pot fi alegerea potrivită pentru dvs.
Ce sunt casele din paie
Este posibil să se construiască case unifamiliale folosind baloti de paie ca principal material de construcție pentru pereți, acoperișuri și izolație.
Deși ideea de a construi cu paie poate părea arhaică, tehnicile moderne de construcție cu acest material oferă performanțe surprinzătoare în ceea ce privește eficiența energetică, durabilitatea și confortul locuinței.
Există mai multe tehnici de construcție a clădirilor verzi cu baloti de paie:
- Tehnica Nebraska: balotii de paie sunt stivuiți unul peste altul pentru a forma pereții portanti ai clădirii, susținând greutatea acoperișului și a podelelor. Sunt necesare baloturi de paie de înaltă calitate, dens comprimate și trebuie așezate cu grijă. Nu este autorizat în Italia.
- Tehnica cadru (Post&Beam): balotii sunt utilizați ca umplutură în interiorul unei structuri portante din lemn. Oferă o mai mare flexibilitate de proiectare și permite utilizarea de baloturi de paie mai puțin comprimate. Se poate realiza la fața locului cu tehnica GREB sau cu prefabricarea tuturor pieselor în module premontate de perete și acoperiș, pentru a avea un control mai mare asupra costurilor și timpilor și a garanta rapiditatea de execuție și controlul calității
- Tehnica de umplere: asemănătoare cu tehnica ramei, dar aici baloții sunt introduși într-o structură preexistentă, adesea din lemn sau cărămidă. Și este deosebit de potrivit pentru renovări sau extinderi ale clădirilor existente.
De ce să construiești o casă de paie
Sunt clădiri simple de construit, de obicei realizate din baloturi de paie comprimate. Ele prezintă diverse avantaje, în ciuda faptului că nu sunt potrivite pentru contextul marilor orașe. Construcția primelor case de acest tip datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Au fost răspândite mai ales în Statele Unite.
Construcția de case din baloti de paie este în prezent larg răspândită în multe țări din întreaga lume. În special, se găsesc în țările anglo-saxone, unde auto-construirea propriei case este mai frecventă .
În Italia, însă, această metodă de construcție este încă puțin testată și cunoscută. Construcția structurii brute a clădirii necesită timp și costuri foarte limitate.
Informații despre construcțiile din paie
Scopul este răspândirea tehnicilor de proiectare, construcție și utilizare a baloturilor de paie ca material de construcție pentru o mai mare durabilitate a mediului. Cu acest sistem o familie sau un cuplu tânăr va putea construi o casă eficientă energetic la costuri reduse.
Asociația caselor de paie (ACP) promovează și sprijină, de asemenea, construcția de locuințe din acest material super ecologic cu calități mari de construcție și dorește, de asemenea, să sensibilizeze cu privire la utilizarea altor materiale naturale, cum ar fi lemnul, și construirea din cânepă și var și construcția din pământ brut.
Costul unei case de paie
Chiar dacă este dificil de furnizat o valoare precisă, putem indica cât poate costa construcția unei case unifamiliale cu un singur etaj de 100 m2, dacă este construită din paie, lemn prefabricat, sau cărămidă, fără a lua în considerare costul terenului. , care are un impact semnificativ în funcție de zonă.
Ipoteza este că proiectul este cât se poate de standard și fără dificultăți deosebite și se referă mai ales la prețurile materialelor de construcție și timpii de construcție a casei. Am plecat de la datele furnizate de edilpaglia, o asociație care propune autoconstrucția de case sustenabile economic.
Se estimează un cost pe metru pătrat care include zidăria, structura și umplutura cu performanță energetică excelentă și tencuială de 60 euro/m2. Luați în considerare că costul a 1 m2 de tencuială termoizolatoare în construcții convenționale este de 50 euro/m2.
Mai mult, timpul de construcție pentru o clădire de 100 m2 cu 2 persoane care lucrează cu normă întreagă este de 1 lună pentru structură și 2 luni și jumătate pentru lucrările de umplutură și tencuială.
Cu această tehnică de construcție au fost deja construite clădiri cu autoconstrucție cu costuri de 500-550 euro/m2.
Tip de construcție | Cost pe m2 (aproximativ) | Cost total 100 mp (aproximativ) | Timp de construcție (2 RESURSE FULL-TIME) |
---|---|---|---|
Casă de paie | 600 – 1000 euro/m2 | 60.000 – 100.000 euro | 3 luni |
Casa prefabricata din lemn | 1000 – 2500 euro/m2 | 100.000 – 250.000 euro | 6-10 luni |
Casă de cărămidă | 800 – 1500 euro/m2 | 80.000 – 150.000 euro | 10-14 luni |
La aceasta trebuie adăugate și câteva considerații generale pentru casele din paie. Forța de muncă calificată pentru construcția cu paie poate fi mai costisitoare și mai dificil de găsit. Costurile pentru tencuiala și placarea exterioară pot fi ușor mai mari pentru a asigura că paiele sunt protejate de umezeală.
Avantajele clădirilor din paie
Avantajele acestui tip de construcție sunt numeroase. Acestea includ, de exemplu, puterea mare de izolare termică datorată utilizării unui material precum paiele.
Capacitatea de schimb de căldură este considerabil mai mare decât cea a caselor obișnuite.
Chiar si din punct de vedere acustic asigura o putere mare de izolare. Pereții acestor clădiri se caracterizează printr-o respirabilitate notabilă. În acest fel, se garantează un mediu destul de sănătos în interiorul clădirii și nu se formează condens și mucegai.
În plus, impactul ecologic scăzut și riscul scăzut de incendii nu sunt de neglijat. Contrar a ceea ce s-ar putea imagina, de fapt, balotii de paie comprimati conțin puțin oxigen. Acest lucru asigură o rezistență la foc mai mare în comparație cu clădirile tradiționale.
Chiar si in caz de solicitare seismica, aceste case asigura o rezistenta buna fata de cele construite din caramida sau beton armat.
Deși au numeroase beneficii, aceste construcții au și dezavantaje inevitabile.
Construcția acestui tip de locuințe este slab adaptată contextului orașului. De fapt, acestea sunt clădiri joase, cu o structură destul de simplă pentru a evita anumite riscuri. Dezvoltarea verticală tipică mediilor urbane este astfel greu de conciliat cu construcția de clădiri din paie.
Construcția acestui tip de locuințe, deși sigură, economică și ecologică, rămâne mai restrânsă la mediile rurale și mai puțin dens populate .
Pentru a beneficia de aceste avantaje ale caselor din paie este indicat să se asigure proiectarea și construcția scrupuloasă a clădirii. Dacă nu aveți abilitățile necesare, atunci este mai bine să nu încercați să vă autoconstruiți.
Pe scurt, avantajele sunt numeroase pentru cei care decid să-și construiască o casă de baloturi de paie:
- Sustenabilitate: paiele sunt un material regenerabil, biodegradabil și cu impact redus asupra mediului a cărui producție necesită puțină energie și generează puține emisii de CO2.
- Izolatie termica: ofera o izolare termica excelenta, pastrand casa rece vara si calda iarna, reducand necesarul de energie pentru incalzire si racire.
- Izolație acustică: pereții din acest material oferă o bună izolare fonică, reducând zgomotul venit din exterior.
- Rezistenta la foc: contrar a ceea ce ai putea crede, peretii de paie, daca sunt tencuiti corect, pot oferi o rezistenta buna la foc. Baloții, comprimați dens, conțin puțin oxigen, limitând răspândirea flăcărilor.
- Respirabilitate: casa are pereți cu transpirație excelentă a umidității, contribuind la crearea unui mediu intern sănătos și confortabil
- Cost: Este un material relativ ieftin, care poate ajuta la reducerea costurilor de construcție.
Cât durează o casă de paie
Durabilitatea este foarte influențată de tipul de protecție împotriva umezelii care a fost implementat.
Într-adevăr, paiele sunt vulnerabile la apă și umiditate, astfel că principalul inamic al caselor de paie este expunerea prelungită la ploaie, zăpadă sau condens.
Pentru a asigura o durată lungă de viață, pereții trebuie protejați corespunzător cu tencuieli impermeabile, dar respirabile (cum ar fi var sau argilă).
Un alt element fundamental este proiectarea unui sistem bun de acoperiș cu jgheaburi proeminente pentru a evita infiltrarea.
În plus, este necesar să se asigure că casa este ridicată deasupra solului, cu o bază din beton sau din lemn, pentru a preveni absorbția umidității din sol.
Pentru a asigura o durată lungă de viață (cel puțin 90-100 de ani) construcția trebuie să aibă:
- baloti de paie comprimati corect pentru a evita spatiile goale care ar putea favoriza proliferarea mucegaiului
- baloti uscati la momentul constructiei, cu o umiditate mai mica de 15%
- întreținere periodică, verificarea integrității tencuielilor exterioare, a bunei funcționări a jgheaburilor și a sistemelor de drenaj și să nu existe infiltrații în pereți sau acoperiș.
În multe țări, în special în Europa și Statele Unite, există case de baloți de paie construite cu peste 100 de ani în urmă care sunt încă în stare bună. De exemplu, unele case din balot de paie din Nebraska, construite la începutul secolului al XX-lea, sunt încă folosite ca locuințe.
Tehnicile moderne (cum ar fi tencuieli mai avansate, design rezistent la umezeală și materiale de calitate) au îmbunătățit și mai mult durabilitatea caselor de paie în comparație cu clădirile istorice.
Comparația durabilității caselor din paie în comparație cu casele din lemn și zidărie
Durabilitatea caselor din paie în comparație cu alte tipuri de construcție:
Tip de casa | Durată | Condiții |
---|---|---|
Case de paie | Aproximativ 100 de ani | Baloți bine comprimați și uscati, protejați de agenții atmosferici, cu întreținere bună |
Case din lemn | Aproximativ 100 de ani | Ferit de agentii atmosferici, cu buna intretinere |
Case de zidărie | Cu mult peste 100 de ani | Cu o întreținere bună |
Reguli și regulamente pentru construirea unei case cu balot de paie
Reglementările sau autorizațiile necesare pentru construcția și autoconstrucția caselor cu balot de paie pot varia în funcție de regiune, dar singura tehnică autorizată în Italia este portanta , adică un cadru de lemn ca structură portantă care poate avea apoi o umplere interioară și externă de baloturi de paie.
Case de paie de bricolaj
Aceste tipuri de locuinte pot fi construite dupa depunerea unui proiect anume semnat de un profesionist calificat. După ce ați obținut autorizația de construire de la biroul tehnic al municipiului de care aparțineți, puteți continua.
Este evident necesar să se respecte criteriile specifice de construcție necesare acestui tip de clădire. Casele de acest tip sunt potrivite pentru auto-construcție.
O parte a casei poate fi de fapt construită independent. Realizarea pereților din baloti de paie este destul de simplă. Acest lucru vă permite, de asemenea, să reduceți semnificativ costurile de construcție.
Pentru a vă împinge să creați și alte părți ale casei cu bricolaj, este important, totuși, să fiți pregătit corespunzător. Numai astfel pot fi evitate riscurile viitoare.
Proiectarea și construcția bună a clădirii, împreună cu întreținerea adecvată, sunt esențiale pentru a beneficia de toate avantajele. Daca esti neexperimentat si neinstruit, este de preferat sa te bazezi pe indrumarea unui tehnician specializat.
Caracteristicile paielor ca material de construcție
Paiele cu care se pot construi aceste case joase si mici este un material complet natural. De asemenea, este complet eco-sustenabil, deoarece nu necesită cheltuieli mari de energie și este regenerat anual. În plus, nu eliberează poluanți în mediu.
În plus, este foarte ușor de găsit și poate rezista la temperaturi foarte ridicate timp de câteva ore. Excelent izolator și absorbant fonic , nu provoacă alergii sau febra fânului.
Fara paraziti, odata tencuita devine inaccesibil chiar si pentru rozatoare.
Rezumatul avantajelor și dezavantajelor unei case de paie
Avantajele unei case de paie :
-
- Excelenta izolare termica si fonica
- Materiale ieftine și ușor disponibile
- Durabilitatea mediului (reducerea amprentei ecologice)
Dezavantajele unei case de paie :
-
- Nevoia de protecție împotriva umezelii
- Nu întotdeauna potrivit pentru orice climat sau context urban
- Dificultate în găsirea experților pentru construcții
Caracteristici | VALORI |
---|---|
Densitate | 80-120 kg/m³ |
Dimensiunea unui balot de paie | latime 37-47 cm si lungime 80-120 cm |
Unitate | < 20% |
Rezistenta termica | R = >7 m².K/W |
Care sunt aspectele negative ale unei case de paie
Construcția acestui tip de clădiri este complet sigură și economică. Prezinta si cateva beneficii legate de tipul de material folosit.
Pentru ca aceste beneficii să fie concrete, este necesar să se asigure o întreținere corectă. În caz contrar, există riscul de a compromite semnificativ etanșeitatea și rezistența clădirii.
Totusi, printre dezavantajele acestui tip de casa trebuie sa includem si difuzia dificila. De fapt, rămâne apanajul unor contexte mai puțin dens populate și este greu de prezis ca o realitate răspândită în orașele noastre.
În ciuda costurilor mici și a tentației de a te construi singur, poate fi dificil să găsești terenuri de construcție.
Deși au numeroase beneficii, aceste construcții au și dezavantaje inevitabile.
Construcția acestui tip de locuințe este slab adaptată contextului orașului. De fapt, acestea sunt clădiri joase, cu o structură destul de simplă pentru a evita anumite riscuri. Dezvoltarea verticală tipică mediilor urbane este astfel greu de conciliat cu construcția de clădiri din paie.
Construcția acestui tip de locuințe, deși sigură, economică și ecologică, rămâne mai restrânsă la mediile rurale și mai puțin dens populate.
Pentru a beneficia de aceste avantaje ale caselor din paie este indicat să se asigure proiectarea și construcția scrupuloasă a clădirii. Dacă nu aveți abilitățile necesare, atunci este mai bine să nu încercați să vă autoconstruiți.
În cele din urmă, avantajele caselor din paie sunt următoarele:
- Umiditate: paiele sunt sensibile la umiditate, de aceea este esențial să le protejați corespunzător cu tencuieli și straturi impermeabile.
- Paraziți: este important să tratați paiele cu produse naturale pentru a preveni infestarea cu insecte și rozătoare
- Forță de muncă specializată: construcția necesită abilități specifice și o bună cunoaștere a tehnicilor de construcție
- Autorizații de construire: în unele zone, obținerea autorizațiilor de construire pentru o casă cu acoperiș de paie poate fi mai complexă decât construcția tradițională
Casele din paie sunt rezistente la foc?
Pot fi rezistente la foc, atâta timp cât sunt construite corect. Acest aspect poate părea contraintuitiv, dar balotii de paie folosiți în construcții ecologice au caracteristici care îi fac mai siguri decât vă imaginați.
Baloții de paie folosiți în construcții sunt comprimați și conțin puțin oxigen, care este esențial pentru alimentarea unui foc. Lipsa aerului din interior reduce semnificativ inflamabilitatea acestora. Baloții presați tind să se carbonizeze la suprafață fără a răspândi focul în interiorul lor.
În plus, pereții din stuf sunt întotdeauna acoperiți cu tencuieli din materiale naturale, cum ar fi tencuiala de argilă, var sau ciment, care îi protejează ca o barieră ignifugă. Tencuielile pot rezista la foc pentru o perioadă prelungită, asigurând o protecție suplimentară.
Ele pot trece astfel testele de rezistență la foc cerute de reglementările de construcție. De exemplu, în multe țări, s-a dovedit că casele acoperite cu paie acoperite cu tencuială rezistă la foc timp de peste 90 de minute, respectând standardele de siguranță (REI90).
Studiile efectuate în diferite părți ale lumii (de exemplu în Australia, Statele Unite și Germania) au arătat că pereții tencuiți în baloturi de paie sunt foarte rezistenți la foc. Un test efectuat în Statele Unite de către Universitatea din Nevada a arătat că un perete tencuit cu balot de paie a rezistat la un foc intens timp de peste 2 ore înainte ca focul să pătrundă.
Pentru a garanta siguranța maximă la foc, este deci important să folosiți materiale de calitate, bine comprimate și uscate pentru a evita prezența aerului și a reduce riscul de ardere și pentru a aplica tencuieli adecvate.
Casele din paie sunt potrivite pentru climatele umede?
Atâta timp cât sunt proiectate și construite corect, pot fi construite chiar și în climate umede. Cheia este să protejați balotii de paie de umiditate, atât la interior, cât și la exterior.
Paiele sunt un material organic, care poate mucegai sau deteriora dacă este expus la apă sau umiditate pentru o perioadă lungă de timp. Iar climatele umede, cu ploi frecvente sau procente mari de umiditate în aer, ar putea părea să prezinte un risc pentru durabilitatea și sănătatea pereților de paie.
Cu toate acestea, casele cu acoperiș de paie pot fi protejate de umezeală cu un acoperiș cu jgheaburi mari, care împiedică curgerea apei de ploaie pe pereți.
Pereții trebuie ridicați de la sol pentru a preveni absorbția umidității din sol, doar construiți o bază din materiale rezistente la apă, precum betonul sau lemnul tratat.
În plus, pereții balotați trebuie acoperiți cu tencuieli naturale respirabile, precum var sau argilă, care să permită trecerea vaporilor de apă (evitând condensul) și să protejeze împotriva apei lichide.
Protecția adecvată împotriva umidității interioare ajută și la viața casei.
Este necesară o bună ventilație pentru a preveni acumularea de umiditate în interiorul locuinței. Pot fi instalate sisteme de ventilație naturală sau mecanică pentru a menține un mediu uscat.
În climatele deosebit de umede, pot fi adăugate bariere de vapori respirabile pentru a reduce riscul acumulării de umezeală în interiorul pereților.
Mai mult, utilizarea materialelor cu proprietăți higroscopice, precum argila și varul, pentru tencuieli permite, de asemenea, absorbția și eliberarea naturală a umidității, ajutând la menținerea unui mediu intern confortabil.
În sprijinul acestei teze raportăm că unele case din stuf sunt folosite cu succes în zone din Regatul Unit, Germania și Austria, caracterizate prin precipitații frecvente și umiditate ridicată și temperaturi reci iarna. În special, multe proiecte au arătat că, cu un design bun, pot rezista fără probleme la climatele umede.