Între averse și înghețurile de dimineață apar momente frumoase de soare. Acest lucru este suficient pentru a ne face să ne dorim să vedem din nou grădina în floare. Flori anuale, flori perene, în seră, în interior sau în pământ; urmați sfaturile noastre pentru tufe și paturi de flori înflorite.
Semănat în pământ deschis
În această perioadă a anului în care nopțile și uneori zilele sunt încă răcoroase, semănatul în sol deschis este posibil doar dacă așteptați până în a doua jumătate a lunii. Plantele care nu se tem de frig au capacitatea de a-și încetini creșterea atunci când temperaturile scad și de a reporni cu cea mai mică rază de soare. Priviți doar peisajul rural pentru a vedea ce plante înfloresc începând din mai, dacă nu aprilie: maci, flori de colț, clopoței, margarete, plămâni etc.
Veți găsi semințe amestecate pentru a forma o pajiște cu flori pe care trebuie doar să o împrăștiați primăvara pentru a avea un mozaic de flori în diverse culori de efect frumos În plus, aceste amestecuri atrag numeroase insecte, fluturi și albine. În aceste amestecuri, pe lângă speciile deja menționate, mai găsești coreopis, recolta crizanteme, getchaion, celebrul anual…
De asemenea, merită încercat luna aceasta sămânța de centaury, delphinium, nigella damascena cu frumoasele sale nuanțe de albastru care se reînsămânță spontan, mazărea dulce care poate fi pusă la semiumbră, borja cu florile sale frumoase de un albastru intens și care este și comestibilă.
Semănați în seră sau în interior
În timp ce semănatul în sol deschis este limitat în această lună, pe de altă parte, multe flori anuale pot fi semănate la căldură pentru a profita de înflorire uneori încă de mai devreme. Alegerea este vastă: nasturtium, cosmos, zinnia, roz țep, mazăre dulce, petunia, antirrhinum, malope, lobelia, impatiens, amarant, gaillardia, adonis anual, ageratum, margarete etc.
Plantații
De la începutul lunii, aranjați flori anuale sau perene în ghivece: margarete, panseluțe, primule etc.
Flori perene
Plantele perene sunt plante care rămân pe loc și înfloresc câțiva ani la rând datorită stocului lor perene.
Semănat în interior
Deși însămânțarea plantelor perene nu este deosebit de dificilă, este rar folosită pentru acest tip de plantă. Pe de altă parte, martie nu este cea mai bună lună pentru această operațiune ; Este mai bine să așteptați zile mai bune, deoarece înflorirea lor nu va veni, în cele mai multe cazuri, înainte de anul următor.
Totuși, pentru a avea înflorire vara, semănați în februarie-martie într-o mini seră sau sub adăpost, rozul mic (Dianthus deltoides), inul albastru, euforia de mlaștină, macul albastru (Meconopsis grandis), calota alpină etc.
Plantații
Plantele perene sunt aproape întotdeauna oferite în ghivece, ceea ce le face mai ușor de plantat. Deci, teoretic, este posibil să le plantați pe tot parcursul anului, cu excepția perioadelor de îngheț.
Spre sfarsitul lunii, poti aranja primele flori perene: hollyhock, bergenia, lupini, nalba, scabious in tufisuri. Plantați fucsia, hosta, periwinkle și foxglove la umbră parțială. Puneți mămălițele în grupuri dense într-un tufiș sau la marginea unui gard viu. În stâncă el plantează aubriete, alyssum și sedi. Împărțiți bulgări de flori perene : delphiniums, coreopsis perene și replantați-le în altă locație.
Primăvara se plantează bulbi de flori de vară. Pentru a obține o înflorire eșalonată (pentru realizarea buchetelor de exemplu), eșalonați perioadele de plantare. Astfel poti incepe sa plantezi in martie la caldura si apoi sa continui afara. De regulă, un bulb trebuie să fie plantat la o adâncime de 2 până la 3 ori înălțimea sa, măsurată de la vârful bulbului până la suprafața solului. Cu toate acestea, unele necesită îngropare mai adâncă, cum ar fi crinii și agapanthus (până la 30 cm).
În pământ deschis
La sfârșitul lunii, puteți planta gladiole, crini și crocosmii. Așteptați până în aprilie sau mai pentru a planta bulbii în pământ deschis . Toate solurile sunt potrivite pentru cultivarea lor, cu condiția să fie filtrante. Dacă solul este prea argilos (risc de deteriorare a bulbului), adăugați puțin nisip.
Faceți o gaură cu un transplantator de becuri sau pur și simplu cu o cazma, și nu cu o jardinieră ascuțită, pentru a evita să lăsați un gol sub bec. Nu folosiți gunoi de grajd, ci un îngrășământ special pentru bulbi.
În speranța că îi vei vedea înflorind în primăvara următoare, plantează bulbii de flori în ghivece într-un colț al grădinii: zambile, narcise, crocus etc.
Multe flori bulboase de vară pot fi semănate sub o seră sau cadru: begonii, canne, polianthes, dalii, frezii, ranunculus, arii, anemone, alliums, agapanthus…
Dacă plantezi în ghivece, orice recipient va funcționa atâta timp cât este suficient de adânc pentru a găzdui bulbii.
Balcoane și grădinar
Vrei flori pe balcon începând din martie? Compuneți grădiniere cu flori rustice care înfloresc înainte de sosirea primăverii: margarete, violete și panseluțe, thlaspi etc.
Multe soiuri de flori, inclusiv cele bulboase, pot fi cultivate în jardiniere sau în alte recipiente. Umpleți-le cu un amestec de 1/3 pământ de ghiveci, 1/3 pământ de grădină și 1/3 nisip .
La sfarsitul lunii puteti incepe repotatul fuchsias, muscate, plantarea sau transplantarea nasturtiilor, petuniilor. Acoperiți pereții sau gardurile cu plante cățărătoare : clematis, caprifoi, iederă etc.