Iată ghidul nostru despre cum să îngrijim cel mai bine plantele suculente. Suculentele sunt de fapt soluția perfectă pentru cei care nu au degetul mare verde, dar nu vor să renunțe la frumusețea plantelor și florilor. Au puține nevoi și este practic imposibil să-i omoare. În ciuda acestui fapt, cactusii necesită un minim de întreținere. Iată sfaturile noastre prețioase.

Cum să ai grijă de suculente la maxim: îngrijire și întreținere
Mai jos vom vedea tot ce trebuie să știți pentru a avea grijă de aceste plante în cel mai bun mod posibil.
- Poziție însorită. Iubesc lumina și trebuie expuși la lumina soarelui cel puțin 6 ore pe zi. De asemenea, tolerează bine lumina directă; din acest motiv, acestea ar trebui amplasate in toate acele parti ale casei unde, de obicei, alte plante nu trebuie amplasate: balcoane orientate spre sud si ferestre, chiar si fara perdele, intotdeauna orientate spre sud. Pentru a asigura o radiație solară uniformă și o creștere omogenă, este indicat să rotiți ghiveciul în mod regulat, în fiecare zi sau de cel puțin 1-2 ori pe săptămână. Vara, mai ales în orele centrale ale zilei, care sunt cele mai calde, cel mai bine este să mutați suculentele într-o zonă umbrită sau mai puțin însorită pentru că soarele puternic ar putea arde frunzele.
- Temperatură. În general, avem tendința de a crede că suculentele iubesc căldura. În realitate, există numeroase varietăți, care provin din diferite părți ale lumii. Unele soiuri tolerează foarte bine temperaturile de peste 50°, în timp ce altele pot rezista și la frig intens. În mod ideal, atunci când cumpărați, ar trebui să solicitați vânzătorului informații specifice despre tipul de plantă pe care l-ați ales. În orice caz, conform regulii generale, suculentele iubesc climatele calde și blânde și pot trăi practic la orice temperatură, într-un interval care merge de la 5° la 30°.
- Repotarea. Odată ajuns acasă, după achiziționarea lor, suculentele trebuie transplantate imediat într-un ghiveci nou, diferit de cel vândut de florărie sau grădinarie. După aceea, replantarea suculentelor ar trebui făcută, în medie, o dată la 2 ani. La replantare, procedați cu prudență deoarece rădăcinile suculentelor sunt destul de delicate.
- Alegerea vazei. Ar trebui să fie plasate într-un ghiveci cu găuri de drenaj în partea de jos, deoarece acestor plante nu le place să trăiască în solul îmbibat cu apă. În ceea ce privește dimensiunea recipientului, cel mai bine este să alegeți ghivece joase și largi. În general, suculentele au rădăcini nu foarte voluminoase, în plus, un ghiveci prea adânc poate încuraja formarea umidității, marele inamic al acestui tip de plante. Ghivecele ideale pentru suculente sunt din teracotă.
- Tipul de sol. Obisnuite sa traiasca in natura in soluri aride si nisipoase, plantele suculente trebuie cultivate in sol poros si nisipos, usor si aerisit si, mai ales, bine drenat, astfel incat sa se evite stagnarea apei si raspandirea in consecinta a ciupercilor si bacteriilor. Alternativ, puteți crea singur solul perfect amestecând pământ universal pentru ghivece cu nisip și material de drenaj, cum ar fi perlitul.
- Îngrășământ . În general, suculentele nu au nevoie de mult îngrășământ. Poate fi suficient să le hrăniți în perioada primăvară/vară. În orice caz, cel mai bine este să nu exagerați cu cantitățile de îngrășământ. Pentru a fi în siguranță, vă sugerăm să utilizați jumătate din dozele de produs indicate de producător.
- Apă Se știe că au nevoie de puțină apă. De fapt, sunt capabili să supraviețuiască chiar și în perioade lungi de secetă și secetă, datorită rezervelor de apă stocate în interiorul frunzelor cărnoase. În orice caz, suculentele trebuie udate numai când este foarte cald, deci de la mijlocul primăverii până la sfârșitul verii. Trebuie să aveți grijă să udați doar solul și nu frunzele, altfel există riscul ca planta să putrezească. Pentru irigare, este mai bine să preferați apa de ploaie sau apa distilată decât apa de la robinet, care este de obicei plină de calcar. În ceea ce privește cantitatea de apă de oferit suculentelor, în general, este mai bine să rămâneți crunt decât să exagerați. Un clopoțel de avertizare că exagerați cu apă este dat de frunze, care devin moi și translucide. În acest caz, suspendați udarea până când planta își revine la aspectul obișnuit.

Cum să ai cea mai bună grijă de suculente
Să continuăm cu alte indicații utile privind îngrijirea lor.
- Curatenie. Ca și în cazul oricărei piese de mobilier și accesorii de mobilier, praful și murdăria se depune pe plante. Din acest motiv, plantele trebuie și ele curățate. Periodic, este o idee bună să curățați frunzele și spinii folosind o perie cu peri moi.
- Tunderea. Îndepărtați florile ofilite și frunzele moarte sau deteriorate folosind o pereche de foarfece foarte ascuțite și dezinfectate. Faceți tăieturi curate și precise. După tăiere, așteptați ca rănile să se vindece înainte de a continua cu udarea. În cazurile menționate, tăierea este foarte importantă pentru a preveni ca paraziții de putregai să afecteze alte părți ale plantei.
- Insecte. Observați periodic planta pentru a elimina cu promptitudine muscurile, insectele solzoase sau alți paraziți, adesea atrași de solul prea umed și nu bine drenat. Pentru a ține departe aceste insecte, este util să pulverizați pământul cu alcool izopropilic 70% pentru a ucide ouăle și larvele, evitând astfel o infestare.
Cum să îngrijești cel mai bine plantele suculente iarna
Iarna este cel mai bine să le țineți la adăpost în interior. Ideal ar fi să le așezi într-o zonă răcoroasă, luminoasă. Totuși, dacă acest lucru nu este posibil, suculentele pot rămâne afară, dar protejate adecvat cu o cearșaf care le ferește de apă și de vremea rea tipică sezonului rece.
Ei iubesc lumina. Întrucât orele de zi sunt limitate iarna, poate fi util să folosiți o lampă artificială amplasată la o distanță adecvată de plante, pentru un timp de iluminare care poate fi reglat în funcție de nevoile tipului de plantă.
Toamna și iarna, udarea trebuie suspendată complet.
Sfaturi pentru a avea cea mai bună îngrijire a suculentelor

Aceste plante se pot arde de soare . Dacă vara sunt ținute afară, cel mai bine este să le obișnuiești treptat cu expunerea la soare.
Acasă, dacă este ținut lângă fereastră, este important să păstrați o distanță minimă între plantă și sticlă, pentru a evita arsurile cauzate de refracția sticlei.
Preferă climatele uscate și aride . Prin urmare, evitați plasarea lor în medii umede, precum băi și bucătării. De asemenea, evitați pulverizarea cu o sticlă de pulverizare. De fapt, amintiți-vă că pentru a le uda, trebuie doar solul umed.
Îngrijirea suculentelor în funcție de poziționarea lor
După ce am dat sfaturi generale despre cum să le îngrijim cel mai bine, să ne uităm la câteva măsuri de precauție pe care trebuie să le adoptăm în funcție de locația suculentelor.
Cum să îngrijești suculentele în interior
- Așezați-le lângă o fereastră sau fereastră, astfel încât să primească lumina soarelui câteva ore pe zi.
- Protejați ferestrele și ferestrele franceze cu perdele pentru a bloca lumina directă a soarelui care ar putea arde planta.
- Prăfuiți-le periodic , îndepărtând orice murdărie care se depune pe ele folosind o perie moale. Pe lângă faptul că sunt inestetice, murdăria și praful pot împiedica planta să fotosintezeze corect.
Cum să îngrijești cel mai bine plantele suculente în aer liber
Sfaturile noastre pentru a avea suculente de top chiar și în grădină sau pe balcon sunt puține. În realitate, este foarte important să alegeți un exemplar care este potrivit pentru a trăi la cele mai reci temperaturi.
De fapt, trăiesc fără probleme afară în zone în care temperaturile rămân mereu peste 10°, dar trebuie amplasate într-o zonă a grădinii sau a terasei bine expusă la lumina soarelui.
În plus, acestea trebuie protejate de ploaie și vreme rea cu o husă.