Deși este un element cheie al activităților noastre culinare, întreținerea chiuvetei este adesea retrogradată pe plan secund. Acest lucru este greșit! Pentru că este locul care probabil acumulează cea mai mare murdărie, reziduuri alimentare și bacterii de tot felul. Și, nu vă înșelați, pentru a reda o igienă impecabilă, o simplă ștergere cu burete este departe de a fi suficientă. Deci, cum vă curățați eficient chiuveta?
- Organizează-ți chiuveta
O minte limpede începe cu un spațiu liber! Aceasta este o maximă care se aplică perfect chiuvetei de bucătărie. Deoarece este adesea aglomerat cu vase murdare sau ustensile mici, este un teren propice pentru microbi și bacterii. „Păstrarea unei chiuvete ordonate nu numai că o face mai ușor de curățat, dar și previne răspândirea germenilor”, subliniază Alexandre Cressiot. Sfatul lui? Investește în accesorii practice, cum ar fi scânduri de scurgere sau rafturi multifuncționale, pentru a elibera spațiu și a simplifica întreținerea zilnică.
- Curatenia zilnica nu trebuie neglijata
Acest lucru este evident, dar amintiți-vă că curățarea chiuvetei în fiecare zi este o regulă de aur care nu trebuie neglijată. Nu este nevoie de echipamente complicate: puțin lichid de spălat vase și apă călduță sunt suficiente pentru a restabili curățenia. „ O simplă ștergere zilnică cu un burete moale ajută la limitarea acumulării de murdărie”, confirmă expertul nostru în curățare. Insa, este de la sine inteles ca cu cat intretinerea chiuvetei este mai regulata, cu atat vei fi mai putin obligat sa apelezi la produse agresive dupa aceea. Prin urmare, este mai bine să previi decât să vindeci!
- Obiecte metalice:
Bucătăria ta are chiuvetă din oțel inoxidabil? Și pe bună dreptate, pe lângă faptul că este modern și rezistent, este durabil și ușor de întreținut. Cu toate acestea, rămâne delicat și predispus la zgârieturi. De exemplu, este recomandat să nu lăsați prea mult timp tacâmurile metalice acolo, deoarece riscă să le deterioreze pe termen lung. După cum ne explică specialistul: „Obiectele metalice pe oțel inoxidabil sunt cel mai bun mod de a zgâria chiuveta!”. Cum să te protejezi de ea? Nu uitați să vă lăsați ustensilele întinse în chiuvetă. Evitați să le manipulați prea mult, clătiți-le rapid și uscați-le bine. În acest fel, păstrezi strălucirea chiuvetei tale și îi vei scuti de tot felul de urme inestetice.
- Bicarbonat și săpun lichid
Fanii metodelor naturale nu vor fi surprinși. Este clar că bicarbonatul de sodiu rămâne un aliat esențial pentru curățarea chiuvetei. Tehnica este foarte simplă: pur și simplu combinați-l cu puțină apă pentru a obține o pastă groasă, capabilă să vă purifice rapid chiuveta din oțel inoxidabil. „Aceasta este o soluție simplă, dar deosebit de eficientă pentru îndepărtarea murdăriei încrustate”, confirmă expertul. În ceea ce privește alte materiale, precum rășina sau porțelanul, este mai bine să folosiți lichid de spălat vase care să respecte suprafața eliminând impuritățile. În cele din urmă, după spălare, tot ce trebuie să faci este să clătiți și să uscați chiuveta, astfel încât să fie impecabil.
- Lustruiți-vă chiuveta pentru o strălucire de durată
Vrei ca chiuveta ta să strălucească ca în prima zi ? În acest caz, există un ingredient care vă va satisface așteptările: uleiul de măsline. Da, ai citit corect. „Aplică câteva picături de ulei pe o cârpă moale și freacă ușor chiuveta cu mișcări circulare”, recomandă Alexandre. Nu numai că îi vei reda strălucirea anterioară, dar, ca bonus, vei forma o barieră de protecție subțire împotriva petelor de apă și a amprentelor digitale. Așa că pariază pe uleiul de măsline, este micul plus care face toată diferența!
Pe scurt, îngrijirea chiuvetei tale nu este doar o chestiune de igienă. Este, de asemenea, și mai presus de toate, cea mai bună modalitate de a-și prelungi durata de viață. Este încă elementul central al bucătăriei tale, merită toată atenția ta, nu? După cum spune atât de bine Alexandre Cressiot: „O chiuvetă bine întreținută este o bucătărie care emană curățenie și organizare.” Deci, apucă-ți bureții!