Oricine are experiență sau pur și simplu a abordat lumea grădinăritului, printre numeroșii termeni specifici din sector, cu siguranță va fi auzit și de turbă. Turba este un material foarte util folosit in cultivare, de obicei este amestecata cu solul pentru a favoriza dezvoltarea si cresterea pomilor, culturilor de legume si plantelor ornamentale. Să vedem în detaliu caracteristicile sale și cum se folosește turba în grădină sau grădina de legume.
Ce este turba și pentru ce se foloseste in gradina?
Turba este rezultatul acumulării în faza de descompunere a resturilor de origine preponderent vegetală în medii mlăștinoase, care se numesc turbărești. Se formează în lipsa oxigenului, procesul său de transformare are loc pe parcursul a mii de ani și reprezintă stadiul inițial al formării cărbunelui.
Acesta este un plus important pentru majoritatea plantelor, deoarece este capabil să rețină umiditatea, pe care apoi o eliberează în rădăcini după cum este necesar. Amestecat cu pământ universal, este folosit pentru plantarea plantelor. Amestecat cu nisip este folosit pentru germinarea semințelor. Are o putere mare de fertilizare, este folosit pentru reglarea pH-ului solului, este foarte usor si este capabil sa retina nutrientii astfel incat sa nu se disperseze in sol si deci sa se piarda in timpul irigarii.
Turba reprezintă în prezent aproximativ 3% din terenul răsărit, printre zonele cele mai bogate în mlaștini ne amintim de Islanda, Rusia, Finlanda, Scoția, Polonia și America de Nord.
Este un material cu diverse întrebuințări. Pe lângă grădinărit, turba este utilizată:
- ca combustibil fosil. Folosita in trecut pentru producerea energiei electrice, turba poate fi folosita in prezent, in unele zone rurale cu putini copaci, pentru gatit si incalzire locuinte.
- pentru tratamente cosmetice. Turba conține niște acizi care pot fi absorbiți și de piele și care accelerează metabolismul.
- in domeniul alimentar. Turba este folosită în unele procese de afumare, uscare și învechire, de exemplu somonul și whisky-ul.
- în acvarii cu pești tropicali. Turba blondă , granulată sau în panouri , este de obicei adăugată pe fundul mării pentru a colora apa. In acest fel va ajunge la nuantele tipice raurilor tropicale, va ajuta si la mentinerea pH-ului apei in timp si la evitarea formarii algelor.
- în metalurgie. În trecut, turba era folosită în procesul de fabricare a armelor, cum ar fi săbiile și armurile.
Din păcate, turba, ca și cărbunele, nu este o resursă regenerabilă și durabilă. Procesul său de formare este extrem de lent, durează după cum am văzut câteva mii de ani. Extracția sa și epuizarea în consecință a zăcămintelor sale, mlaștinile de turbă, pot provoca așadar un impact semnificativ asupra mediului. Pentru cei care doresc alternative durabile la turba ne amintim de compost, ușor de obținut (chiar și independent) din deșeurile organice, cum ar fi alimentele și vegetația.
Ce turbă să folosești
Există diferite tipuri de turbă, care este în general clasificată în funcție de culoare, consistență și grad de maturare. Cea mai utilizată subdiviziune este următoarea:
- Turba usoara, clasa H1 – H3: este cea mai tanara turba, in termen de 3000 de ani de la descompunere.
- Turba blonda, clasa H2 – H4: este turba primelor stadii de descompunere, veche intre 3000 si 4000 de ani, este foarte acid, pH-ul sau este de obicei intre 3 si 4. Folosita pe scara larga in gradinarit, datorita drenajului ridicat. capacitate Este perfect pentru plantele în ghiveci.
- Turba bruna, clasa H3 – H6: descompunerea ei poate dura pana la 5000 de ani, are o rata de descompunere medie/ridica, se gaseste mai adanc.
- Turba neagra, clasa H7 – H10: este cea mai profunda si cea mai matura turba, descompunerea ei dureaza pana la 12.000 de ani. pH-ul său este foarte ridicat, în general între 7,5 și 8, și este bogat în particule organice și minerale.
Câtă turbă să folosiți pe litru de sol? De obicei se folosește aproximativ un litru și jumătate pentru fiecare metru pătrat de sol. Este un material în general sărac în nutrienți, compoziția sa include cantități minime de azot și fosfor. Din acest motiv, este adesea folosit în combinație cu nutrienți suplimentari, calibrați în funcție de varietatea și nevoile plantei.
Cum se folosește turba în grădină
Turba a fost întotdeauna folosită în grădinărit și agricultură ca substanță capabilă să îmbunătățească caracteristicile solului. Bogat in substante organice, acizi si nutrienti pentru sol, este util pentru imbunatatirea aerarii solului, lejeritatea si moliciunea sa ajuta la procesul de inradacinare si cresterea plantelor si culturilor. Este disponibil pe piata:
- în diverse formate: în pungi, singuri sau în amestec cu alte elemente din compușii solului , granulare, sub formă de ghivece sau discuri din fibre de turbă etc.
- cu structură chimică diferită: turbă cu pH acid pentru plante acidofile; turbă mixtă neutralizată pentru toate plantele; Turbă de sphagnum acidă blondă cu pH foarte scăzut, potrivită plantelor carnivore.
Rolul clasic al turbei in gradinarit este acela de ameliorator de sol: in amestec cu alte materiale (de obicei pamant argilos, pamant generic, perlit sau altele) se foloseste la pregatirea solului pentru a fi folosit in paturi de flori si ghivece. În cazul transplantării și repotării, cu adaos de îngrășăminte minerale, ajută plantele să se recupereze și să crească mai repede.
Inainte de a o folosi si de a o amesteca cu alte componente, turba trebuie umezita: in acest fel isi va creste volumul, marind capacitatea de absorbtie a solului si drenajul apei, favorizand cresterea sanatoasa a plantelor si radacinilor. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu majoritatea materialelor organice, atunci când turba este umedă nu se compactează, ci rămâne elastică mult timp.
După cum am văzut, turba are un pH acid, mai ales cele mai ușoare și mai recente. Din acest motiv este deosebit de potrivit pentru cultivarea așa-numitelor plante acidofile: magnolii, azalee, hortensii, gardenii, rododendroni, camelii etc. Aceste plante cu flori spectaculoase si colorate beneficiaza foarte mult de cultivarea cu muschi de turba , care scade pH-ul solului si favorizeaza cresterea acestora.
Când să folosiți turbă în grădină
Turba închisă, maro sau neagră este, în general, cea mai utilizată pentru cultivarea legumelor și a grădinii. Datorită capacității sale mari de absorbție, combinația corectă a turbei în sol îi permite să rețină apa de irigare, menținând-o aerată și evitând crearea stagnărilor care dăunează rădăcinilor. În schimb, în amestec cu humus și alte substanțe organice, turba este folosită pentru fertilizarea solului primăvara sau toamna, de fapt îmbunătățește compoziția solului și mărește nutrienții pe care planta este capabilă să le preia pentru dezvoltarea sa corectă. Pentru semănat plantele, turba se amestecă de obicei cu nisip până se obține un amestec ușor și foarte drenant, perfect pentru germinare.
Încă în grădina de legume, turba este folosită și pentru cultivarea în seră. Capacitatea sa de a absorbi și reține umiditatea este și mai importantă în acest caz: este un antiseptic și, de asemenea, ajută la menținerea temperaturii ideale a solului în interiorul serei.
În cultivarea legumelor se folosesc pe scară largă discurile, paturile de semințe și ghivecele de turbă presată. Cum să folosești ghivece de turbă în grădină? Turba presată este bogată în oligoelemente, motiv pentru care este capabilă să ajute la creșterea semințelor și a răsadurilor. Odată ce mugurii au prins rădăcini, ghiveciul de turbă poate fi plantat direct în pământ. Chiar și în format disc, turba menține o capacitate mare de reținere a apei și porozitate, favorizând înrădăcinarea rapidă, cu rădăcini puternice și rezistente și, în consecință, creșterea vegetativă rapidă a plantelor. Indiferent de formatul pe care îl alegeți, indiferent dacă este amestecat cu pământ sau în formate presate, atunci când folosiți turbă în grădină, cel mai bine este să mențineți constantă irigarea. Cantitatea adecvată de apă va oferi rădăcinilor plantelor nutrienții și oxigenul necesar pentru o creștere sănătoasă a plantelor.