Mediul din baie este încontinuu afectat de abur și umiditate. Și, dacă această cameră nu are întreținere regulată, nu ar trebui să fim surprinși dacă mucegaiul se instalează acolo în mod insidios. Vedeți aceste semne negre încrustate pe garniturile de silicon? Nu sunt doar inestetice. Prezența acestor ciuperci este dăunătoare, deoarece poate altera atât elementele din baia ta, dar și calitatea aerului în sine. Ca să nu mai vorbim de acel miros insuportabil de mucegai!
Cum să scapi de el rapid fără a folosi produse agresive? Iată câteva sfaturi simple de la bunici pentru a îndepărta mucegaiul din silicon și pentru a crea un mediu mai sănătos.
De ce apare mucegaiul negru în siliconul de baie?
Mucegaiul negru, mai ales încăpățânat, are obiceiul de a prospera acolo unde umiditatea și căldura sunt omniprezente. În baie, în special, apare adesea în jurul garniturii de silicon ale căzii și dușului, dezvăluind probleme de ventilație sau picurarea apei stagnante. „Aerisirea bună și uscarea rapidă a suprafețelor sunt primele apărări împotriva mucegaiului”, spune Alexandre Cressiot, expert în curățare și igienă.
Cum să îndepărtezi petele negre de mucegai din silicon? 3 sfaturi
Sfat 1 – Oțet alb
Un dezinfectant natural dovedit, oțetul alb este adesea considerat un mare aliat împotriva mucegaiului negru. Și pe bună dreptate, aciditatea sa are puterea de a elimina rapid sporii și de a dezodoriza perfect suprafețele.
Pași de urmat:
- Utilizați o sticlă de pulverizare pentru a prepara o soluție de 50% oțet alb și 50% apă . Agitați bine.
- Apoi, pulverizați acest amestec cu generozitate pe zonele pătate ale siliconului.
- Lăsați să acționeze aproximativ 15 minute pentru a permite oțetului alb să neutralizeze sporii.
- După acest timp, folosiți o perie pentru a curăța suprafața pentru a îndepărta reziduurile de mucegai.
- În cele din urmă, procedați la clătirea cu apă curată și uscați bine garnitura de silicon cu un prosop curat pentru a evita orice umiditate reziduală.
Sfat pro: „ Nu ezitați să repetați această operațiune o dată pe lună pentru ca garniturile din silicon să rămână impecabile, dar și pentru a vă proteja baia de o nouă invazie a mucegaiului ”, recomandă Alexandre Cressiot.
Sfat 2 – Bicarbonat de sodiu
Datorită proprietăților sale de albire și dezodorizare, bicarbonatul de sodiu este și o armă de alegere pentru a combate mucegaiul în profunzime, fără a deteriora siliconul. Această metodă este mai lentă decât cea anterioară, cu siguranță, dar la fel de eficientă!
Pași de urmat:
- Începeți prin a face o pastă netedă amestecând cu grijă bicarbonatul de sodiu cu puțină apă.
- Odată pregătită, aplicați această pastă pe zonele mucegăite și lăsați-o să acționeze aproximativ două ore.
- După acest timp, frecați suprafața folosind un burete moale sau o periuță de dinți veche .
- Și gata, tot ce trebuie să faci este să clătești zona cu apă călduță. Asigurați-vă că vă uscați optim ștergând articulațiile cu mare atenție.
Dacă observați că mucegaiul persistă, nu ezitați să reînnoiți aplicația. Puterea bicarbonatului este că este ușor abraziv, perfect pentru îndepărtarea murdăriei înglobate în goluri.
Sfatul 3 – Sucul de lămâie
Lămâia, cu acidul său citric natural, este un excelent antifungic capabil să dezinfecteze și să redea strălucirea siliconului pătat. Pe lângă eficacitatea sa formidabilă, lasă un miros plăcut de prospețime în baia ta.
Pași de urmat:
- Stoarceți sucul a două lămâi într-un castron și înmuiați un burete sau o cârpă curată.
- Aplică suc de lămâie cu generozitate pe zonele afectate și lasă să acționeze cel puțin 30 de minute pentru a dizolva petele de mucegai.
- După acest timp, utilizați o periuță de dinți sau un burete moale pentru a curăța articulațiile.
- Clătiți cu apă călduță și uscați bine cu o cârpă uscată pentru a evita orice reapariție a mucegaiului.
Bonusul? Pe lângă curățare, lămâia are proprietăți naturale de albire care revigorează strălucirea sigiliilor din silicon.
Prevenire: cum să evitați revenirea mucegaiului?
Evident, ideea este de a evita pe cât posibil o recidivă. De asemenea, pentru a limita potențiala proliferare viitoare, este suficient să implementezi câteva acțiuni simple.
- Aerisiți-vă baia după fiecare duș pentru a reduce impactul umidității.
- Curățați frecvent garniturile de silicon cu o cârpă umezită cu oțet alb.
- Dacă este posibil, instalați un dezumidificator în cameră. În caz contrar, absorbanții naturali de umiditate pot face și ei truc.
- Expertul nostru vă recomandă, de asemenea, să optați pentru plante de interior precum iedera sau palmierii. Pe lângă atingerea lor verde și decorativă, ele ajută la absorbția umidității ambientale și împrospătează camera. O soluție atât eficientă, cât și estetică!
Cu aceste sfaturi naturale și ecologice, puteți elimina cu ușurință mucegaiul negru din baie. În doar câteva minute, igiena și curățenia vor reveni!
bicarbonat + lamaie, face minuni