E drept, toți suntem tentați să punem cât mai multă mâncare în frigider. Nu este acesta cel mai potrivit mediu pentru a le prelungi prospețimea? Ei bine, nu atât de sigur! Într-adevăr, frigiderul tău poate fi contraproductiv, riscând chiar să denatureze gustul anumitor produse. Ce alimente nu suportă frigul? Și unde ar trebui să fie depozitate pentru a-și păstra atât textura, cât și beneficiile nutriționale?
Frigiderul, un prieten fals?
Deși frigiderul tău este un prieten pentru multe alimente, nu este potrivit pentru anumite produse specifice. Cine nu și-a pus niciodată roșiile la frigider , sperând să le păstreze mai mult timp, doar ca să ajungă să aibă o textură moale și făinoasă? Benoît Carcenat, bucătar, insistă asupra acestui lucru: „Refrigerarea nu este întotdeauna cea mai potrivită soluție. Pentru că fiecare aliment are propriile cerințe și, fără avertisment, frigul poate fi dăunător anumitor produse.”
Fructe cărora nu le place frigul
Daca vrei sa profiti din plin de aroma si nutrientii lor, iata o lista cu alimentele care se pastreaza cel mai bine in afara frigiderului.
- Roșii: este tentant să le strecori în compartimentul pentru fructe și legume, dar din cauza temperaturilor scăzute, roșiile își pierd textura suculentă și pot deveni rapid făinoase. În plus, blocarea procesului de coacere le poate modifica cu ușurință gustul. Pentru a evita aceste neplăceri, este mai bine să le ții mereu pe blatul din bucătărie, în aer liber.
- Banane: la contactul cu frigul, pielea lor devine neagră, iar pulpa lor devine moale. Pentru a vă asigura că vă păstrați bananele galbene și aromate, păstrați-le la temperatura camerei și țineți-le departe de alte fructe pentru a preveni coacerea prea rapidă.
- Avocado: la fel de pretențios ca bananele, avocado nu se mai coace odată ce este refrigerat. Rezultat? Ele rămân rigide și fade. Așa că așteptați până se coacă suficient înainte de a le pune la frigider, dacă doriți să le mai păstrați câteva zile.
Aceste produse de bază nu trebuie niciodată refrigerate
- Pâine: mulți oameni încă mai fac greșeala de a-și păstra pâinea la frigider. Cu toate acestea, nu numai că devine uscată și tare, dar își pierde și aroma. „ Dacă vrei să-i prelungești prospețimea, este mai bine să-ți îngheți pâinea! » , recomandă Benoît Carcenat.
- Miere: Este un conservant natural! Este de la sine inteles ca in frigider, la temperatura rece, se poate cristaliza usor si cand se solidifica nu va fi practic de folosit. De aceea, favorizați depozitarea la temperatura camerei sau într-un dulap, departe de orice sursă de căldură.
- Cartofi: știai că frigul le transformă amidonul în zahăr? Și, acest lucru este departe de a fi banal, deoarece cartofii tăi riscă să aibă un gust dulce și o textură granuloasă atunci când sunt gătiți. Deci, care ar fi locul de depozitare cel mai potrivit? Un mediu uscat, ferit de umiditate și lumină.
Sfaturi de conservare puțin cunoscute
- Cafea: dacă nu știai, știi că frigiderul poate altera aroma cafelei! Pentru ce ? „ Boabele de cafea tind să absoarbă mirosurile din frigider ”, explică bucătarul. În schimb, depozitați cafeaua măcinată sau boabele într-un borcan ermetic, ferit de căldură și lumină.
- Usturoiul si ceapa: nu planuiesti sa le tii la frigider, pentru ca pot germina usor, devin moi si isi pierd gustul unic Locul lor este in camara ta! Asigurați-vă că sunt bine aerisite și, mai presus de toate, țineți-i departe de cartofi care pot accelera deteriorarea acestora.
Și pentru niște produse mai neașteptate?
- Sos iute: nu este nevoie să-l ții la rece, se poate păstra perfect în dulap, chiar și după deschidere. Și asta până la trei ani!
- Dovlecel de iarnă: ai reflexul automat de a-i pune la frigider, totuși majoritatea soiurilor se adaptează mai bine cămarei. Vorbim în special despre dovlecei. Le poți păstra întregi în dulap timp de o lună sau mai mult Dar, odată tăiate în felii, trebuie să le păstrezi la rece într-un recipient ermetic, altfel dovleceii tăi se pot usca cu ușurință și își vor pierde aroma unică.
Este esențial să respectați fiecare aliment
Dincolo de convingerile familiei și obiceiurile individuale, trebuie să avem în vedere că fiecare aliment are propriile sale particularități. „ Respectarea condițiilor de depozitare este, așadar, esențială pentru a evita modificarea aromelor acestora ”, conchide Benoît Carcenat. Prin urmare, nu luați în considerare în mod sistematic refrigerarea totul. Fă-ți timp să te gândești și să te întrebi dacă aceste alimente nu ar fi mai bune în altă parte!