În ciuda mustrărilor tale, copiii tăi continuă să-ți joace feste? Vai, da, încă mai găsești uneori aceste celebre bucăți de gumă de mestecat lipite într-un colț al canapelei sau pe bancheta din spate a mașinii tale! Nu trebuie să intrați în panică, îl veți repara cu ușurință cu sfaturile noastre de casă. Explorați acum aceste metode profesionale pentru îndepărtarea petelor fără a deteriora țesăturile și, mai ales, fără stres.
Impactul ascuns al gumei de mestecat: o capcană lipicioasă
Apreciată pentru multiplele sale arome (căpșuni, mentă, pepene verde etc.), guma de mestecat rămâne totuși inamicul textilelor. Și, trebuie să admitem, odată încorporată în fibrele țesăturii, îndepărtarea acesteia devine o provocare majoră. Pentru a scăpa de această corvoadă, unii optează cu ușurință pentru soluția de curățare chimică . Dar, dacă preferați să economisiți bani, câteva sfaturi acasă vă pot ajuta să rezolvați această problemă.
Trucul rece
Aceasta este cu siguranță cea mai simplă și cea mai populară metodă. Știați că frigul ajută guma de mestecat să se întărească ușor? „ Răceala face guma casantă și mai ușor de zgâriat, făcând-o mai ușor de îndepărtat ”, confirmă Alexandre Cressiot, expert în întreținerea tapițeriei.
Iată procedura de urmat:
- Înghețarea gumei: Dacă pata se află pe o pernă mică sau pe alt obiect ușor de mutat, puneți-o într-o pungă de plastic și puneți-o direct la congelator pentru cel puțin 2 ore. Impactul frigului va întări guma de mestecat.
- Răzuire delicată: acum că materialul este solid, puteți răzui suprafața folosind o spatulă sau un cuțit tocit. Acționează foarte delicat pentru a nu deteriora fibrele.
- Curățare finală: Odată ce ați îndepărtat o mare parte a gumei, este timpul să aplicați un agent de îndepărtare a petelor (adecvat pentru țesătură) pentru a îndepărta orice reziduu.
O abordare blândă pentru țesăturile mai delicate
Ai de-a face cu o țesătură deosebit de delicată? Mai bine să luați toate măsurile de precauție pentru a evita deteriorarea acestuia. Expertul nostru recomandă în special evitarea zgârieturilor intense. „ Ar fi mai judicios să repeți operația de mai multe ori, ușor, decât să o forțezi prima dată și să compromiți materialul textil .” Dacă este mătase sau catifea, alegeți următoarea abordare:
- Utilizați un cub de gheață pentru a întări guma sau puneți articolul în congelator.
- Apoi, luați o cârpă moale din microfibră și umeziți-o cu o soluție de oțet alb sau alcool de uz casnic.
- Frecați ușor zona pătată pentru a dizolva treptat guma fără a deteriora materialul.
Opțiunea pentru îndepărtarea petelor
Daca metoda rece nu este concludenta sau daca observi ca pata persista, este momentul sa adopti o solutie mai radicala. Mai bine să apelați la un agent de îndepărtare a petelor puternic, care va fi probabil mai eficient. Mică avertisment: „ Folosește întotdeauna o cantitate mică de produs într-o parte discretă a țesăturii pentru a o testa în prealabil, înainte de a o aplica direct pe zona afectată ”, avertizează Alexandre Cressiot.
Iată pașii de urmat:
- Dacă sunteți mulțumit că produsul este sigur și de încredere, aplicați-l pe pata de guma.
- Folosește o periuță de dinți mică pentru a freca ușor întreaga zonă.
- Se lasa sa actioneze cateva minute, inainte de a se spala ca de obicei (urmand cu atentie instructiunile de material!).
Nu subestima niciodată pasul de prevenire
La urma urmei, nu există nimic ca să luați câteva măsuri preventive pentru a vă salva multe daune. Dacă copiii tăi nu au reflexul de a-și arunca guma de mestecat la gunoi sau dacă tu însuți ai obiceiul să o mesteci frecvent în fața televizorului, mai înțelept ar fi să investești în huse de protecție lavabile pentru a-ți păstra tapițeria. Pe lângă faptul că sunt ușor de curățat, vă vor ajuta să limitați foarte mult petele accidentale.
Fie că optezi pentru trucul natural la rece, o metodă blândă sau orice altă soluție mai sofisticată, petele de gumă de mestecat de pe tapițeria ta nu te vor mai chinui. Datorită acestor tehnici simple și eficiente, vei putea să-l remediezi rapid și cu liniște deplină.
sfaturi bune, multumesc