Calathea sau pur și simplu calathea este numele unei plante veșnic verzi de origine tropicală, care are frunziș bogat a cărui parte superioară prezintă culori strălucitoare care variază de la verde, la galben, la argintiu și alb, în timp ce partea inferioară este roșiatică. Fiind o planta tropicala, necesita un mediu umed si un sol mereu umed, niciodata prea uscat si prea mult timp, dar in acelasi timp nu cu prezenta stagnarii apei. Pe scurt, este o plantă care trebuie să fie mereu cu ochiul și cultivată cu grijă.
Calathea, pe lângă faptul că este o plantă de apartament plăcută , are o particularitate care o face prețioasă: este una dintre acele plante care purifică aerul și ajută la menținerea curat a aerului din jur.
Să învățăm acum cum să avem grijă de calathea, o plantă cam greu de cultivat!
Planta Calathea
Aparține familiei Marantaceae , un gen originar din America de Sud, între Brazilia și Peru. Acesta este motivul pentru care este adesea confundat cu Maranta, care poate părea foarte asemănătoare, dar în realitate nu aparțin aceleiași specii botanice.
- Este o plantă erbacee și rizomatoasă care în natură poate ajunge la o tulpină de peste 1 metru, dar când este cultivată în ghiveci nu depășește 50 cm.
- Frunzele se caracterizează prin culoarea lor: de fapt, partea superioară a frunzei poate avea culori strălucitoare, în timp ce partea inferioară este roșu-violet.
- Florile nu au valoare decorativă și trec neobservate în cultivarea în ghiveci.
Care sunt diferitele specii?
Există 150 de specii diferite aparținând familiei de plante Calathea.
Dintre speciile cunoscute de calathea, toate folosite ca plante ornamentale, trebuie menționate cele mai cunoscute:
- insignis sau Lancifolia care are frunze ondulate de până la 45 cm lungime, de culoare verde, uneori cu pete închise pe o parte și roșu-violet pe partea inferioară.
- lindeniana care are puține frunze de culoare verde închis, cu dungi verde măsliniu pe partea superioară și maro roșcat pe cealaltă parte;
- makoyana este o plantă foarte comună în natură. Frunzele sale sunt de culoare verde deschis pe partea superioară și roșii pe partea inferioară.
- ornata care provine din regiunile Guyana și Columbia. Frunzele sale sunt înguste și au o lungime de până la 20 cm. Partea superioară este verde închis cu dungi de fildeș, partea inferioară este violet-roșu.
- zebrin a are în schimb frunze frumoase partea superioară a frunzelor este catifelată și de culoare verde smarald, partea inferioară este de culoare violet.
După cum spuneam, există multe specii, aproape toate caracterizate printr-un potențial decorativ puternic.

Calathea: cum să o crești
Cultivarea ei este destul de complicată deoarece planta de origine tropicală este obișnuită cu un habitat destul de complex.
Iată un tabel care rezumă bunele practici generale.
Despre | Ce să fac |
---|---|
Poziţie | • Lumină indirectă • Ferit de curenți de aer • Departe de calorifere |
Umiditate | • Pulverizati frunzele cu apa demineralizata • Folositi un umidificator • Farfurie cu argila expandata |
Irigare | • Apă demineralizată la temperatura camerei • Apă când primul cm este uscat • Evitați stagnarea |
Frunze deteriorate | • Tăiați numai părțile complet uscate • Folosiți foarfece curate • Nu îndepărtați frunzele întregi |
Să începem analiza din acest aspect: care este temperatura potrivită pentru a crește calathea și care este habitatul său preferat.
Temperatura și habitatul
Calathea cu siguranta nu este o planta de apartament si nu creste usor in ghiveci, este o planta care necesita un climat tipic tropical cu atmosfera umeda, umiditate intre 50% si 70%, si caldura intensa care nu trebuie sa scada niciodata sub 18 grade.
Prin urmare, necesită îngrijire și atenție constantă în fiecare anotimp al anului:
- vara incercati sa mentineti intotdeauna un nivel bun de umiditate si solul mereu umed, fara a exagera, evitand stagnarea apei a radacinilor
- Iarna, evitați să lăsați caloriferele să usuce prea mult aerul, dar mențineți umiditatea potrivită și nu lăsați niciodată temperatura să scadă sub 18 grade. Solul trebuie întotdeauna monitorizat pentru a se asigura că este umed, întorcându-l la fiecare două zile pentru a-l menține moale.
În plus, Calathea are nevoie de multă lumină, dar întotdeauna filtrată, deoarece lumina directă riscă să usuce frunzele. Preferă umbra, cum ar fi cea a pădurilor tropicale, și mediile umede.
Sol
Pamantul din ghiveci trebuie sa fie bogat si usor. Se recomandă introducerea de piatră ponce pentru a face solul mai drenant.
Alternativ, așezați vasul pe pietricele de lut expandat, astfel încât rădăcinile să nu sufere de stagnarea apei.
Când se udă Calathea
Este o plantă care trebuie să primească mereu puțină apă pentru ca solul să rămână umed, ca în pădurea tropicală.
Udă direct la baza plantei, astfel încât substratul să fie bine umezit. Aveți grijă, totuși, ca rădăcinile să nu rămână prea umede.
Fertilizare
Se recomanda adaugarea unui ingrasamant lichid pentru plante verzi in apa de udare care va fi folosita vara la fiecare 15 zile.
Tunderea
Tunderea nu este necesară, dar este indicat să îndepărtați în mod regulat frunzele uscate, care trebuie tăiate la bază lângă pământ. Utilizați instrumente curate și dezinfectate. De asemenea, se recomandă curățarea periodică a frunzelor cu o cârpă din microfibră.

Multiplicare
Calathea se înmulțește prin împărțirea smocurilor.
Atenție : lăsați cel puțin trei frunze și o bucată de rizom pentru fiecare cap.
- Împărțirea smocurilor se realizează primăvara
- Repotarea ar trebui să se facă din iunie.
La început folosiți un ghiveci puțin mai mare, dar la fiecare doi ani este mai bine să rempotați planta într-un ghiveci cu un diametru mai mare decât cel precedent.
De ce se teme Calathea?
Planta se teme în primul rând de frig și curenți de aer, dar și de secetă și de aer prea uscat.
- Dacă aerul este prea uscat, frunzele se usucă la margini și devin maro.
- În cazul expunerii excesive la lumină frunzele se îndoaie
- Dacă crește puțin și culorile frunzelor sunt plictisitoare, are nevoie de puțin îngrășământ.
- În caz de exces de apă, frunzele devin galbene, iar baza devin neagră
Beneficiile calathea
Această plantă este cunoscută pentru rolul său deosebit de filtru al aerului din jur: păstrarea acesteia în casă sau birou poate fi sănătoasă pentru cei care stau în cameră, deoarece curăță aerul din interior în mod natural, fără niciun filtru sau purificator electric.

Curiozități legate de această plantă
- Numele calathea derivă din cuvântul grecesc „kalathion” și înseamnă coș: probabil datorită formei florilor sale subțiri.
- În Brazilia, planta crește spontan sub vegetația densă a pădurilor tropicale. Aici băștinașii o consideră o plantă sacră și admiră cu devotament culoarea frunzelor care seamănă cu penajul unor păsări tropicale. Din acest motiv, Calathea este numită și „ plantă de păun ”.
- Popoarele indigene foloseau frunzele lungi și colorate ale acestei plante pentru a face coșuri în care depozitau anumite alimente.
- Planta își „ridică” frunzele noaptea: practic produce o mișcare de nictinastie care nu este altceva decât un răspuns la stimuli lumini. Mișcarea este dictată de un dispozitiv prezent în plantă numit pulvinule, care acționează ca o fotocelulă: când nu este suficient soare în mediu, frunzele se ridică în căutarea surselor de lumină.
- Calathea este o planta sigura pentru mediile in care sunt copii si animale de companie, deoarece nu este toxica.
Întrebări și răspunsuri
Cum să tratezi vârfurile maro cu dungi rupte?
Iată întrebarea: bună seara! Tocmai mi-am cumpărat o Calathea. Frunzele mai mari au însă vârfuri maro și mai multe dungi rupte. Aș vrea să o vindec.
Situația lui Calathea este destul de comună, nu-ți face griji. Petele maro de pe vârfuri și dungile deteriorate sunt tipice atunci când planta trebuie să se aclimatizeze, mai ales dacă anterior a fost în condiții diferite.
Vă rugăm să nu uitați, nu tăiați frunzele imediat, chiar dacă nu sunt foarte drăguțe – planta încă are nevoie de ele! Puteți elimina pur și simplu capetele foarte uscate cu foarfece curate.
Secretul cu Calatheas este umiditatea: îi iubește! Puteți pulveriza frunzele cu apă necalcaroasă și păstrați un umidificator în apropiere. Pentru apa, este mai bine sa folositi apa demineralizata la temperatura camerei, cand vedeti ca solul de la suprafata este uscat.
Poziția este importantă: lumină da, dar nu lumina directă a soarelui, și ține-l departe de curenți și calorifere care l-ar face să sufere.
Dacă urmați aceste măsuri de precauție, veți vedea că noile frunze vor crește frumos și sănătos. Este o plantă oarecum pretențioasă dar când este bine dă multe satisfacții!