„Să te culci devreme, să te trezești devreme, îl face pe om sănătos, bogat și înțelept.” Îl face pe om sănătos, bogat și înțelept. Un barbat . Hmm. Totuși, face același lucru pentru o femeie? Ei bine, aceasta este o întrebare pentru altă zi. Astăzi vom vorbi despre încercarea de a inculca acel obicei dulce și dulce de a te trezi dimineața devreme, dar aproape întotdeauna nu reușești.
Deși poate ați încercat toate trucurile din carte, tot vă veți trezi că gemuți și apăsați butonul de amânare de pe acea alarmă urâtă în fiecare dimineață, doar pentru a realiza că v-ați trezit puțin prea târziu (serios fete, trezindu-vă la 9 dimineața când ai de lucru intr-o ora nu e misto).
Deci ce faci? Ei bine, pe ce trebuie să te concentrezi nu este ceea ce faci bine, ci ceea ce faci greșit.
Da, în ciuda faptului că ai făcut totul bine și ți-ai spus de o mie de ori că – „Mâine voi fi treaz cu răsăritul soarelui!” – Probabil că vei vedea totuși razele soarelui la amiază dacă continui să faci următoarele greșeli.
Iată șase greșeli pe care ar trebui să le evitați dacă doriți cu adevărat să vă treziți devreme dimineața!
1. Umple camera cu tot felul de lumini
Când vine vorba de trezirea devreme dimineața, există o singură formulă care funcționează – lumină rău, întuneric bun. Oricât de rudimentar ar suna, chiar funcționează! Aceasta înseamnă că, dacă vrei să auzi ciripitul păsărilor dimineața devreme, va trebui să încetezi să faci greșeala de a aduce diverse surse de lumină în camera ta.
Corpul tău induce în mod natural o stare de somnolență atunci când ochii tăi nu captează razele de lumină de nicăieri. Întunericul semnalează creierului tău că este ora de somn, ceea ce te liniștește într-un somn confortabil. Aceasta înseamnă să-ți lași smartphone-ul, tableta, laptopul sau orice alt dispozitiv cel puțin o oră bună înainte de a dormi. Aceste gadget-uri sunt cunoscute a fi cei mai mari dușmani ai somnului.
2. Atingeți butonul de amânare
Ceasul cu alarmă ar putea fi un nemesis pentru tine pe care l-ai învinge în adevăratul stil de supererou, dar vine cu o calitate de răscumpărare foarte la îndemână – butonul de amânare. În timp ce lovirea acelui lucru vă poate oferi o plăcere imensă (și vă poate cumpăra acele 15 minute în plus), atingerea acestuia nu este de fapt o idee bună. Ațipit din nou, cel mai probabil ai ajunge într-un somn profund, după care trezirea devreme va deveni imposibilă.
Cel mai bun lucru de făcut într-un astfel de caz este să vă setați alarma exact pentru acea oră când nu aveți de ales decât să vă treziți. În acest fel, corpul tău se va putea adapta la un orar regulat. Cu toate acestea, pentru a face asta aveți nevoie de voință, așa că asigurați-vă că vă întăriți!
3. Sărind peste prima masă a zilei
Știați că există o legătură concretă între micul dejun și ciclul de somn? De fapt, săriți peste această primă masă a zilei ar putea fi motivul pentru care nu ai chef să te trezești și, în consecință, ajungi să te trezești prea târziu! Logica aici este că micul dejun vă ajută să vă puneți în mișcare ceasul corporal. Îți ajută ceasul corporal să înceapă să numere orele invers până când este timpul să dormi din nou. Dacă sări peste micul dejun și treci direct la prânz, corpul tău va deveni confuz în ceea ce privește câte ore ar trebui să aștepte înainte de a dormi din nou. Prin urmare, crește producția de cortizol, hormonul stresului, care induce starea de veghe.
4. A avea o cină nesănătoasă
Acesta este un mare nu-nu dacă vrei să te trezești devreme. A avea o masă grasă și grea și completarea cu un desert vă poate întârzia ciclul de somn, mai ales dacă consumați alimente cu indice glicemic ridicat, cum ar fi prăjiturile și pizza. Dacă vrei să te răsfăț cu astfel de alimente grele, asigură-te că le consumi cu 5 ore înainte de culcare.
5. Neavând un orar adecvat
În mod natural, corpul tău va dori întotdeauna să respecte un anumit orar, care este cunoscut sub numele de „ritmul său circadian”. Dacă încerci să perturbi acest ritm dormind la ore diferite în fiecare zi, nu te vei putea niciodată trezi devreme. De asemenea, te vei simți extrem de somnoros și obosit. Este important să te culci mereu în același timp.
6. Fă un duș cald
Dușurile calde pot liniștitoare după o zi lungă și grea, dar vă pot deteriora temperatura corpului și vă pot face imposibil să adormi. Temperatura corpului scade în mod natural după ora 22:00, ceea ce ajută la reglarea temperaturii potrivite pentru somn. Dacă îl mărești cu un duș cald, te-ai întoarce foarte mult. Cel mai bun lucru de făcut? Faceți o baie caldă numai atunci când aveți suficient timp să vă răcoriți înainte de a merge la culcare.
Deci, dacă chiar vrei să te trezești devreme, asigură-te că nu faci niciodată greșelile de mai sus. Urmând aceste reguli de bază, îți va fi mai ușor să devii mai devreme. Mult noroc!