Clatitele din fulgi de ovaz sunt populare datorita gustului lor discret, ceea ce le face o baza universala pentru orice umplutura. Se prepară rapid, se umple, sunt benefice organismului și se potrivesc diferitelor tipuri de alimentație. Cele clasice sunt clătitele din fulgi de ovăz preparate cu chefir, ale căror rețete vor fi descrise în detaliu împreună cu informații despre conținutul de calorii la 100 g de preparat.
Clatita cu fulgi de ovaz nu este doar gustoasa, ci si sanatoasa. Făina de ovăz este bogată în fibre, care ajută la îmbunătățirea digestiei și la energizarea organismului. În plus, produsul conține vitamine B, fier, zinc și alte elemente care întăresc sistemul imunitar și cresc rezistența.

Clatitele cu fulgi de ovaz nu sunt doar alimente, sunt o adevarata placere pentru suflet si grija pentru trup. Potrivit nutriționiștilor, clătitele cu fulgi de ovăz sunt un exemplu excelent de mic dejun sau gustare echilibrată.
Sfaturi înainte de gătire care se aplică tuturor rețetelor de mai jos:
- Puteți folosi fie fulgi de ovăz, fie făină în rețeta de clătite cu fulgi de ovăz;
- Aluatul pentru clătite cu fulgi de ovăz este gros și greu de întins în tigaie, așa că se întinde folosind o lingură sau o spatulă de silicon.
- Când ești la dietă, se folosește chefir cu 0-1% conținut de grăsime , în timp ce cu o dietă normală se folosește orice fel.
- chefirul poate fi înlocuit cu lapte în aceeași cantitate, iar în Postul Mare – cu apă.
Clatite clasice din fulgi de ovaz cu chefir si ou
Rețeta de clătite de ovăz constă în produse simple, la prețuri accesibile.
Ingrediente pentru 2 clatite:
- chefir 2,5% – 100 ml;
- fulgi de ovaz – 100 g;
- ou – 2 buc.;
- sare – 0,5 linguriță;
- ulei sau unt pentru prăjit.
Descrierea pas cu pas a preparatului:
1. Se pisează fulgii într-un blender până devin făină. Acest pas este opțional, dar este una dintre opțiunile de gătit.
2. Bate ouăle cu sare până când apar bule.
3. Adăugați ingredientele rămase și amestecați până obțineți un aluat omogen, fluid.
4. Se prăjește într-o tigaie preîncălzită cu ulei la foc mediu pe ambele părți. Aproximativ 2 minute până se rumenesc.
Conform rețetei clasice, clătitele cu fulgi de ovăz au un gust ușor fade, ceea ce le face ideale pentru o mare varietate de umpluturi.
Valoarea nutritivă la 100 g:
Calorii | Proteine | Grasimi | Carbohidrați |
202.4 | 8.9 | 8.9 | 23 |
Clatite dietetice din fulgi de ovaz cu tarate si chefir
Clătitele cu fulgi de ovăz au devenit o parte integrantă a dietei celor care urmează diete cu conținut scăzut de calorii și obiceiuri alimentare sănătoase.

Ingrediente pentru 1 clătită:
- tărâțe de ovăz – 30 g;
- făină de ovăz – 20 g;
- chefir cu cel mult 1% conținut de grăsime – 70 ml;
- ou – 1 buc.;
- sare – 0,5 linguriță.
Descriere pas cu pas:
1. Bate oul cu sare.
2. Adăugați chefir în amestecul de ouă.
3. Apoi adăugați făină și tărâțe. Amestecați bine.
4. Taratele vor avea nevoie de timp sa se umfle aproximativ 10-15 minute.
5. Prăjiți fără ulei într-o tigaie antiaderentă . Sau cu putin ulei de masline. Din cauza taratelor umflate, clatita va fi groasa. Cel mai bine este să-l prăjiți la foc mic-mediu timp de 3 minute pe fiecare parte. Astfel se va coace mai bine la mijloc.
Valoarea nutritivă la 100 g:
Calorii | Proteine | Grasimi | Carbohidrați |
160,2 | 10.2 | 6.4 | 17.9 |
clătite cu fulgi de ovăz cu chefir și brânză
Brânza va fi un plus mai hrănitor la clătitele cu fulgi de ovăz.

Ingrediente pentru 1 clătită:
- chefir – 50 ml;
- fulgi de ovaz – 50 g;
- ou – 1 buc.;
- sare – 0,5 linguriță;
- brânză – 40 g.
Absolut orice brânză se va potrivi preferințelor dumneavoastră gustative. Soiurile tari vor trebui să fie răzuite pe o răzătoare grosieră. Cele moi – tăiate în felii subțiri. Brânzeturile precum feta, feta etc. trebuie sfărâmate în firimituri și adăugate la clătite după prăjire. Amestecarea diferitelor tipuri de brânză este, de asemenea, o soluție culinară interesantă.
Descriere pas cu pas:
1. Bateți oul cu sare, adăugați chefir și turnați fulgii.
2. Se amestecă și se lasă 10 minute să se umfle.
3. Se prăjește într-o cantitate mică de ulei pe o parte timp de 2 minute.
4. Întoarceți clătita și stropiți-o cu brânză.
5. Acoperiți cu un capac, reduceți focul la mic și prăjiți încă 2,5-3 minute.
Apropo, această rețetă are o altă opțiune de gătit. Dacă folosiți brânză tare, o puteți adăuga direct în aluatul de clătite cu fulgi de ovăz.
Valoarea nutritivă la 100 g cu brânză Gouda:
Calorii | Proteine | Grasimi | Carbohidrați |
218,4 | 12.2 | 10.8 | 18.9 |
Clatite delicioase din fulgi de ovaz cu chefir si banane intr-o tigaie
O optiune de desert pentru un mic dejun sanatos.

Ingrediente pentru 2 clatite:
- fulgi de ovaz – 100 g;
- chefir 2,5% – 100 ml;
- ou – 2 buc.;
- zahăr – 1-1,5 linguri. l.;
- sare – 0,5 linguriță;
- banane – 2 buc. ;
- floarea soarelui sau unt pentru prăjit;
- lapte condensat sau gem pentru decor.
Pentru cei care urmează o dietă, este mai bine să folosească un înlocuitor natural de zahăr . Veți avea nevoie de 2 ori mai puțin decât zahărul obișnuit. În loc de lapte condensat sau dulceață, puteți folosi fructe de pădure proaspete.
Descrierea pas cu pas a preparatului:
1. Bate ouale cu sare si zahar.
2. Adăugați cereale și chefir în amestecul de ouă. Se amestecă și se lasă să se umfle 10 minute.
3. Va trebui să curățați două banane coapte.
4. Transformați-l pe primul într-o ciupercă cu o furculiță și adăugați-l în aluat.
5. Tăiați-o pe al doilea în cercuri. Este necesar pentru decorare.
6. Încinge o tigaie și adaugă puțin ulei.
7. Reduceți temperatura sau încălziți la mediu și prăjiți pe ambele părți timp de 2,5 minute. Culoarea va fi strălucitoare și aurie.
8. Se aseaza pe farfurii si se orneaza cu banana deasupra. Dacă doriți, acoperiți cu dulceață, sirop sau lapte condensat.
Valoare nutrițională la 100 g fără sos dulce:
Calorii | Proteine | Grasimi | Carbohidrați |
178 | 5.7 | 5.8 | 26.6 |
Cea mai ușoară clătită cu fulgi de ovăz cu chefir fără ouă
Reteta pentru cei care au intoleranta la oua.

Ingrediente:
- făină de ovăz – 50 g;
- chefir – 50 ml;
- sare – 0,5 linguriță;
- praf de copt – 0,5 linguriță.
Praful de copt va da clătitei o textură ușoară și aerisită în locul unui ou bătut.
Pregătirea pas cu pas:
1. Amestecați toate ingredientele și lăsați amestecul să stea timp de 5 minute pentru a permite prafului de copt să funcționeze.
2. Coaceți la foc mediu pe ambele părți cu puțin ulei. Aproximativ 2 minute pe fiecare parte. Dacă tigaia este antiaderentă, atunci nu veți avea nevoie de ulei.
Valoarea nutritivă la 100 g:
Calorii | Proteine | Grasimi | Carbohidrați |
149 | 7.2 | 4.3 | 31.3 |
Acum ați văzut clar că a face clătite cu fulgi de ovăz este rapid și ușor. Un plus de energie și vivacitate după un mic dejun nutritiv vă va ridica starea de spirit și vă va umple de putere pentru noi realizări. Acest fel de mâncare va mulțumi atât adulții, cât și copiii și este sănătos.
Întrebări frecvente
- Trebuie să măcinați sau să zdrobiți ovăzul?
Nu. Folosirea de fulgi va da clătitei o textură mai crocantă și va da timp aluatului să crească. - Ce poți adăuga la aluatul de clătite cu fulgi de ovăz în loc de praf de copt?
Praful de copt oferă produselor de copt puf, ceea ce nu este important pentru clătite. Prin urmare, acest ingredient nu trebuie adăugat deloc. Dar dacă se dorește, praful de copt poate fi înlocuit cu sifon. - Ce umpluturi poți folosi pentru a face clătite cu fulgi de ovăz?
Aici imaginația ta poate fi nelimitată. Cele mai populare sunt cu branza de vaci, avocado si peste rosu usor sarat; șuncă și brânză; sortiment de legume; brânză moale și fructele de pădure preferate; cu pastă de ciocolată etc. Clatita cu fulgi de ovăz are un gust blând, ceea ce îi permite să fie o bază excelentă pentru orice aditivi și umpluturi. - Clatite cu fulgi de ovaz sunt bune pentru diabetici?
Cu siguranta da. Singurul lucru este că, dacă ouăle au fost deja consumate în timpul zilei sau sunt planificate pentru o altă masă, atunci este mai bine să gătiți clătite cu fulgi de ovăz fără ouă. - Puteți face clătite cu fulgi de ovăz la cuptor?
Da. Principiul framantarii aluatului ramane neschimbat. Coaceți, de regulă, la 180 C timp de aproximativ 15 minute.