Ideea ți se poate părea surprinzătoare, dar dacă vrei să gătești cu succes cartofii la cuptor, acest sfat merită ocolul! Cine ar fi crezut asta, dar incluzând bicarbonatul de sodiu în preparat, obții o textură crocantă la exterior și delicios de moale la interior. Un secret bine păstrat care merită o privire mai atentă!
Ingredientul pentru cartofi crocanți: bicarbonat de sodiu
Proaspăt scoși din cuptor, în loc să fie perfect crocanți, sunt cartofii tăi moi și moale? Este foarte frustrant, nu-i așa? Chiar și limitarea aportului de ulei sau creșterea temperaturii nu face nimic, merele tale prăjite nu se gătesc niciodată așa cum vrei. Dar, poate îți lipsește un ingredient prețios? Este timpul să încerci trucul puțin cunoscut al bicarbonatului de sodiu.
Da, s-ar putea să vă surprindă, dar o simplă adăugare a acestei pudre albe poate schimba jocul și vă poate face cartofii prăjiți sau chipsurile delicios de crocante. Cum este posibil acest lucru? Concret, baza alcalină a acestui ingredient este cea care modifică structura amidonului de la suprafața alimentelor. Prin descompunerea pectinei, bicarbonatul face pielea mai aspră și obțineți acea crustă aurie faimoasă și râvnită.
Știința din spatele acelei texturi crocante
Când gătiți cartofii în apă clocotită, nu uitați să presărați puțin bicarbonat de sodiu în tigaie. Acesta este ceea ce va permite pielii lor să fie mai puțin netedă și să aibă o suprafață mai neregulată. „Tocmai această neregularitate oferă uleiului posibilitatea de a pătrunde mai bine și de a face suprafața și mai crocantă ”, explică bucătarul-șef Benoît Carcenat. Ulterior, căldura mare a cuptorului va completa treaba prin uscarea micilor crăpături formate la suprafață, ceea ce oferă o textură crocantă la exterior, păstrând fondantul în interior.
Totuși, fără a adăuga bicarbonat, riști să ajungi cu cartofi care, deși sunt frumos rumeniți, vor lipsi de crocant. „ Bicarbonatul de sodiu este ingredientul cheie pentru a vă transforma merele prăjite la cuptor într-o explozie de texturi ”, confirmă bucătarul.
Cel mai bun mod de a avea cartofi crocanți la cuptor
Vrei să pui capăt frustrării și dezamăgirii? Iată 4 pași esențiali de urmat pentru a-ți găti perfect cartofii prăjiți sau cartofii soți.
- Alegerea cartofilor potriviți
Această alegere nu este banală! Alegeți cartofi cu pulpă făinoasă (de exemplu soiul Bintje ) pentru a pregăti această rețetă. Se pretează bine la coacere, deoarece garantează o textură moale la interior și crocantă la exterior.
- Gătitul preliminar cu bicarbonat de sodiu
Începeți prin a vă fierbe cartofii într-o oală cu apă cu sare. Adăugați o linguriță la 2 litri de apă. „ Bicarbonatul de sodiu va ajuta la descompunerea amidonului de pe suprafața cartofilor, promovând astfel o crustă mai aurie și mai crocantă ”, explică Benoît Carcenat.
- Scurgeți și asezonați
Se lasa sa fiarba 5-7 minute. Apoi, scurgeți-vă cartofii cu grijă. Sfat mic: scuturați-le ușor în strecurătoare pentru a amplifica micile crăpături de la suprafață. La final, asezonează-le delicat după gust cu ulei de măsline, sare și câteva condimente la alegere.
- Gătit la temperatură ridicată
Acum este timpul să le punem la cuptorul preîncălzit la 240°C. Gătitul nu trebuie să depășească jumătate de oră Amintiți-vă să vă amestecați cartofii din când în când. Daca ai optiunea “caldura ventilator”, nu ezita sa o folosesti pentru a beneficia de o gatire uniforma. Finalizați punându-le sub grătar timp de 2 minute pentru a obține o crustă aurie frumoasă.
Și iată-l, cu vârful de bicarbonat de sodiu , gata de frustrare de a avea mere prăjite moi și moale. Vor fi cât se poate de crocante și veți simți diferența de la prima mușcătură. Nu vă veți mai uita niciodată la cartofii copți la fel!