Acest ingredient gourmet poate avea multiple efecte benefice asupra sănătății tale generale. Beneficiile uleiului de trufe se extind dincolo de gustul său rafinat. Timp de mulți ani, restaurantele gourmet și meniurile high-end din sala de mese au oferit deliciul acestui bucătar. Puteți adăuga ulei la aproape orice pentru a-i spori aroma. Îți poate îmbunătăți viața în mai multe moduri. Uleiul de trufe stimulează sănătatea inimii și a creierului și ajută la gestionarea greutății și a diabetului. Acest articol discută despre importanța uleiului de trufe, beneficiile acestuia, doza recomandată, profilul nutrițional și posibilele efecte secundare. Aruncă o privire in articol.
Despre ingredientul: ulei de trufe
Ce este?
Un tip de ulei de finisare extras dintr-o ciupercă comestibilă cunoscută sub numele de trufă.
Care sunt beneficiile sale?
Când este consumat, poate lupta împotriva distrugerii celulelor radicalilor liberi, poate îmbunătăți sănătatea inimii și a creierului, poate reduce riscul de cancer și poate ajuta la gestionarea diabetului. Aplicarea locală poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii.
Cine îl poate folosi?
Uleiul de trufe poate fi consumat de toți și chiar și în timpul sarcinii. De asemenea, este sigur pentru toate tipurile de piele atunci când este aplicat local (se recomandă test de plasture).
Cât de des?
Se poate consuma zilnic in cantitati mici (1 lingura). Poate fi inclus în rutina zilnică de îngrijire a pielii.
Atenție
Consumul în exces poate provoca reacții alergice, probleme digestive sau scăderea glicemiei și a tensiunii arteriale.
Ce este uleiul de trufe?
Uleiul de trufe provine din trufe (evident), care sunt un tip de ciuperci care cresc sub pământ, de obicei lângă rădăcinile unui copac. Uleiul este de obicei turnat peste mâncăruri precum paste, pizza și chiar legume pentru a le spori gustul – și este folosit în moduri similare cu uleiul de măsline.
Există diferite tipuri de trufe. Acestea includ:
- Trufe negre, care sunt de culoare neagră și se găsesc predominant în Franța.
- Trufe albe, care arată ca marmura albă și se găsesc în unele părți ale Italiei.
- Trufe Burgundy, care sunt un tip de trufe negre cu interioare de culoarea cafelei.
- Trufe cu usturoi, care sunt un alt tip de trufe negre cu miros de usturoi și piele netedă.
Uleiurile de trufe albe și negre sunt folosite alternativ. Dar de ce? Care este mare lucru la ei?
Cum este sănătos uleiul de trufe?
Aceasta are legătură cu alimentația sa. Deși vom acoperi mai multe despre acest lucru mai târziu, deocamdată, să ne uităm la câțiva dintre nutrienții majori din ulei care îl fac ceea ce este.
Majoritatea uleiurilor de trufe găsite la supermarket sunt obținute prin amestecarea anumitor compuși aromatici cu o bază de ulei care imită aroma trufelor adevărate. Ceea ce înseamnă că nutrienții din ulei sunt, mai mult sau mai puțin, la fel cu baza de ulei folosită. Cel mai adesea, însă, uleiul de trufe este făcut pe bază de ulei de măsline.
Uleiul de măsline este bogat în vitaminele E și K. Conține și acid oleic, care este excelent pentru inimă și chiar ajută la combaterea inflamației și a cancerului, conform studiilor. Uleiul conține și grăsimi mononesaturate, care sunt grăsimile sănătoase cu beneficii. Toate acestea fac din uleiul de trufe un plus sănătos pentru dieta ta. Și apoi, mai sunt.
Fapt amuzantBucătarul celebru Gordon Ramsay a numit uleiul natural de trufe „visul bucătarului” în 2019, în timp ce Martha Stewart și-a exprimat antipatia față de uleiul de trufe în 2014.
Care sunt beneficiile uleiului de trufe?
1. Uleiul de trufe îmbunătățește sănătatea inimii
Uleiul de trufe este bogat în nutrienți esențiali și polifenoli care pot contribui la sănătatea cardiovasculară, prevenind potențial bolile cardiace cronice. Acești antioxidanți pot ajuta la protejarea celulelor organismului de daunele cauzate de radicalii liberi. Acest ulei bogat în nutrienți poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale și a nivelurilor optime de colesterol, luptă împotriva inflamației, promovând astfel sănătatea generală a inimii.
Uleiul de măsline care este folosit ca bază este excelent și pentru inimă. Studiile au legat aportul acestuia de un risc redus de boli cardiovasculare.
Uleiul de trufe este, de asemenea, bogat în polifenoli care posedă proprietăți antioxidante, prevenind astfel deteriorarea oxidativă și deteriorarea celulelor. Acești polifenoli s-au dovedit, de asemenea, că previn afecțiunile cardiace cronice, cum ar fi boala coronariană. De asemenea, pot scădea nivelul crescut de colesterol și tensiunea arterială, prevenind astfel bolile de inimă.
2. Combate inflamația
Acest lucru poate fi din nou atribuit uleiului de măsline. Uleiul conține oleocanthal, un compus fenolic cu proprietăți antiinflamatorii.
De asemenea, prezintă efecte antiinflamatorii care previn afecțiuni precum ateroscleroza.
3. Ajută la lupta împotriva cancerului
S-a demonstrat că uleiul de măsline, componenta principală a uleiului de trufe, luptă împotriva cancerului prin oprirea creșterii celulelor canceroase. Mai multe alte studii arată cum acest ulei poate suprima creșterea cancerului. Acest lucru ar putea fi posibil datorită antioxidanților din uleiul de măsline. Ei luptă împotriva radicalilor liberi care altfel pot provoca cancer.
4. Poate ajuta la tratarea diabetului
S-a descoperit că uleiul de trufe reglează nivelul de insulină, iar acest lucru poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge în exces. Și uleiul de măsline (din nou) din uleiul de trufe poate crește sensibilitatea la insulină, ajutând astfel la normalizarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, uleiul de măsline împiedică trombocitele să se aglomereze, prevenind astfel formarea de cheaguri în vasele de sânge – acest lucru reduce în cele din urmă nivelul de insulină și controlează nivelul de glucoză.
5. Poate ajuta la pierderea în greutate
Înlocuirea acelor uleiuri vegetale procesate (pentru dresarea mâncărurilor) cu ulei de trufe vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele de pierdere în greutate . Uleiul nu conține grăsimi rele care adaugă centimetri la nivelul taliei. Studiile au arătat, de asemenea, că aportul pe termen lung de ulei de măsline este legat de o reducere a greutății corporale.
De asemenea, grăsimile mononesaturate dietetice din uleiul de trufe au un avantaj suplimentar – necesită mult timp pentru a se digera și cresc sațietatea. Acest lucru are ca rezultat reducerea foametei și reducerea sănătoasă a greutății în timp. Grăsimile sănătoase pot reduce, de asemenea, nivelurile de grelină, care este un hormon responsabil pentru declanșarea foametei.
6. Îmbunătățește funcția creierului
Aportul de grăsimi sănătoase îmbunătățește fără îndoială funcția creierului, conform studiilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru uleiul de măsline (și uleiul de trufe) care reduce inflamația creierului și declanșează un proces pe care cercetătorii îl numesc autofagie – în care celulele se descompun și elimină deșeurile intracelulare. Acest lucru ajută, de asemenea, la creșterea sănătății și a bunăstării creierului.
Alte cercetări afirmă, de asemenea, că dietele pline cu grăsimi sănătoase funcționează mai bine în îmbunătățirea sănătății creierului decât o dietă săracă în grăsimi.
7. Întârzie îmbătrânirea pielii
Vitamina E din ulei merită meritul aici. Există sute de studii care spun că vitamina E poate reduce inflamația și combate probleme precum acneea, psoriazisul, dermatita și chiar îmbătrânirea prematură . Uleiul, atunci când este aplicat local, poate combate, de asemenea, efectele negative ale razelor UV.
Uleiul de trufe este, de asemenea, bogat în antioxidanți, care pot preveni deteriorarea oxidativă a pielii și pot întârzia semnele de îmbătrânire. Acesta este unul dintre motivele pentru care trufa este un ingredient activ în numeroase seruri și cosmetice și alte produse de îngrijire a pielii.
8. Poate ajuta la protejarea ficatului
Cercetările privind efectele hepatoprotectoare (capacitatea de a preveni afectarea ficatului) ale trufelor sunt limitate, dar încurajatoare. Acesta sugerează că extractele de trufe pot ajuta la combaterea stresului oxidativ din ficat, protejându-l potențial de daune. Acest lucru este atribuit proprietăților lor antioxidante datorită prezenței vitaminelor A, C și compușilor fenolici. Un studiu a testat efectele de protecție a ficatului ale extractului de trufe la șobolani expuși la o substanță care dăunează ficatului, tetraclorura de carbon (CCl4). S-a descoperit că extractul a îmbunătățit semnificativ funcția ficatului și a inversat aproape complet efectele nocive ale toxinei hepatice.
Deși aceste constatări sunt promițătoare, cercetări suplimentare, în special studii clinice pe oameni, sunt necesare pentru a stabili o legătură concretă între trufe și sănătatea ficatului.
Acestea sunt beneficiile pe care vi le poate oferi uleiul de trufe. Dar acestea nu sunt toate. Uleiul are, de asemenea, câteva alte utilizări pe care le puteți verifica.
Care sunt celelalte moduri în care poate fi folosit uleiul de trufe?
Trufa face minuni ca ulei de finisare, motiv pentru care poate fi folosită în mai multe moduri pentru a amplifica aroma mâncărurilor tale și pentru a adăuga mai multă aromă multora dintre delicatesele tale culinare.
- Puteți stropi cu ulei de trufe peste cartofi sau alți curry pentru a le oferi o aromă unică.
- Stropiți cu ulei peste pastele de seară.
- De asemenea, poate doriți să turnați puțin ulei peste omletele cu ouă.
- Încercați același lucru cu floricele sau cartofii prăjiți.
- Utilizați uleiul ca sos pentru salată.
Poți fi atât de creativ pe cât vrei să fii când vine vorba de utilizarea uleiului de trufe. Și toate acestea pentru nutrienții minunați pe care îi are.
Care este profilul nutrițional al uleiului de trufe?
Majoritatea uleiurilor de trufe disponibile pe piață sunt făcute folosind ulei de măsline ca bază. Și acest lucru le face bogate în grăsimi mononesaturate. Uleiul de trufe este bogat și în vitaminele E și K. Un alt compus important este acidul oleic, care joacă un rol crucial în combaterea inflamației și a cancerului și a afecțiunilor cardiace.
O lingură de ulei de măsline (119 calorii) conține 13,5 grame de grăsime, 1,9 miligrame de vitamina E (10% din DZR) și 8,1 micrograme de vitamina K (10% din DZR).
Toate bune. Dar există o modalitate de a pregăti uleiul de trufe chiar acasă?
Cum să prepari uleiul de trufe acasă
Uleiul de trufe adevărat (cel preparat natural) este mult mai hrănitor decât ceea ce găsești pe piață. Și pregătirea este destul de ușoară.
De ce ai nevoie
- 1 linguriță de așchii de trufe proaspete
- 1 cană de ulei de măsline extravirgin
- borcan de 1 halbă (sterilizat și ermetic)
Directii
- În primul rând, tăiați trufele în bucăți mici.
- Adăugați uleiul de măsline într-o tigaie.
- Adăugați trufele tăiate în tigaie și amestecați bine.
- Transferați acest amestec în borcan și păstrați-l într-un loc răcoros și uscat timp de câteva ore.
- Agitați borcanul o dată pe zi. Fă-o timp de o săptămână.
- Îl poți folosi după o săptămână.
Sfat rapid! Alternativ, puteți face ulei de trufe cu trufe albe folosind mai puțin de o linguriță de tals sau mărind cănile de ulei de măsline pentru a controla aroma puternică a trufei albe.
Asta ne aduce la o întrebare importantă. Ai văzut tipurile de trufe (albe și negre, în primul rând). Dar, dintre cele două, care ulei este mai bun?
Ulei de trufe albe vs. Ulei de trufe negre
Cele două tipuri de trufe variază în ceea ce privește gustul, aspectul și prețul, deși sunt similare în ceea ce privește conținutul nutrițional.
Trufele albe se găsesc predominant în Italia. Apar ca marmura și au carne albă, cu o aromă delicată. Trufele albe au un preț uimitor de 5.000 de dolari pe kilogram (începând de la 3.000 de dolari), și asta este, da, mult prea scumpe. De aceea, uleiul de trufe autentic este o opțiune extrem de scumpă.
Trufele negre se găsesc în sudul Europei, inclusiv în Franța și Spania. Au o aromă mai robustă și sunt maro ciocolată. Și un kilogram de trufe negre costă aproximativ 1.520 de dolari.
Ambele uleiuri de trufe sunt folosite interschimbabil, iar care dintre cele două este mai bună este de obicei lăsată la latitudinea utilizatorului. Dar există un sfat care te poate ajuta – uleiul de trufe albe se potrivește bine cu cărnurile (cum ar fi peștele și carnea de iepure) cu o aromă delicată, în timp ce varianta neagră se potrivește bine cu alimente mai consistente precum sosurile și carnea de vită.
A, apropo, trufa de ciocolată neagră NU ARE NIMIC cu trufele sau cu uleiul de trufe. Cel puțin nu de cele mai multe ori.
Am văzut ce este totul bun și glorios la uleiul de trufe. Dar trebuie să cunoști și partea mai întunecată a uleiului.
Care sunt efectele secundare ale uleiului de trufe?
- Distress gastrointestinal
Anumite persoane pot experimenta tulburări digestive după ce au luat ulei de trufe. Reducerea sau chiar oprirea aportului acestuia poate îmbunătăți simptomele.
- S-ar putea să scadă prea mult tensiunea arterială sau zahărul din sânge
Dacă luați deja medicamente pentru hipertensiune sau zahăr din sânge, este posibil să doriți să reconsiderați luarea uleiului de trufe, deoarece ar putea scădea nivelul mult prea mult.
- Iritatie de piele
Aplicarea uleiului poate provoca iritații ale pielii la unele persoane. Prin urmare, faceți un test de plasture înainte de a-l folosi. Iar daca ai pielea sensibila, evita sa folosesti uleiul.
Răsfățarea cu aroma exotică a uleiului de trufe nu numai că îți ridică experiența culinară, dar oferă și o serie de beneficii pentru sănătate. De la îmbunătățirea sănătății inimii până la reglarea nivelului de zahăr din sânge, uleiul de trufe este un superaliment în sine.
Beneficiile uleiului de trufe sunt numeroase. Promovează gestionarea greutății și sănătatea cardiovasculară, combate inflamația, reduce riscul de cancer și ajută la tratamentul diabetului. De asemenea, ajută la pierderea în greutate, îmbunătățește funcția creierului și întârzie semnele îmbătrânirii. Puteți să-l utilizați ca ingredient integral în bucătăria locală, să stropiți cu ulei de trufe pe feluri de mâncare sau să îl folosiți ca sos pentru salată. Puteți prepara și acasă ulei de trufe cu ingrediente simple. Cu toate acestea, uleiul poate declanșa tulburări gastro-intestinale și poate provoca hipoglicemie și hipotensiune arterială la unele persoane. Prin urmare, se recomandă prudență. Cu toate acestea, a-l folosi cu moderație vă poate oferi beneficii.
întrebări frecvente
Cât durează uleiul de trufe?
Uleiul poate rezista 4 până la 6 luni în cămară și aproximativ 8 luni în frigider.
De unde să cumpăr ulei de trufe?
Puteți achiziționa uleiul de la cel mai apropiat supermarket sau îl puteți procura online.
Care este un înlocuitor bun pentru uleiul de trufe?
Înlocuitorul ideal pentru uleiul de trufe ar putea fi uleiul infuzat cu ciuperci porcini (deoarece este ceva cu o ciupercă înăuntru), care funcționează excelent pentru salate, omletă și alte feluri de mâncare.
Cum poți spune dacă uleiul de trufe este real?
Privind eticheta și lista de ingrediente te poate ajuta să diferențiezi uleiul de trufe false de varianta autentică. Termeni precum „aromă de trufe” sau „aromă de trufe” sunt folosiți frecvent pentru a ascunde adăugarea altor ingrediente artificiale. Eticheta poate conține în plus termenul aparent „aromat artificial”. Dacă „trufele” nu sunt clar enumerate în ingrediente, te uiți la un ulei fals.
Pot veganii să consume ulei de trufe?
Uleiul de trufe adevărat este, de fapt, vegan. Cu toate acestea, deoarece animalele sunt folosite în procesul de recoltare, procedura ar putea să nu îndeplinească criteriile vegane. În plus, unele uleiuri pot avea alți constituenți care nu sunt vegani (cum ar fi cantități mici de lactate sau chiar pește). Prin urmare, unii vegani au rezerve cu privire la uleiul de trufe.
Se poate prăji cu ulei de trufe?
Nu, nu trebuie să folosiți ulei de trufe ca ulei de gătit; în schimb, folosește-l ca ulei de finisare. Ar trebui folosit ca condiment după ce mâncarea a fost pregătită.
Recomandări cheie
- Uleiul de trufe ajută la protejarea împotriva daunelor și a radicalilor liberi care cauzează boli.
- Utilizarea regulată a uleiului de trufe poate întârzia îmbătrânirea pielii și poate îmbunătăți sănătatea pielii.
- Ajută la reducerea colesterolului rău, controlează nivelul zahărului din sânge și promovează buna funcționare cardiovasculară și digestia.
- Previne inflamația și ameliorează durerea și umflarea corpului.