Deși ambele oferă numeroase beneficii, una ar putea fi mai bună pentru sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră.
Fie că este vorba de prăjire, prăjire, coacere, stropire în salate sau prevenirea lipirii pastelor între ele – uleiurile vegetale sunt o bază de bază. Dar când vine vorba de gătit, dezbaterea ulei de măsline vs ulei vegetal nu pare să se încheie. Deoarece fiecare dintre aceste uleiuri posedă caracteristici unice, alegerea unuia pentru gătitul de zi cu zi poate fi o provocare.
Cel mai bun mod de a înțelege care dintre cele două este cel mai bine pentru tine este să arunci o privire mai atentă asupra modului în care diferă în ceea ce privește nutriția, gustul și potențialele beneficii pentru sănătate. Acest articol se concentrează pe tot ce trebuie să știți despre gătitul cu aceste uleiuri, când să folosiți pe care și care dintre cele două este mai sănătos pentru dvs. Continua să citești.
Puteți folosi ulei vegetal în loc de ulei de măsline?
Înțelegerea în detaliu a ambelor uleiuri ne poate oferi un răspuns la această întrebare.
Extracția uleiului vegetal are loc în principal din semințe, cereale, nuci sau alte părți ale fructelor. Uleiul de soia , uleiul de floarea soarelui , uleiul de porumb, uleiul de canola, uleiul de arahide și uleiul de cocos sunt câteva uleiuri vegetale comune. Aceste uleiuri sunt curate și au o aromă neutră. Prin urmare, brutarii le preferă pentru a adăuga textura și bogăția deserturilor și altor produse coapte. În plus, au un punct de fum semnificativ mai mare, făcându-le mai bune pentru utilizare la gătit la căldură mare.
Uleiul de măsline este un ulei mediteranean extras din partea cărnoasă a fructului copt al măslinului. Uleiul are o mulțime de întrebuințări, de la prăjirea legumelor la prepararea sosurilor de salată și a marinadelor. Cu toate acestea, spre deosebire de uleiurile vegetale, are o aromă puternică de fructe, care lasă un gust amar.
În secțiunea următoare, vom discuta care dintre cele două este ideală pentru a fi folosită în diverse scopuri.
1. Dressing pentru salată
Dacă ești un pasionat de fitness, acesta ar trebui să fie o idee simplă. Uleiul de măsline extravirgin este o sursă sănătoasă de grăsimi. Utilizarea sa regulată, dar moderată în dieta dumneavoastră poate reduce indicele de masă corporală și tensiunea arterială. De asemenea, poate reduce riscul de cancer de sân în postmenopauză, cancer colorectal și boli cardiovasculare. Așadar, cel mai bine este să nu înlocuiți uleiul de măsline cu uleiul vegetal atunci când vine vorba de dressing pentru salată.
Sfat rapid! În loc să obțineți un sos de salată scump cumpărat din magazin, folosiți ulei de măsline pentru a pregăti unul cu ușurință. Amesteca o lingura de ulei de masline cu o cantitate egala de vin rosu. Adăugați o linguriță de usturoi tocat, oțet, miere și piper negru măcinat. Și voilà – dressingul tău delicios și sănătos este gata!
2. Marinare
Marinarea este procesul de înmuiere a cărnii slabe într-un lichid condimentat și condimentat înainte de a o găti. Uleiurile sunt un ingredient esențial în acest proces. Deși puteți folosi fie ulei vegetal, fie ulei de măsline aici, acesta din urmă funcționează cel mai bine dacă doriți să adăugați un plus de aromă preparatului.
Uleiul de măsline oferă cărnii tale un gust ascuțit și ușor piperat și asigură că toate condimentele se lipesc de suprafață. Acest ulei reduce, de asemenea, riscul de obezitate și diabet de tip 2. Cu toate acestea, dacă nu vă place aroma uleiului, puteți folosi alte uleiuri vegetale aromate, cum ar fi uleiurile de susan sau de nucă.
3. Soterea și prăjirea
Utilizați ulei de măsline dacă doriți un ulei sănătos, plin de potențiale beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unui ulei vegetal alternativ la preț accesibil, alegeți uleiul de floarea soarelui. Potrivit unui studiu, conținutul de vitamina C al broccoli prăjit fie cu ulei de măsline, fie cu ulei de floarea soarelui a fost mai bun decât cel al altor uleiuri.
4. Coacerea
În general, brutarii și bucătarii preferă uleiurile vegetale pentru copt, deoarece acestea au o aromă neutră. Acestea asigură că produsul copt atinge conținutul de grăsime dorit cu gustul intact. Deci, puteți folosi ulei vegetal pentru copt.
Cu toate acestea, dacă tot doriți să folosiți ulei de măsline pentru coacere, vă recomandăm o înlocuire parțială. Pur și simplu utilizați ambele uleiuri în proporții egale și bucurați-vă de bunătățile voastre preferate. De fapt, într-un studiu privind biscuiții italieni Cantuccini, s-a constatat că înlocuirea parțială a untului cu ulei de măsline extravirgin în rețetele originale le îmbunătățește proprietățile fizice și chimice.
5. Prăjire
Puteți folosi ulei de măsline în loc de ulei vegetal pentru prăjit sau uleiul vegetal este cea mai bună opțiune? Vorbind din punct de vedere al punctului de fum, uleiul de măsline nu este ideal pentru prăjire și nu poate fi folosit. Cu toate acestea, punctul de fum în sine nu este cel mai bun indicator pentru a determina acest lucru. Unele dovezi arată că uleiul de măsline este mult mai stabil atunci când este încălzit decât alte uleiuri vegetale.
Uleiul de măsline este unul dintre motivele pentru care dieta mediteraneană este atât de populară în rândul maselor. Cu toate acestea, îl puteți înlocui cu ușurință cu un ulei vegetal accesibil și nutritiv, cum ar fi uleiul de muștar, deoarece prăjirea necesită mult.
Sfat rapid! Dacă încă nu vă puteți decide între uleiul de măsline sau uleiul vegetal pentru prăjire, renunțați la idee. În schimb, ungeți puțin ulei de măsline pe mâncare și prăjiți-l în aer pentru același crocant și gust.
În timp ce atât uleiurile de măsline, cât și cele vegetale par să aibă propriile lor avantaje, cele două sunt diferite în felul lor. Să explorăm același lucru în secțiunea următoare.Înrudit:
Diferențele dintre uleiul de măsline și uleiul vegetal
1. Sursă și tipuri
Uleiul de măsline este făcut din partea cărnoasă a fructelor de măsline coapte. Este disponibil în variantele extra virgin, virgin și amestecat. Uleiurile vegetale, pe de altă parte, provin din diferite surse de plante, cum ar fi semințele, cerealele și nucile. Iată două tipuri comune de uleiuri vegetale despre care ar trebui să știți:
- Uleiuri procesate: Aceste uleiuri sunt produse prin zdrobirea semințelor la temperaturi ridicate în mașini la o viteză foarte mare. Sunt cunoscute și sub denumirea de uleiuri presate la cald sau uleiuri rafinate. Le puteți găsi cu ușurință la orice magazin alimentar.
- Uleiuri presate la rece: Aceste uleiuri sunt produse în mod natural prin zdrobirea semințelor la temperatura camerei. Producția lor nu implică căldură și substanțe chimice suplimentare, ceea ce le face opțiunea mai sănătoasă. Pe lângă uleiul de măsline și uleiul vegetal, alte soiuri de ulei presat la rece includ uleiuri de macadamia, semințe de susan, șofran, semințe de in, semințe de cânepă și uleiuri de rapiță.
2. Compoziția grăsimii
Un studiu a fost realizat pentru a afla dacă o dietă mediteraneană suplimentată cu ulei de măsline extravirgin și nuci poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Au fost selectați un total de 7447 de participanți care prezentau risc cardiovascular crescut. Cu o dietă mediteraneană, hazardul, adică apariția bolilor cardiovasculare, a fost cel mai scăzut, la 0,69, în timp ce o dietă mediteraneană cu nuci a fost la 0,72.
Uleiul de măsline este compus din 14% grăsimi saturate și 85% grăsimi mononesaturate. Are un procent mai mare de grăsimi bune, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru pierderea în greutate și o mai bună sănătate a inimii. Uleiurile vegetale, pe de altă parte, conțin diferite compoziții de grăsimi. Uleiul de cocos, de exemplu, are cea mai mare cantitate de grăsimi saturate. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că toate uleiurile vegetale sunt nesănătoase. Puteți găsi în continuare uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, care sunt relativ sigure și sănătoase.
3. Prelucrare și aromă
Uleiul extravirgin este procesat minim, datorită căruia are un gust distinct de măsline și conține mai mulți nutrienți. Cu toate acestea, uleiurile vegetale sunt adesea supuse unei procesări mai mari. În timp ce acest lucru elimină impuritățile din uleiuri și prelungește durata de valabilitate a acestora, uleiurile își pierd majoritatea nutrienților și devin un amestec neutru.
4. Nutrienți
Uleiul de măsline conține cantități mai mari de grăsimi bune, cum ar fi acidul oleic și acidul linoleic. În plus, deoarece uleiul de măsline extravirgin trece prin cea mai mică cantitate de procesare, conține, de asemenea, vitaminele E și K. Uleiul este, de asemenea, bogat în antioxidanți, cum ar fi carotenoizi și polifenoli, care întăresc imunitatea, încetinesc îmbătrânirea pielii și oferă protecție împotriva anumite tipuri de cancer, diabet și boli de inimă. În comparație cu uleiul de măsline, majoritatea uleiurilor vegetale sunt foarte procesate și sunt bogate în grăsimi saturate, consumul lor în exces poate provoca acumularea de colesterol în arterele tale. În plus, alte uleiuri vegetale au, de asemenea, mai puțini nutrienți și antioxidanți.
Deși acestea sunt diferențele, uleiul de măsline și uleiul vegetal au și unele asemănări. Să le explorăm în secțiunea următoare.
Asemănări între uleiul de măsline și uleiul vegetal
1. Uleiul de măsline este din punct de vedere tehnic un ulei vegetal
Uleiul de măsline este un tip de ulei vegetal. Uleiurile vegetale sau uleiurile de gătit provin de obicei din semințe, nuci sau orice parte a unui fruct. Extracția uleiului de măsline are loc din partea cărnoasă a măslinei, a unui fruct. Cu toate acestea, în timp ce uleiul de măsline este un ulei vegetal, nu toate uleiurile vegetale sunt extrase din măsline.
2. Ambele au un punct de fum similar
Uleiul de măsline și uleiul vegetal au aproape același punct de fum, la aproximativ 400 ° F (205 ° C). Compoziția de grăsime a uleiului, peste această temperatură, începe să se descompună în glicerol și acizi grași liberi. Acestea, în exces, pot crește riscul de boli de inimă și diabet.
În plus, deoarece ambele uleiuri au un punct de fum similar, puteți folosi ulei de măsline pentru prăjire la foc mediu/mic. Conform unui studiu, uleiul de măsline rafinat este unul dintre cele mai stabile uleiuri pe care le puteți folosi în timpul prăjirii în tigaie și în timpul prăjirii. Prin urmare, singurii oameni care trebuie să o evite sunt cei care nu sunt de acord cu aroma unică a uleiului.
3. Ambele au soiuri procesate
În timp ce uleiul de măsline extravirgin este cel mai puțin prelucrat ulei, are și alte variante. Uleiul de măsline rafinat este foarte procesat și, la fel ca uleiul vegetal, îi lipsesc mulți nutrienți. De asemenea, uleiul de măsline procesat nu are gustul său distinctiv.
Sfat rapid! Dacă aveți nevoie de un ulei de măsline plin de aromă, căutați mențiunea „virgin” sau „extra virgin” pe etichetă.
Informațiile nutriționale sunt un alt factor pe care trebuie să îl luați în considerare înainte de a alege între uleiul de măsline și uleiul vegetal. Continuați să citiți pentru a afla mai multe.
Date nutriționale ale uleiului de măsline și uleiului vegetal
Date nutriționale ale uleiului de măsline
O lingură de ulei de măsline conține următorii nutrienți:
- Calorii: 119 kcal
- Grăsimi: 13,5 g
- Carbohidrați: 0 g
- Calciu: 0,135 mg
- Fier: 0,076 mg
- Zaharuri: 0 g
- Potasiu: 0,135 mg
- Sodiu: 0,27 mg
- Vitamina E: 1,94 mg
- Fibre: 0 g
- Proteine: 0 g
- Vitamina K: 8,13 µg
O lingură de ulei de măsline are 13,5 g de grăsime totală, dintre care majoritatea sunt grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Acestea sunt grăsimi bune și pot reduce riscul de boli de inimă atunci când sunt înlocuite cu uleiuri bogate în grăsimi saturate. Cu toate acestea, deoarece uleiul de măsline este bogat în calorii, trebuie să îl consumați cu moderație.
Alături de grăsimile sănătoase, uleiul de măsline conține și micronutrienți esențiali. Potasiul din ulei joacă un rol în contracția musculară. De asemenea, susține funcționarea sănătoasă a rinichilor și a inimii. În plus, uleiul conține vitamina E care întărește imunitatea și promovează sănătatea pielii. Vitamina K din ulei ajută la coagularea sângelui și la formarea oaselor.
Date nutriționale ale uleiului vegetal
O lingură de ulei de miez de palmier (un ulei vegetal) conține următoarele substanțe nutritive:
- Calorii: 117 kcal
- Grăsimi: 13,6 g
- Carbohidrați: 0 g
- Fibre: 0 g
- Calciu: 0 mg
- Fier: 0 mg
- Potasiu: 0 mg
- Sodiu: 0 mg
- Zaharuri: 0 g
- Vitamina E: 0,518 mg
- Vitamina K: 3,36 µg
- Proteine: 0 g
Uleiul de sâmburi de palmier are aproape aceeași cantitate de grăsime ca și uleiul de măsline. Cu toate acestea, diferența semnificativă constă în tipul de grăsimi pe care le are. Acest ulei este bogat în grăsimi saturate, al căror exces este legat de boli de inimă. Consumul în exces al acestor grăsimi poate crește cantitatea de colesterol LDL din sânge. În plus, deși acest ulei conține cantități semnificative de vitamine E și K, acestea sunt mai puține decât cele ale uleiului de măsline. Procesarea uleiului de miez de palmier reduce conținutul de nutrienți.
Uleiul de sâmburi de palmier nu este singurul ulei vegetal pe care îl puteți folosi în afară de uleiul de măsline pentru gătit. Numeroase alte uleiuri sunt, de asemenea, comparativ sănătoase și bogate în nutrienți, inclusiv cel de canola, porumb, arahide, șofran, soia și floarea soarelui. Cu toate acestea, toate aceste uleiuri, precum uleiul de măsline, sunt calorice. Deci, indiferent de uleiul pe care îl alegeți, consumați-l cu moderație.
De asemenea, puteți amesteca ulei de măsline și orice alt ulei vegetal. Dar asigurați-vă că diferitele lor arome nu se ciocnesc. De exemplu, atât uleiul de măsline, cât și uleiul de cocos au gusturi distincte. Deci, amestecarea lor ar strica cu totul aroma uleiului rezultat. Dacă trebuie să combinați un ulei aromat (cum ar fi uleiul de măsline) cu alte uleiuri, căutați uleiuri cu aromă neutră, cum ar fi uleiul de șofrănel sau uleiul de arahide.
Uleiul de măsline vs. Ulei vegetal: care este alegerea mai sănătoasă?
Uleiul de măsline primește puncte. Are un conținut mai mare de grăsimi bune, cum ar fi acizii grași omega-3. Mai mult, varianta extravirgin a uleiului de măsline este cea mai puțin procesată și își păstrează toți nutrienții și antioxidanții esențiali. Prin urmare, are potențiale proprietăți anticancerigene, antidiabetice, antioxidante și antiinflamatorii.
Uleiul vegetal conține mai ales grăsimi polinesaturate omega-6, altele decât grăsimile saturate. Deși sunt puțin mai bune decât grăsimile saturate, ele sunt încă legate de sănătatea precară a inimii. Majoritatea uleiurilor vegetale suferă multă rafinare, ceea ce le lasă cu puțini sau deloc micronutrienți.
Astfel, cel mai sănătos dintre cele două este uleiul de măsline extravirgin. În afară de asta, uleiurile presate la rece, cum ar fi uleiurile de muștar sau de arahide, sunt o opțiune excelentă dacă mâncarea necesită gătire la temperaturi ridicate.
În timp ce uleiul de măsline este mai sănătos, îl poți înlocui în întregime cu uleiul vegetal în timp ce gătești? Hai să aflăm.
Uleiul de măsline vs. Ulei vegetal: Cum să le alegi pentru gătit?
Ambele uleiuri sunt de bază pentru bucătărie. Cu toate acestea, folosirea întotdeauna ulei de măsline extravirgin pentru gătit poate fi grea pentru buzunar datorită prețului său. De asemenea, folosirea lui în unele preparate culinare le poate schimba cu totul aroma. Prin urmare, găsirea unui echilibru între cele două uleiuri este ideală. Următoarele sfaturi vă pot ajuta:
- Alegeți uleiul de măsline când pregătiți sosurile pentru salată și sosurile. Puteți încerca, de asemenea, uleiurile de nucă sau din semințe de in dacă nu vă place aroma puternică a uleiului de măsline.
- Uleiul de măsline este ideal pentru marinate, deoarece adaugă o aromă puternică și piperată cărnii și altor alimente.
- Treceți la ulei de măsline pentru sot și prăjit dacă doriți să practicați un management sănătos și adecvat al greutății. Cu toate acestea, păstrați cantitatea de ulei limitată pentru a evita efectele inverse.
- Respectați uleiurile vegetale neutre pentru copt. Folosiți ulei de măsline numai dacă rețeta o cere.
- Optați pentru ulei de măsline virgin ușor sau ulei vegetal pentru prăjire și gătit la cuptor. De asemenea, puteți alege ulei de arahide, ulei de canola și ulei de semințe de struguri ca alternative.
- Uleiul de măsline virgin funcționează uimitor de bine pentru sosuri și coacere la foc mic. Dar puteți alege totuși cu ulei de susan sau de soia dacă aveți nevoie de o alternativă la uleiul vegetal.
Să încheiem această secțiune, răspunzând la o altă întrebare crucială – uleiul de măsline este vegan? Uleiul de măsline provine dintr-o sursă vegetală și este vegan. Cu toate acestea, uleiul poate să nu fie prima alegere pentru cei care iau în considerare durabilitatea împreună cu bunăstarea animalelor. Mulți activiști susțin că producția de măslini are un impact negativ asupra mediului. Dacă aveți preocupări similare, puteți alege uleiuri vegetale precum cel de nucă de cocos, nucă sau avocado.
Uleiul de măsline este un câștigător clar în dezbaterea ulei de măsline vs ulei vegetal. Conține multe grăsimi bune precum acidul oleic și acidul linoleic și este bogat în vitaminele E și K și antioxidanți. Puteți utiliza cu ușurință uleiul pentru gătit zilnic, coacere, prăjire și prăjire. În timp ce alte uleiuri vegetale pot să nu fie la fel de sănătoase ca uleiul de măsline, unele opțiuni sunt o concurență strânsă. Acestea includ uleiuri de canola, nucă, arahide și muștar. Puteți înlocui cu ușurință aceste uleiuri vegetale cu uleiul de măsline, în funcție de nevoile dvs. de gătit. Cu toate acestea, mențineți consumul de ulei la minim, deoarece toate sunt calorice.
întrebări frecvente
Puteți folosi ulei de măsline în loc de ulei vegetal pentru prăjit?
Da, puteți folosi ulei de măsline în loc de ulei vegetal pentru prăjit. Cu toate acestea, deoarece uleiul este puțin scump, puteți căuta alternative de ulei vegetal la prețuri accesibile, cum ar fi cea de floarea soarelui sau de soia.
Este uleiul de măsline mai bun decât uleiul vegetal pentru reducerea colesterolului?
Da, uleiul de măsline este mai bun decât uleiurile vegetale pentru scăderea nivelului de colesterol rău. Primul este bogat în grăsimi mononesaturate care joacă un rol în acest sens.
Există tipuri de bucătărie sau feluri de mâncare care se potrivesc mai bine unui tip de ulei decât altora?
Nu în mod special, dar uleiul de măsline nu este de obicei preferat pentru mâncăruri care necesită prăjire și coacere din cauza punctului său de fum scăzut.
Aplicarea locală a uleiului de măsline sau a uleiului vegetal poate ajuta la îmbunătățirea pielii uscate sau descuamate și, dacă da, cum?
Uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, pot ajuta la îmbunătățirea pielii uscate și descuamate. Cu toate acestea, uleiul de măsline nu ajută la hidratare. Un studiu efectuat pe cei doi a constatat că uleiul de măsline dăunează barierei pielii, în timp ce uleiul de floarea soarelui îmbunătățește hidratarea.
Uleiul de măsline curăță ficatul?
Da, are niveluri ridicate de acizi grași mononesaturați și compuși fenolici care ajută la prevenirea inflamației, stresului oxidativ, stresului reticulului endoplasmatic, disfuncției mitocondriale și rezistenței la insulină.
Recomandări cheie
- Extracția uleiului vegetal are loc în principal din semințe, nuci sau alte părți ale fructelor. Uleiul de soia, uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline și uleiul de cocos sunt toate exemple de uleiuri vegetale.
- uleiul sunt toate exemple de uleiuri vegetale.
- Uleiul de măsline este un fel de ulei vegetal extras din partea cărnoasă a fructului copt al măslinului.
- În timp ce uleiul de măsline și uleiurile vegetale au grăsimi saturate, primul este mai bogat în grăsimi sănătoase care pot reduce colesterolul rău.
- Uleiul de măsline este mai sănătos decât majoritatea uleiurilor vegetale. Cu toate acestea, toate uleiurile sunt calorice și trebuie consumate cu moderație.