Home Fresh
  • Lifestyle
  • Casa
  • Gradina
  • Retete
  • Sfaturi practice
  • Lifestyle
  • Casa
  • Gradina
  • Retete
  • Sfaturi practice
No Result
View All Result
Home Fresh

Dieta antiinflamatoare: beneficii, alimente și sfaturi dietetice

by Denisa Eanos
aprilie 19, 2024
in Retete
0
Dieta antiinflamatoare: beneficii, alimente și sfaturi dietetice

Valorificați puterea alimentației sănătoase pentru a lupta împotriva inflamației din corpul dumneavoastră. În această lume modernă în care bolile cronice devin din ce în ce mai răspândite, importanța planificării dietei pentru a ne proteja sănătatea a ajuns în prim-plan. O strategie alimentară care a atras o atenție semnificativă este dieta antiinflamatoare. Nu este doar o altă dietă la modă, ci un plan alimentar susținut științific, conceput nu numai pentru a vă satisface papilele gustative, ci și pentru a vă proteja împotriva inflamației, un vinovat major în multe probleme de sănătate. Această dietă cuprinzătoare și bine cercetată oferă o abordare promițătoare pentru a vă îmbunătăți bunăstarea generală. Aflați mai multe despre această dietă, tipurile și beneficiile sale, un exemplu de plan de dietă și posibilele riscuri asociate cu aceasta din articolul de mai jos. Derulează în jos pentru a afla mai multe!

protip_iconDieta antiinflamatoare

  • Principiu: Subliniază alimentele integrale, fructele, legumele și grăsimile sănătoase și minimizează alimentele procesate pentru a reduce inflamația din organism.
  • Scop: Combaterea inflamației și îmbunătățirea sănătății generale.
  • Pentru cine este: cei care doresc să gestioneze afecțiunile legate de inflamație și să promoveze bunăstarea.
  • Durata: pe termen lung
  • Cine ar trebui să evite: persoanele cu probleme renale și deficiențe nutriționale sau femeile însărcinate și care alăptează.
  • Contra: varietate limitată de alimente, risc de deficiențe de nutrienți și dificultate în aderența pe termen lung.

Ce este o dietă antiinflamatoare?

O dietă antiinflamatoare este o alegere înțeleaptă pentru gestionarea inflamației cronice a corpului. Încurajează consumul de alimente sănătoase precum fructele, legumele, cerealele integrale, proteinele slabe (cum ar fi peștele și puiul) și grăsimile sănătoase (cum ar fi uleiul de măsline și nucile). Dimpotrivă, se îndepărtează de vinovații inflamatorii, cum ar fi alimentele procesate, gustările dulci și grăsimile trans. Ierburile și condimentele antiinflamatoare, cum ar fi turmericul, își sporesc eficacitatea și profilul de aromă. Această dietă este concepută pentru a reduce riscul bolilor legate de inflamație, cum ar fi problemele cardiace și tulburările autoimune, promovând totodată sănătatea generală.

Deși principiul limitării alimentelor care agravează inflamația rămâne același, există multe tipuri de diete antiinflamatoare din care puteți alege. Consultați-le în secțiunea de mai jos.

Tipuri de dietă antiinflamatoare

1. Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană se inspiră din țările din Marea Mediterană. Acesta pune un accent puternic pe încorporarea fructelor proaspete, legumelor, cerealelor integrale, surselor de proteine ​​slabe, cum ar fi peștele și carnea de pasăre, și grăsimilor sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și nucile, în mesele zilnice. Acest plan alimentar restricționează consumul de carne roșie și alimente procesate, optând în schimb pentru condimente naturale bogate, cum ar fi ierburi și condimente. Această abordare alimentară poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice și inflamație și poate îmbunătăți sănătatea corpului dumneavoastră. Acest lucru îl face adaptabil la o gamă largă de preferințe alimentare și obiective de sănătate.

2. Dieta Paleo

Dieta Paleo se concentrează în principal pe alimente întregi, nealterate. Celebrează carnea slabă, fructele de mare, fructele și legumele, nucile și semințele. În excluderea sa hotărâtă a cerealelor, a lactatelor și a alimentelor procesate, Dieta Paleo se străduiește să atenueze inflamația, promovând un mediu propice pentru a vă ajuta bunăstarea generală .

3. Dieta ketogenă

Concentrându-se pe o cale bogată în grăsimi și carbohidrați slabi, Dieta Ketogenă împinge organismul într-o stare de cetoză. În această dietă, grăsimile sunt mai accentuate, urmate de includerea surselor alimentare moderate de proteine. Această abordare dietetică ajută la protejarea împotriva inflamației și vă promovează sănătatea. Câteva elemente ale dietei keto pot avea proprietăți antiinflamatorii, chiar dacă nu sunt concepute special pentru a servi scopului de a reduce inflamația. Dacă doriți să urmați această dietă pentru a reduce inflamația, consultați un dietetician înregistrat sau un medic pentru un plan personalizat care se potrivește nevoilor dumneavoastră de sănătate.

4. Dieta vegană

Dieta vegană se concentrează pe hrana pe bază de plante și include o mare varietate de fructe, legume, leguminoase și cereale care sunt încărcate cu nutrienți. Această dietă ajută la atenuarea inflamației și susține sănătatea optimă, evitând grăsimile saturate și atrăgând multe beneficii pentru sănătate din antioxidanții derivați din plante.

5. Protocolul autoimun (AIP)

Dieta AIP este un plan special de eliminare pentru cei care se confruntă cu probleme autoimune. Depășește dieta obișnuită Paleo, excluzând mai mulți factori declanșatori posibili, cum ar fi alimentele procesate, alcoolul, aditivii, zaharurile rafinate, cafeaua, ceaiul și uleiurile. Această dietă ajută, de asemenea, la calmarea sistemului imunitar și la reducerea inflamației.

Pe lângă reducerea inflamației, aceste diete și alimentele incluse în ele pot oferi, de asemenea, o serie de beneficii pentru sănătate. Consultați-le în secțiunea următoare.

Beneficiile alimentelor antiinflamatorii

1. Ajută la menținerea unui răspuns glicemic stabil

Consumul regulat de alimente antiinflamatoare a fost legat de un risc scăzut de apariție a diferitelor boli prin combaterea inflamației. Ajută la menținerea unui răspuns glicemic stabil  datorită alimentelor incluse, cum ar fi cerealele integrale și câteva legume cu indice glicemic scăzut.

2. Poate îmbunătăți sănătatea articulațiilor

Dieta antiinflamatoare promovează sănătatea articulațiilor

Afecțiuni precum artrita pot provoca adesea durere, umflături și mobilitate limitată, având un impact semnificativ asupra calității vieții. Alimentele antiinflamatoare pot ajuta la gestionarea acestor simptome, reducând durerea și îmbunătățind mobilitatea. Ele pot fi o componentă valoroasă în combaterea inflamației.

3. Poate reduce riscul de cancer

O dietă bogată în alimente puternic antiinflamatoare poate reduce semnificativ riscul de cancer. Poate fi atribuită alimentelor incluse în aceste diete. Anumite alimente precum legumele, leguminoasele, fructele, nucile, semințele, cerealele și uleiul de măsline pot ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.

4. Poate sprijini funcția cognitivă

Consumul de alimente antiinflamatoare, în special nuci, poate ajuta la combaterea inflamației și la susținerea funcționării cognitive. Cu toate acestea, mai multe cercetări sunt justificate în acest sens.

5. Poate promova sănătatea pielii

Acneea este o afecțiune cronică, inflamatorie a pielii. Includerea alimentelor antiinflamatoare cum ar fi legumele proaspete și fructele, cerealele și grăsimile sănătoase vă poate ajuta să gestionați acneea, să preveniți erupțiile și să contribuie la promovarea sănătății pielii.

6. Poate promova sănătatea intestinală

Dieta antiinflamatoare este un promotor puternic al sănătății intestinale. Subliniind alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele și legumele, hrănește un microbiom intestinal divers, susținând bunăstarea digestivă. În plus, alimentele bogate în antioxidanți din această dietă îmbunătățesc microbiota intestinală și previn inflamația.

Componentele cheie din această dietă, cum ar fi ghimbirul și turmericul, oferă efecte antiinflamatorii directe care pot aduce beneficii persoanelor cu probleme gastro-intestinale. În plus, dieta antiinflamatoare include, de asemenea, alimente precum nucile și peștele gras, care sunt bogate în acizi grași omega-3, cunoscuți că reduc inflamația intestinală și contribuie la un mediu intestinal mai sănătos.

7. Ajută la reducerea stresului oxidativ

Dieta antiinflamatoare joacă un rol esențial în reducerea stresului oxidativ în organism. Contracarează efectele nocive ale radicalilor liberi concentrându-se pe alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructele de pădure. Încorporarea alimentelor precum ghimbirul, care posedă proprietăți antiinflamatorii puternice, inhibă deteriorarea oxidativă a celulelor. De asemenea, această dietă descurajează consumul de alimente proinflamatorii, cum ar fi zaharurile procesate și grăsimile trans, despre care se știe că cresc stresul oxidativ.

Deși o dietă antiinflamatoare oferă o serie de beneficii, există și o opinie populară că ajută la pierderea în greutate. Deși nu există dovezi directe pentru acest lucru, câțiva factori care contribuie sunt enumerați mai jos.

O dietă antiinflamatoare poate duce la pierderea în greutate?

  • Alimente bune: această dietă încurajează o alimentație sănătoasă cu fructe, legume, proteine ​​slabe și grăsimi bune. Aceste ingrediente pot ajuta la pierderea în greutate, deoarece au un conținut scăzut de calorii. Aceste alimente bogate în nutrienți vă mențin, de asemenea, nivelurile de energie ridicate, astfel încât să puteți face mișcare, să ardeți calorii și să vă mențineți în formă.
  • Fără mâncare nedorită: această dietă evită mâncarea nedorită precum chipsurile, sifonul și grăsimile nesănătoase. Eliminarea acestora poate preveni creșterea în greutate și letargia care vine de la consumul de alimente procesate și uleioase.
  • Mese echilibrate: dieta promovează mese echilibrate cu un amestec de carbohidrați, proteine ​​și grăsimi. Mesele echilibrate vă pot menține sătul și mai puțin probabil să mâncați în exces.
  • Beneficii antiinflamatorii: Unele dintre alimentele din această dietă, cum ar fi peștele și nucile, au substanțe nutritive care vă fac corpul să funcționeze mai bine. Acest lucru vă poate ajuta să vă controlați greutatea.
  • Digestie sănătoasă: consumul de alimente cu fibre, cum ar fi fructele și legumele, ajută stomacul să funcționeze bine. O burtă fericită poate ajuta la controlul greutății.
  • Mai puțin zahăr: prin evitarea lucrurilor cu zahăr, această dietă poate ajuta la menținerea stabilă a zahărului din sânge. Acest lucru poate opri accidentele energetice care duc la creșterea în greutate.

Există o mare varietate de alimente care te pot ajuta să obții toate beneficiile oferite de o dietă antiinflamatoare, inclusiv pierderea în greutate. Aflați care sunt aceste alimente din secțiunea de mai jos.

Alimente de consumat în regim antiinflamator

Vă puteți îmbunătăți sănătatea adăugând aceste alimente în planurile zilnice de masă. Planificați o masă echilibrată adăugând câte puțin din fiecare categorie de alimente. Și fii consecvent!

Deși lista poate părea că include aproape totul, trebuie să evitați câteva alimente atunci când țineți o dietă antiinflamatoare. Aflați care sunt acestea din secțiunea de mai jos.

Alimente de evitat la dieta antiinflamatoare

Hrana procesata:

  • Gustări dulci (de exemplu, bomboane, produse de patiserie)
  • Băuturi dulci (de exemplu, sifon, băuturi energizante)
  • Fast-food (de exemplu, burgeri, cartofi prăjiți)
  • Carne procesată (de exemplu, hot dog, cârnați)
  • Gustări ambalate (de exemplu, chipsuri, biscuiți)

Grăsimi trans și grăsimi saturate:

  • Margarină și alte produse care conțin grăsimi trans
  • Alimente prăjite (de exemplu, pui prăjit, cartofi prăjiți)
  • Bucăți grase de carne roșie (de ex., vită, porc)
  • Produse lactate bogate în grăsimi (de exemplu, lapte integral, brânză)
  • Unt și untură

Cereale rafinate:

  • pâine albă
  • orez alb
  • Cereale cu zahăr
  • Cele mai multe produse de patiserie (de exemplu, prăjituri, prăjituri)

Zaharuri adăugate în exces:

  • Cereale de mic dejun bogate în zahăr
  • Deserturi cu zahăr (de exemplu, înghețată, produse de patiserie)
  • Băuturi îndulcite (de exemplu, sucuri de fructe, băuturi pentru sport)

Carne procesată și roșie:

  • Slănină
  • Cârnați
  • Mezeluri procesate (de exemplu, salam, bologna)
  • Carne de vită și porc cu conținut ridicat de grăsimi

Excesul de sare:

  • Gustări foarte sărate (de exemplu, chipsuri de cartofi)
  • Supe conservate și alimente procesate cu sare adăugată
  • Condimente excesiv de sărate (de exemplu, sos de soia)

Aditivi alimentari:

  • Îndulcitori artificiali (de exemplu, aspartam)
  • Colorant și aromă artificială

Deși există multe alimente excluse din dieta antiinflamatoare, prin planificarea corectă a mesei, îți poți crea un plan alimentar sănătos. Derulați mai jos pentru un exemplu de plan de masă la îndemână pentru a vă face o idee despre cum să vă planificați dieta în fiecare săptămână.

Exemplu de plan de masă pentru dieta antiinflamatoare de 7 zile

Notă: Mesele adăugate mai jos nu conțin porții. Vă rugăm să verificați secțiunea Foods To Eat pentru ei sau să consultați un nutriționist sau un dietetician pentru o porție personalizată.

ZIUA 1
Mic dejunSmoothie cu unt de fructe de pădure și migdale:  (se amestecă fructe de pădure, banane, unt de migdale, semințe de chia, lapte de migdale, turmeric și miere (opțional) până devine un smoothie cremos.)
Masa de pranz Salată de spanac și năut:  (aruncați împreună spanac, năut, castraveți, roșii cherry, ardei gras roșu, ulei de măsline, oțet balsamic, oregano și piper negru pentru o salată proaspătă.)
Gustare Parfait de iaurt grecesc:  (stratați iaurt grecesc, kiwi, căpșuni și nuci tăiate într-un pahar sau un castron, apoi stropiți cu miere dacă doriți.)
Cină Pui la grătar cu quinoa și legume prăjite:  (Puiul la grătar condimentat cu suc de lămâie, ulei de măsline, usturoi și mărar. Serviți-l cu quinoa și legume prăjite.)
ZIUA 2
Mic dejunFăină de ovăz cu fructe de pădure și nuci proaspete:  (Gătiți fulgi de ovăz cu apă sau lapte de migdale, apoi adăugați fructe de pădure proaspete, nuci și miere, dacă doriți.)
Masa de pranz Supă de linte și legume cu o salată : (Se fierbe supă de linte și legume și savurați-o cu o salată.)
Gustare Măr feliat cu unt de migdale:  (Pur și simplu se întinde unt de migdale pe felii de mere.
Cină Somon copt cu broccoli aburit și orez brun:  (Coaceți somonul cu lămâie, ulei de măsline, usturoi și mărar, apoi serviți-l cu broccoli aburit și orez brun.)
ZIUA 3
Mic dejunIaurt grecesc cu miere și nuci amestecate:  (Supra iaurt grecesc cu miere și o mână de nuci amestecate.)
Masa de pranz Salată de quinoa și fasole neagră cu sos de avocado:  (Combinați quinoa fiartă, fasolea neagră, legumele și dressingul cremos de avocado.)
Gustare Batoane de morcov și țelină cu hummus:  (Înmuiați morcovul și bețișoarele de țelină în hummus.)
Cină Creveți la grătar cu quinoa cu usturoi și sparanghel prăjit:  (Prăjiți creveți la grătar, pregătiți quinoa cu usturoi și prăjiți sparanghelul pentru o masă delicioasă.)
ZIUA 4
Mic dejunBudincă de semințe de chia cu mango proaspăt: (Pregătiți o budincă de semințe de chia amestecând semințele de chia cu lapte de migdale, apoi acoperiți-o cu mango proaspăt.)
Masa de pranz Wrap cu curcan și spanac cu o parte de castraveți feliați: (Creați un wrap cu curcan și spanac și serviți-l cu castraveți feliați.)
Gustare Fructe de padure amestecate:  (Bucurați-vă de un castron de fructe de pădure amestecate, cum ar fi afine, zmeură, mure.)
Cină Cod la cuptor cu pilaf de quinoa și fasole verde aburită : (Coaceți cod, pregătiți pilaf de quinoa și fierbeți fasole verde la abur pentru o cină sănătoasă.)
ZIUA 5
Mic dejunOleă cu spanac și roșii: omletă cu spanac și roșii pentru un mic dejun consistent.
Masa de pranz Prăjirea cu năut și legume:  (Pregătiți o prăjire rapidă cu năut și legume cu sosul preferat.)
Gustare Brânză de vaci cu bucăți de ananas:  (Aveți un castron de brânză de vaci cu bucăți de ananas.)
Cină Tofu la grătar cu orez brun și broccoli prăjit:  (Prăjiți tofu la grătar, gătiți orez brun și prăjiți broccoli pentru o cină gustoasă.)
ZIUA 6
Mic dejunPâine prăjită cu cereale integrale cu felii de avocado și ouă poșate: (Superează pâine prăjită cu cereale integrale cu felii de avocado și ouă poșate.)
Masa de pranz Ardei gras umpluți cu spanac și quinoa: (Pregătiți ardei gras umpluți cu spanac și quinoa, apoi coaceți-i la perfecțiune.)
Gustare Migdale și afine uscate:  (Bucurați-vă de o mână de migdale și afine uscate.)
Cină Pui prăjit cu piure de cartofi dulci și sparanghel la abur:  (Pui fript, piure de cartofi dulci și sparanghel la abur pentru o masă reconfortantă.)
ZIUA 7
Mic dejunSmoothie Bowl cu afine și spanac cu semințe de chia: (Amestecați afine, spanac și semințe de chia și completați cu toppingurile preferate.)
Masa de pranz Salată de linte și varză cu sos de lămâie-tahini:  (se amestecă lintea și kale cu un sos de lămâie-tahini.)
Gustare Ardei gras tăiați felii cu guacamole:  (Înmuiați ardeii gras tăiați felii în guacamole.)
Cină Tilapia cu lămâie cu quinoa și dovlecei la grătar: (Coaceți tilapia cu turmeric și lămâie și serviți cu quinoa și dovlecei la grătar.)

În plus față de acest plan de masă, există câteva alimente specifice pe care poate fi necesar să le includeți dacă doriți să vizați anumite afecțiuni precum IBS, artrita, gastrita i  sau dacă doriți să urmați o dietă antiinflamatoare fără gluten. Verifică-i.

Alimente antiinflamatorii pentru IBS

Alimente solubile bogate în fibre:

Aceste alimente conțin fibre care pot ajuta în mod eficient la gestionarea IBS.

  • Ovăz
  • Merele
  • Citrice
  • Morcovi
  • Seminte de psyllium

Ghimbir:

Ghimbirul s-a dovedit a fi eficient în gestionarea IBS.

  • Ghimbir proaspăt
  • Ceai de ghimbir
  • Ghimbir pudră

Alimente cu conținut scăzut de FODMAP:

Acestea sunt alimente sărace în carbohidrați fermentabili și s-au dovedit eficiente în gestionarea IBS.

  • Orez
  • Pui
  • Căpșune
  • Produse lactate fără lactoză

Alimente sau suplimente bogate în probiotice:

Probioticele s-au dovedit eficiente în gestionarea IBS.

Iaurt cu culturi vii
Alimente fermentate (kimchi si varza murata)
Suplimente probiotice

Alimente antiinflamatorii pentru artrită

Pește gras

Peștele gras este bogat în acizi grași omega-3 care pot scădea interleukinele IL-1 și IL-6, inhibând inflamația.

  • Somon
  • Macrou
  • Sardine
  • Păstrăv

Curcumă

Turmericul conține curcumina. Este un compus antiinflamator natural.

Ulei

Uleiul de măsline extravirgin este bogat în antioxidanți și, de asemenea, ajută la combaterea inflamației.

Alimente antiinflamatorii pentru gastrită

Cereale integrale

Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul și orezul (evitați soiurile foarte condimentate sau condimentate) sunt blânde pentru stomac și pot ajuta la calmarea iritațiilor.

Ceai

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și s-a dovedit eficient pentru combaterea inflamației.

Ghimbir

Ghimbirul s-a dovedit eficient în combaterea gastritei.

  • Ceai de ghimbir
  • Ghimbir pudră
  • Suplimente de ghimbir

Alimente antiinflamatoare fără gluten

Fructe si legume

  • Fructe de padure (afine, capsuni, zmeura)
  • Verzi cu frunze verzi (spanac, varza varza, smog elvetian)
  • Merele
  • Brocoli
  • Morcovi
  • Cartofi dulci

Pește gras

  • Somon
  • Macrou
  • Sardine
  • Păstrăv

Nuci si seminte

  • Migdale
  • Nuci
  • semințe chia
  • Seminte de in

Leguminoase

  • Naut
  • Linte
  • Fasole neagra
  • Mazăre

Proteine ​​slabe

  • Pui
  • Curcan
  • Tofu
  • Bucăți slabe de carne de vită sau de porc

Grăsimi sănătoase

  • Avocado
  • Ulei de masline
  • Ulei de cocos

Ierburi și condimente

  • Curcumă
  • Ghimbir
  • Scorţişoară
  • Usturoi

Cerealele integrale fără gluten

  • Quinoa
  • orez brun
  • Mei
  • Hrişcă

Alternative la lactate

  • Lapte de migdale
  • Iaurt de cocos
  • Brânză de caju

Ceaiuri antiinflamatorii

  • Ceai verde
  • Ceai de musetel
  • Ceai de turmeric (fabricat din turmeric proaspăt)

Multe aspecte ale acestor planuri de dietă sunt adesea confundate cu dietele autoimune. Deși atât dietele antiinflamatorii, cât și cele autoimune acordă prioritate alimentelor bogate în nutrienți și sănătoase, ele diferă și în câteva aspecte. Vedeți cum se compară și contrastează din secțiunea de mai jos.

Dieta antiinflamatoare vs. Dieta autoimună

Fiecare dietă oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Unele pot fi pe termen lung, în timp ce altele sunt pe o perioadă mai scurtă de timp. Cu toate acestea, ca orice altă dietă, dieta antiinflamatoare vine și cu propriul set de dezavantaje. Consultați-le în secțiunea de mai jos.

Dezavantajele dietei antiinflamatorii

  • Lipsa de varietate: dietele antiinflamatorii limitează adesea tipurile de alimente pe care le puteți mânca. Aceasta înseamnă că s-ar putea să ajungi să mănânci aceleași lucruri din nou și din nou, ceea ce poate deveni plictisitor.
  • Băcănii scumpe: Cumpărarea alimentelor speciale recomandate pentru această dietă poate fi costisitoare și vă poate solicita bugetul.
  • Provocări sociale: Când urmați o dietă antiinflamatoare, poate fi dificil să ieșiți cu prietenii sau să participați la evenimente sociale. S-ar putea să te simți exclus atunci când alții se bucură de alimente pe care nu le poți avea.
  • Lipsa de nutrienți: această dietă vă poate face să pierdeți nutrienți importanți. De exemplu, dacă tăiați lactatele, este posibil să nu obțineți suficient calciu, esențial pentru oase puternice.

Cu toate acestea, pentru a combate câteva dintre aceste dezavantaje, puteți urma câteva sfaturi enumerate în detaliu în secțiunea următoare

Sfaturi pentru dieta antiinflamatoare

  • Stai hidratat

Menținerea hidratată ajută la gestionarea inflamației

Nu uitați să beți suficientă apă pe tot parcursul zilei. Apa vă ajută corpul să funcționeze corect și ține sub control inflamația.

  • Ascultă-ți corpul

Acordați atenție când vă este foame sau sătul. Mâncarea în exces poate provoca inflamații, așa că evitați-o. Mănâncă încet, mestecând corect alimentele. Este recomandat să mesteci o bucată de mâncare de 20 de ori înainte de a o înghiți. De asemenea, puteți urma principiul japonez de a mânca până când sunteți sătul în proporție de 80%. Bea un pahar cu apa inainte si dupa masa.

  • Urmărește-ți porțiile

În timp ce dieta antiinflamatoare este favorizată pentru lipsa de restricție și de control al porțiilor, ar trebui să fii atent la cât de multă mâncare pui în farfurie. Mâncatul cantității potrivite poate ajuta la prevenirea inflamației cauzate de caloriile excesive.

  • Reduceți consumul de băuturi dulci

Evitați consumul de băuturi dulci precum sifon și sucuri de fructe. Prea mult zahăr poate duce la inflamație, așa că este o idee bună să le limităm.

  • Gătiți proaspăt acasă

Când puteți, gătiți-vă mesele folosind ingrediente proaspete acasă. În acest fel, ai mai mult control asupra a ceea ce mănânci și este adesea mai sănătos. În loc să prăjiți sau să gătiți alimentele la grătar, optați pentru opțiuni mai sănătoase, cum ar fi fumatul sau aburirea.

  • Evitați alimentele procesate

Încercați să mâncați mai puține alimente procesate și fast-food. Acestea au adesea grăsimi nesănătoase, multă sare și aditivi care pot agrava inflamația. Alegerea alimentelor naturale, neprocesate este o alegere mai bună.

Urmând aceste sfaturi și încorporând o mare varietate de fructe și legume, inflamația poate fi gestionată eficient. Dar nu trebuie să faci compromisuri cu gustul tău. Secțiunea de mai jos enumeră câteva rețete delicioase pe care le puteți încerca dacă țineți o dietă antiinflamatoare.

Rețete de dietă antiinflamatoare

1. Mic dejun: Turmeric cu Fulgi de ovaz

Ingrediente

  • 1 cană de ovăz rulat
  • 2 căni de apă sau lapte de migdale
  • 1 lingurita turmeric macinat
  • 1/2 lingurita de scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita de ghimbir macinat
  • 1 lingura miere sau sirop de artar (optional)
  • Nuci tocate si fructe de padure proaspete pentru topping

Cum să se pregătească

  1. Într-o cratiță, aduceți apa sau laptele de migdale la fiert.
  2. Adăugați ovăzul, turmericul, scorțișoara și ghimbirul.
  3. Reduceți focul la mic și fierbeți aproximativ 5 minute sau până când ovăzul este cremos și fiert.
  4. Îndulciți cu miere sau sirop de arțar, dacă doriți.
  5. Se servesc in boluri, acoperite cu nuci tocate si fructe de padure proaspete.

2. Pranz: Salata De Quinoa Si Naut

Ingrediente

  • 1 cană quinoa fiartă
  • 1 conserve (15 oz) de năut, scurs și clătit
  • 1 cană de roșii cherry, tăiate la jumătate
  • 1 castravete, taiat cubulete
  • 1/4 cana ceapa rosie, tocata marunt
  • 1/4 cana patrunjel proaspat, tocat
  • Suc de 1 lămâie
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • Sare si piper dupa gust

Cum să se pregătească

  1. Combinați quinoa fiartă, năutul, roșiile cherry, castraveții, ceapa roșie și pătrunjelul proaspăt într-un castron mare.
  2. Se amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare și piper într-un alt castron.
  3. Se toarnă dressingul peste salată și se amestecă.
  4. Dati la frigider aproximativ 30 de minute inainte de servire.

protip_iconȘtiați ca? Quinoa este un ingredient cheie în multe diete antiinflamatorii. Este bogat în proteine ​​și conține toți cei nouă aminoacizi esențiali. Nu conține gluten, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei cu sensibilitate la gluten sau boala celiacă.

3. Gustare: Prajituri cu unt de migdale si orez cu banane

Ingrediente

  • 2 prăjituri de orez (alegeți orez integral sau brun)
  • 2 linguri de unt de migdale
  • 1 banană coaptă, feliată subțire
  • 1 lingurita miere (optional)
  • Un strop de scorțișoară

Cum să se pregătească

  1. Întindeți uniform untul de migdale pe fiecare prăjitură de orez.
  2. Acoperiți cu felii de banană.
  3. Deasupra se stropesc miere, daca se doreste, si se presara deasupra un praf de scortisoara.

4. Cina: Somon copt cu legume prăjite

Ingrediente

  • 4 file de somon
  • 2 cesti buchetele de broccoli
  • 2 cesti buchetele de conopida
  • 1 ardei gras rosu, feliat
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 catei de usturoi, tocati
  • 1 lingurita rozmarin uscat
  • 1 lingurita de cimbru uscat
  • Sare si piper dupa gust
  • Roți de lămâie pentru servire

Cum să se pregătească

  1. Preîncălziți cuptorul la 400°F (200°C).
  2. Combinați broccoli, conopida, ardeiul gras roșu, ulei de măsline, usturoi, rozmarin, cimbru, sare și piper într-un castron mare. Se amestecă pentru a acoperi legumele uniform.
  3. Asezam fileurile de somon pe o tava tapetata cu hartie de copt.
  4. Aranjați legumele asezonate în jurul somonului pe tava de copt.
  5. Coaceți în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 15-20 de minute sau până când somonul este fiert și legumele sunt fragede.
  6. Serviți cu felii de lămâie pentru un plus de aromă.

Principalele beneficii ale dietei antiinflamatorii

O dietă antiinflamatoare este o abordare dietetică personalizată care încorporează cu grijă alimentele pentru a combate eficient inflamația. Pe lângă gestionarea inflamației, această dietă oferă și o serie de beneficii pentru sănătate. Consultați infograficul de mai jos pentru a afla care sunt acestea.

Inflamația este o cauză majoră a multor afecțiuni de sănătate. Pentru a rezolva acest lucru, este nevoie de o abordare dietetică personalizată, inclusiv alimente care să combată eficient inflamația. Dieta antiinflamatoare este una dintre aceste diete care oferă multe beneficii suplimentare, cum ar fi pierderea în greutate, reducerea riscului de boli cronice și promovarea sănătății pielii împreună cu combaterea inflamației. Include o gamă largă de soiuri de alimente și există, de asemenea, câteva alimente pe care le puteți alege pentru a viza și gestiona afecțiuni specifice, cum ar fi IBS sau gastrita. Cu toate acestea, ca orice altă dietă, vine și cu un set de propriile sale dezavantaje. Prin urmare, consultați un profesionist din domeniul sănătății dacă doriți să începeți această dietă pentru a minimiza orice efecte secundare nedorite.

întrebări frecvente

Poate o dietă vegetariană să reducă inflamația?

Da, o dietă vegetariană bine echilibrată, bogată în fructe, legume și proteine ​​​​pe bază de plante poate ajuta la reducerea inflamației.

Este cafeaua acceptabilă într-o dietă antiinflamatoare?

Cu moderație, cafeaua poate face parte dintr-o dietă antiinflamatoare, dar consumul excesiv poate avea efecte mixte.

Sunt ouăle inflamatoare?

Ouăle sunt în general considerate non-inflamatorii. Acestea pot face parte dintr-o dietă antiinflamatoare atunci când sunt pregătite sănătos.

Care sunt câteva exemple de alimente ieftine care luptă împotriva inflamației?

Alimentele antiinflamatoare prietenoase cu bugetul includ ovăz, fasole, linte, fructe și legume congelate și condimente la prețuri accesibile, cum ar fi turmericul și ghimbirul.

Cu ce ​​boli poate ajuta o dietă antiinflamatoare să lupte?

O dietă antiinflamatoare poate ajuta la gestionarea unor afecțiuni precum artrita, bolile de inimă, diabetul și unele tulburări digestive prin reducerea inflamației din organism.

Recomandări cheie

  • O dietă antiinflamatoare promovează alimentele integrale și le evită pe cele procesate pentru a reduce inflamația din organism.
  • Diferite tipuri de diete antiinflamatorii satisfac diverse preferințe alimentare și obiective de sănătate.
  • Alimentele antiinflamatoare oferă beneficii precum zahărul din sânge stabil, sănătatea articulațiilor, riscul de cancer redus și un potențial sprijin cognitiv.
Denisa Eanos

Denisa Eanos

Sunt Denisa si sunt pasionată de tot ce ține de grădinărit, amenajari exterioare și gătit în aer liber.

Related Posts

Cele mai bune rețete de clătite din fulgi de ovăz cu chefir
Retete

Cele mai bune rețete de clătite din fulgi de ovăz cu chefir

Clatitele din fulgi de ovaz sunt populare datorita gustului lor discret, ceea ce le face o baza universala pentru orice umplutura. Se prepară rapid, se umple, sunt benefice organismului și...

by Denisa Eanos
februarie 23, 2025
bicarbonat peste cartofi
Retete

De ce ar trebui să pui bicarbonat de sodiu pe cartofi înainte de a-i introduce la cuptor?

Ideea ți se poate părea surprinzătoare, dar dacă vrei să gătești cu succes cartofii la cuptor, acest sfat merită ocolul! Cine ar fi crezut asta, dar incluzând bicarbonatul de sodiu...

by Denisa Eanos
noiembrie 7, 2024
Făina de ovăz este bună pentru constipație? Totul despre fulgii de ovaz, argumente pro si contra
Retete

Făina de ovăz este bună pentru constipație? Totul despre fulgii de ovaz, argumente pro si contra

Ajută-ți sistemul digestiv și metabolismul acasă cu rețete delicioase de fulgi de ovăz. Fulgii de ovăz au fost furie recentă printre toate opțiunile de mic dejun! Deși este popular pentru...

by Denisa Eanos
aprilie 28, 2024
Cele mai bune 31 de alimente bogate în oxigen: fructe, băuturi, legume și proteine ​​pentru a crește O2
Retete

Cele mai bune 31 de alimente bogate în oxigen: fructe, băuturi, legume și proteine ​​pentru a crește O2

Contați pe dieta voastră pentru a vă hrăni cu acest esențial care salvează vieți și stimulează sănătatea. Consumul de alimente bogate în oxigen poate ajuta la creșterea și susținerea vieții. Este...

by Denisa Eanos
aprilie 27, 2024
Biscuiți digestivi: beneficii pentru sănătate, ingrediente și nutriție
Retete

Biscuiți digestivi: beneficii pentru sănătate, ingrediente și nutriție

A mânca prea mult din această gustare poate să nu fie la fel de sigur și de bine pentru tine pe cât crezi! Biscuiții digestivi devin populari ca parte a...

by Denisa Eanos
aprilie 26, 2024
9 rețete chinezești delicioase de ouă pe care trebuie să le încercați neapărat
Retete

9 rețete chinezești delicioase de ouă pe care trebuie să le încercați neapărat

Rețete de ouă ușoare, pentru a oferi mâncărurilor tale obișnuite piesa chinezească! Dacă ești în căutarea unor rețete chinezești delicioase de ouă, ai ajuns la locul potrivit. Mâncarea chinezească gustoasă,...

by Denisa Eanos
aprilie 25, 2024

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

  • floarea de ceara

    Cum să crești floarea de ceară și toate secretele pentru a o face să înflorească

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Știți care sunt cele mai rezistente plante de exterior? 10 plante de exterior care nu se tem de frig (sau chiar de caldura)

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • 7 sfaturi pentru a avea hortensii frumoase și colorate

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Erbicid natural pentru buruieni: top 5 erbicide naturale

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • 1 lingură pe zi din această sămânță pe zi îmbunătățește memoria

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • 20 de moduri eficiente de a spăla rapid și ușor șosetele albe

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Navigate

  • Home
  • Contact
  • Publicitate pe acest site
  • Termeni si conditii

Arhiva

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • august 2023
  • iulie 2023

Articole pe categorii

  • Casa
  • Frumusete
  • Gradina
  • Lifestyle
  • Plante si Flori
  • Retete
  • Sfaturi practice

HomeFresh

No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Casa
  • Gradina
  • Retete
  • Sfaturi practice

HomeFresh